Dnes další den ze série prosluněných dnů a teplotou přes +10°C. Stále je pěkně vidět hladinu inverzní oblačnosti, dnes možná i o pár desítek metrů výše. Dopoledne ještě čistá obloha bez mráčku. V odpoledních hodinách se už střídavě přidává oblačnost. Pokračuje tání sněhu hlavně na jižních nestíněných svazích a odhalují se tak stále větší plochy pastvin a luk. Od pátku se ale bude záplatovat
Diskuse o počasí Inverze od 1.3. a velké ochlazení od 5.3.2021
No je to až ku podivu ale zvykejte si, že bude NO i v březnu, když v únoru může být přes 20 a v létě nesnesitelně. Třeba to má na svědomí globální změna klimatu nebo covid, kdo ví. Každopádně jsem rád, že tohle počasí drží teploty na některých místech (i u mě) na uzdě, tedy v normě. Jinak by tu byla série dnů s teplotou nad 10, někdy i nad 15°C plošně a to je teprve na přelomu února a března humus. Příroda má ještě tak 3 týdny čas než se má probouzet. Na konci března ať těch 10°C klidně je.
Jinak zítřejší srážky lítají od pár desetin do 6 mm. Zřejmě záleží na tom, kudy přesně půjde pásmo intenzivnějších srážek, ve kterém by se mohl objevit nějaký ten výboj ale moc tomu stejně nevěřím. Bude to spíše v Německu jak je zvykem.
U nás konečně po dvou týdnech slunečného počasí převládala celí den frontální oblačnost takže takové krásné zpestření, ale teplo bylo teď už máme opět jasno. Doufám, že z toho přechodu té fronty vytěžíme co nejvíc srážek i když předpovědi pro nás nejsou vůbec dobré těch pár mm tu ani nepoznáme a další výhledy katastrofa aspoň že se trochu ochladí. Na polích jedou přípravné práce o sto šest a příroda si trošku oddychne a snad trochu té vláhy dostane.
Jsem zvědav, kolik dnes spadne srážek. Nejdřív se to bude tetelit jen na severu Čech ale večer se snad rozprší všude. Nakonec se šňůra slunečných a výrazně nadprůměrných dní na místech, kde to potřebuji nekonala. Bohužel, víkend to tradičně jistí a tentokrát nonstop od rána do večera.
Bude to celé hodně výrazné. Pokles teplot, vítr (pocitově pod 0), srážky cca 5-10mm na velké části území a o víkendu slušný mráz v noci a ráno. Na jedno ochlazení a jednu frontu v březnu je to výkon... Ve výhledech se drží svižný Atlantik, o srážky asi nebude nouze a na horách může ještě napadnout hodně sněhu, trochu mi je líto Intersucha, jejich stránka teď postrádá význam, když není nikde větší sucho...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.