Diskuse o počasí Sněžení 23.1. a 24.1.2021
ČHMÚ už má předběžnou výstrahu na nový sníh. Už jenom tohle ty šance docela snižuje. U nás poradně sněží zásadně bez výstrah, výstrahy pravidelně konci fiaskem
aura33
To nezní vůbec špatně.
aura33
Přesně tak, u nás na Praze západ je to stejné. Na krytých místech leží stále kolem 5 cm a pokrývka se dá stále považovat za souvislou (nad 50% plochy). V noci pěkně přimrzlo a dnes je zatím podstatně chladněji než včera. Nějaká nesouvislá pokrývka by tedy do dalšího ochlazení mohla přežít i v nižších polohách. Sobotní sněžení vypadá pro Z/SZ nadějně, jednou se taky mohl nakrmit vyprahlý SZ na úkor zbytku území.
Predators2
Myslím, že na letošní zimu se bude jednou vzpomínat jako na mizernou v nížinách a povedenou od vyšších poloh, když si člověk odmyslí prosinec.
Je to hodně podobná zima jako 2017/18 a 2018/19, tento typ zim, kdy jsou velké rozdíly podle nadmořské výšky a návětří/závětří ve výšce sněhu budou zřejmě čím dál častější, škoda pro nížiny... Jak jsem psal drtivá většina situací, když se vyskytují srážky je při chladnějším proudění v hladině 1500m kolem -5°C, což se láme někde mezi středními a vyššími polohami... kde je zima pořádná a kde už spíše podprůměrná, co se týče výšky sněhu...
aura33
To ovšem neplatí pro naší nížinu.Tu se letošní zima opravdu snaží a pokud to zítra neroztaje tak sněhová pokrývka tu bude i další týden.
galetooo
Studená fronta bude od západu na východ zpomalovat svůj postup a na frontě (teplotním rozhraní) vznikne tlaková níže (rotace) a celé to nabere na intenzitě.
Predators2
Já tu Vaši oblast znám dobře a to se nedá nazvat nížinou, všude kolem kopce. Nížina znamená rozlehlá rovina o nízké nadmořské výšce.
aura33
Nezlobte se na mě, ale psát ohledně níže, která má přijít za 2 dny, ze je něco tutovka je vrchol naivity. Ano, muže to vyjít, ale taky muže spadnout 15cm v Drážďanech nebo v Praze. Děje se to poměrně často a když mají modely shodu na nizi 2 dny dopředu, tak to ve finále nemusí znamenat vůbec nic
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.