Diskuse o počasí Další tlaková níže 3.1. až 6.1.2021
spurdo
Přesně Kuba, by to měl brát, tak, že když někdy koukne na model, třeba GSF několikrát za den, tak je to jako dětský kaleidoskop, pootočíte a hned se změní celý obrázek.., tahle zima je na to extrémní, možná hraje roli i to, že je k disposici daleko méně dat než v minulých letech, no..
Tak micha se to kazdym vystupem jako karty..
5-3 dní pred situaci normalni vec..ohledne rozlozeni i sumy srazek..
Neco presnejsiho ve vystupech lze cekat tak v sobotu rano...
Pro JZ to teplotne stale ale sedí.., snezeni od 300-400 m vyse a v mem miste (520mnm) denni teploty kolem nuly, smerem k ctvrtku spise ochlazovani na -1, -2 st..
Ve srazkach nam tady aktualne GFS spis pridal, do ctvrtecniho vecera az 30 cm snehu...coz si nemyslim, ze bude..
Kdyz z toho bude pulka,byla by to parada...
Jeste v tom bude hodne korekci..
Alpy budou nevyzpytatelne, jako vzdy..
deštník
Je mi jasne, ze to bude min..vzdyt to pisu..
Tipuju tak 10-15 cm do ctvrt. vecera..
Nicmene pri posledni situaci nam sem modely davaly 1-2 cm, jeste par hodin pred situaci, byly z toho ve finale 4cm snehu..
Modely se sekly o 100%..
Takze bych si s presnejsi prognozou pockal az na tu sobotu...a ani podle te to nemusi dopadnout..
Ecak i GFS davaji pak na ten ctvrtek TN primo nad str Evropu, i s mirnym ochlazovanim, ktere ma byt ovsem opet vyraznejsi pro Z ..
O pristim vykendu by pak mel proniknout chladnejsi vzduch konecne i nad Moravu, od SV...
No poslední výstup všech modelů už není tak optimistický z pohledu množství srážek (je jedno v jaké formě), má to jít východněji obloukem. Nechci zažít první propadák hned 3.1. Jinak GFS solidně přimrazil po 11.1. To bych byl spokojen, konečně zima. Dneska zase mrazová slabota a bude zázrak, jestli o půlnoci půjdeme pod 0.
F4
Jo... přimrazil.. na tři dny..ale aspoň něco, tyhle dlouhý výhledy, to je jak fronta na koronavirus, bude... nebude.., no od neděle nám to tu píše čtyři dny za sebou nějaké srážky, tak snad by se to jeden den z těch čtyř, mohlo trefit.., no jinak nejvíc minus v noci -1, teď už + 0,8..
Tak moje předsevzetí ještě odložím na zítřek, přeci jenom ta symbolika od 1.1. má větší sílu...
Ta předpověď to je masaker totální, hrozný mordy...
Tlakovou níži po tak dlouhou dobu v těsné blízkosti ČR jsem nikdy v životě neviděl v žádné předpovědi. A líbí se mi i náznak silných mrazů u GFS od cca 10.1.
Kéž by si to vše sedlo a zažili bychom velmi solidní zimu všude i v nížinách.
Ten pokles indexů mi pořád ještě nedochází, jak moc je enormní a ojedinělý.
Index AO a NAO byl v prosinci 2009 a index AO v únoru 2010 nejnižší od roku 1950!
Teď to směřuje k podobným hodnotám a připomínám AO se velmi kopíruje s NAO, jde o oba dva indexy, jen to může být možná lehce matoucí, protože AO má rozpětí +6 až -6 a NAO +4 až -4.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.