Diskuse o počasí Další tlaková níže 3.1. až 6.1.2021
aura33
Když znovu projedu statistiky, tak ono opravdu není potřeba, aby indexy byly v průměru za celý měsíc negativní. Třeba leden 2017 skončil výrazně teplotně podprůměrný, celkem i bohatý na sníh a NAO bylo v průměru +0.48 , i prosinec předtím byl průměr +0.48. Zima 18/19 taky nebyla špatná a taky skončila v plusu. Třeba zima 2009/10 byla povedená asi taky z toho důvodu, že celkově tyhle roky skončily prakticky ve všech měsících v negativní fázi NAO.
Prady
Přesně, z toho plyne, nevnímat indexy jako dogma, já to beru pro dlouhodobou orientaci, tedy trend, a v tomto případě říkám, že ke konci ledna, by měly indexy jít nahoru, tím se kloním k tomu, že pokud to tak bude, je holt možnost, že bude oteplování, a dle toho, co jste sem teď dal, to tak nemusí být..., vo tom to je, ruku do ohně nedám ani náhodou, to je tak maximálně na sázku, nebo tak.., takže Aura33 říká, že čeká zimu krutou, já říkám, že čekám mírnou v tom únoru..
Tomu výstupu aladina moc nevěřte...je to jedinej model, který to ukazuje ale zajímavý..jestli to vyjde tak už ani den dopředu to neumí předpovídat
aura33
Opravuji "zima krutá" za Vámi použitý výraz "velmi solidní zima"
Aidamko
Tuhle to je.. plus jsou tam odkazy v článku, ohledně oscilace docela dobré počtení..
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-31...
Aidamko
Hmm, vypadá to dobře, sice na začátku možná trocha deště, ale pak slušná nadílka, my tady nic, ale ať to napadne aspoň na Moravě, taky dobrý.. nám to akorát ořezalo minusy, čekám v noci do -4.. jinak koukám, beze srážek.. dejte hrnek na parapet a uvařte z toho "sněžný čaj"..
Tak jsem zkouknul nový výstup GFS+ ECMWF+ ICON+ GEM a předpověď vypadá pořád stejně/podobně a modely se celkem hodně shodují. TN bude postupovat ve směru od JZ na SV velmi pomalu přinese sníh spíše na západ Čech (GFS tam dává ke 20cm), to se ale může ještě posunout/změnit. Potom by mohla za několik dní přejít další obdobná TN.
Poslední dobou jsem se hodně zajímal o počasí a sledoval často modely, tak si v rámci novoročního předsevzetí dávám od toho pauzu na delší neurčitou dobu, možná měsíc, dva, půl roku, rok, nevím. Zítra ještě není 1.1. ale už to beru od zítřka. Loni jsem podobné předsevzetí vydržel asi 2 dny, teď ho 100% dodržím.
Tak jsem chtěl napsat, mějte se všichni fajn, mnoho štěstí, zdraví a úspěchů do Nového roku. Ať je počasí dle Vašich představ a hlavně nezapomeňte sledovat indexy, stačí tak do března, ale klidně můžete až do léta.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.