Diskuse o počasí Další tlaková níže 3.1. až 6.1.2021
Prady
Jisté není vůbec nic, souhlasím s Aidamkem, ta níže je tak nečitelná že se v podstatě bude rozhodovat až na poslední chvíli, ta předpověď může dopadnout všelijak stejně jako 20 cm minulý týden v Krkonoších.
Při porovnání teplot na tom vychází výrazně nejlépe jihozápad, tolik sněžení se tam nepředpokládá nicméně bude to vše při nižších teplotách, takže nížiny tam budou lépe, naopak horské polohy je velká neznámá jak se to otočí sever zatím vypadá lépe ale to je čistej nástřel...
Aidamko
sněhomagor
swan1
Já nevim přátelé, ale přijde mi, že jste se ještě nepoučili jak to v poslední době chodí. Vždycky je tam nástřel sněhu na 1-2 týdny dopředu, ale postupně se to vždycky seškrtává na minimum. Zatím to nikdy nebylo naopak...obecně i v minulých zimách si nepamatuju, že by se to těsně předem nějak vystupňovalo do lepšího. Vždy to bylo maximálně tak, že byla předpověď skvělá, kolikrát i půl metru pro nížiny, ale pak z toho zbylo třeba jen 10-15cm. V tomhle případě jsme tam měli 15-25cm a zítra pozítří tam nebude nic, rsp. bude, ale opět odsunuté až na další týden a tak je to dokola. Já pamatuju jak před vánocema byla předpověď, kdy touhle dobou tady mělo ležet 30 čísel.
Aidamko
Tak já samozřejmě ani netvrdím, že indexy nebo rozpad PV nám musí přinést 100% zimu. Je pravda, že na citelné ochlazení během příštího týdne bych si klidně vsadil a myslim, že budou celkem běžně denní teploty i kolem -2 až -6°C, ale bojim se, že to budou jen holomrazy.
Je ale zajímavý, že dřív když se předpověděla TN od jihu třeba na 5-7 dní dopředu, tak prostě přišla a ty srážky relativně vždycky byly solidní. Předpovědi sice rády přeháněly, ale realita zas tak špatná nebyla. Rozhodně bych nečekal, že se to změní k lepšímu, protože ty předpovědi to den ode dne malují dál za naše hranice.
Když shrnu sněhové srážky modelů na dobu, kterou to má smysl řešit:
ECMWF - neděle (nic), pondělí (nic), úterý 1-2cm max., středa až pátek (nic) a pak až někdy za týden tam maluje 5-7cm
GFS - neděle až čtvrtek (nic), pak až od pátku do soboty nám tam dává 10-15cm, jenže je to odsunutý zas až za týden
ICON - vůbec nic, možná úterý poprašek nebo do 2cm max.
GEM - ten tam od neděle na celý týden drží 2-4cm sněhu a jeho úspěšnost je naprosto mizivá.
Meteoblue mám rád, ale tentokrát mu nějak nevěřím, že by nám v úterý zasněžilo při teplotě -1°C celkem 7mm srážek. To by v reálu znamenalo třeba i 10cm a to je úplně mimo oproti ostatním předpovědím. Po zbytek týdne pak dává každý den menší srážky 1-4mm ve sněhu.
Prady
Já bych počkal a možná to třeba i vyjde... 8.ledna sněžilo v posledních 11 letech 10x, vyjma roku 2012.. Takové magické datum.
Meteoblue já upřímně považuji za nešťastný výplod meteorologie. Model, který má pro nás úspěšnost sotva 15% je k smíchu.. 7,8mm srážek ve sněhu v úterý při +1 je celkem nadsazenost.
ICON je takovej, že rád maluje málo a pak najednou poslední výstup přidá jak prase a nic není..
GEM je za mě naprosto geniální na srážky z inverze. Dnešek trefil nejlépe, lépe jak Aladin. Na srážky z TN je tak 50/50. Fronty jak kdy no..
ECMWF je hlavní konkurent GFS, rád celkem podceňuje, ale zato je pak ve finále celkem bezchybný..
Aidamko
Já meteoblue rád sleduju pro teploty a rychlost větru, tam se docela trefuje.
Jinak tu máme ještě Aladina, tam kupodivu vidim pro nás nejpozitivnější předpověď. Neděle možnáááá nějaký sníh 1-2cm, ale co je důležitější, že nám dává maxima 0 až 1°C, při zemi by tedy zůstalo namrzlo a neutrpěl by led na bruslení. Pokud by zároveň v týdnu přišel nějaký sníh, tak by se mohl rovnou držet.
Tak mám smutnou zprávu pro všechny fandy ledového dne, zimy a všeho možného.
Tak i Brno hlásí dnes teplotu na nulou. Aktuálně se tam dole pohybuje kolem +0,4, tedy ledový den se nekoná. Teplota nad 0 vystoupila již po 22. hodině...
Je to rekordní stav, že ani na začátku ledna není ledový den. Teplota pod nulu prvně možná až tak kolem 10.1., tedy nejpozději v historii měření.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.