Diskuse o počasí Sněžení 3.12.2020
Aktuálně -3,7 st, nízká oblačnost. Bezvětří. Sem zvědav, kdy to sem foukne ten teplý vzdhuch
Tady si sníh na městě pěkně sedl a zvatovatěl, takže se s ním dobře pracovalo, drží se i námraza, teplota je na 0, mlha stoupla a už je jen nízká oblačnost, ale máme výstrahu na námrazu až do zítřka do rána, že by další ledový den? Už je ani nepočítám, těším se na oteplení a teď mě Pavlík Borovičku zase straší sněhovými přeháňkami koncem př. týdne.
Tady kupodivu ještě klesla teplota z -1,5°C na -1,8°C. Pořád se drží mlhavo se silným větrem. Pokud vezmu v potaz předpověď a silně promrzlou zem, tak sníh by nám měl vydržet zcela určitě do neděle. Prozatím bychom tedy za tuto zimu od listopadu měli celkem 7 dní se sněhovou pokrývkou a 5 dní se silnou námrazou kolem 1-3cm. Bohužel maximum pokrývky je zatím pouze 4cm.
Já furt nedokážu pochopit jednu věc. Extrémní sněžení do Alp předpovídají modely, pokud se nemýlím téměř 10 dní...Proč teda nedokážou předpovědět počasí u nás ani na 4 dny dopředu
V naší části hor za poslední dny napadlo sněhu spíše v mm. Už několik km východně se sněhová pokrývka měří v cm. Za to mrazivé počasí opět krášlilo přírodu jak se na prosinec patří. Námraza je zatím nejsilnější od začátku sezóny. Na stromech přesahuje 7cm, z 2mm lanka ohradníku je 7cm lano. V lese ze spadané námrazy je už sněhu celkem dost. Nezřídka přesahuje vrstva sněhu 10cm.
Námrazu bych zatím hodnotil na hranici těžka/kritická. Při kritické námraze tu padají větve z některých stromů jak zralé ovoce.
Jsem fakt zvědavý, jestli ten teplý vítr zvedne z aktuálních -3.7 st na +7 do 3:00...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.