Diskuse o počasí Přechod studené fronty a ochlazení 27.11.2020
Aidamko
Já přesně pamatuju perfektní ledovku po ránu, bylo to o víkendu, když probíhala ona slavná výměna peněz s kolky, šel jsem přes Karlův most, a měl jsem velkej strach, že zahučím do Vltavy, po těch kostkách to klouzalo jak prase, navíc je tam ta cesta se sklonem do stran, šel jsem to asi půl hodiny a na konci jsem s sebou stejně švihnul, naštěstí jsem tam nesletěl ze schodů, to bych skončil tehdá na recepci "u Pštrossů"
ještě aktuální odkaz.. kochejte se..https://zpravy.aktualne.cz/galerie-a-videa/jizersk...
Dnes v Chomutově a Jirkově 3 až 4 cm sněhu. Dorazím domu a sotva 1cm poprašek :-) No dá se toto považovat za den se sněhovou pokrývkou? Jinak třetí ledový den po sobě před tím těsně o 0,3 stupně a minuty to jeden den nevyšlo. Aktuálně při -3,3°C zase roste námraza na stromech. První prosincový den se uvede zatím nejnižší průměrnou denní teplotou těsně nad -4°C
Na dalsich cca 10 dni je to hnus fialovej, nadnulove teploty, min. teplotni amplituda, tma, nejkratsi dny v roce, clovek aby uz doma svitil v 15:30, tfujtajbl chybi blici smajlik. Ecak o vikendu +11. Ta TN nad lamanchem se bude vyplnovat a zrejme nastoupi dalsi. Alespon doufam zaprsi, za listopad mam jen 15mm. Snad se to v pulce prosince zlomi, zatim je to sice parodie na zimu, ale alespon je kosa a ne cisty JZ a +15. I tak, dnes jsem se stoural v zahone a vsude makaj zizaly, tak to zase na zadnou zimu ve vyhledu tolik nevypada. Myslim tady dole u Prahy...
PS: Nor(ecak) se da zmenit zpatky, tusim je tam old verze jako retro. Taky me to nevyhovuje a mam old.
Kromě sněhového čtvrtku to na příchod opravdové zimy do konce roku nevypadá! Určitě ale ve výhledu GFS nějaké zimní cirkulace nakreslí, ty však budou vždy upravovány do teplé verze a začátkem nového roku JZ expres vyjede s plnou parou až daleko na sever, podobně jako se to nyní děje v Kanadě! Možný další pokus o příchod zimy se tak odsune až na 20. leden! Už to mám za ty poslední teplé a suché roky vypozorovaný!
Vokr
Když si projedeme přízemní vrstvy tlaku nad Uralem(východně od Samary a Saratova), Moskvou, Rigou a Středomořím, tak nehrozí JZ pěkně dlouho. Naopak začíná hrozba zvaná JV/V proudění. Na JZ proudění není spouštěč, zatím.
Jo jinak letošní listopad byl nejslunečnější na Jižní Moravě, takže F4 a jeho nekonečně slunné dny se jaksi nenaplnily. Pokusím se to vyhrabat z historie, jelikož jsem na to narazil na FB. Letošní rok je právě na JM nejslunečnější, jako vždy a jak jsem někde četl tak se má k nám vrátit klasická vlhká atlantická proudění, takže naopak sucho bude na Moravě a v Čechách bude snad deštivěji. Uvidíme co tady, ale pokud nás čeká opět 40 let z 50 podprůměrných co se týče srážek a velmi teplých ohledně teplot. Uvidíme.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.