Diskuse o počasí Jaká bude zima 2020/21?
Vložil jsem nástřel teplot do konce roku a vychází mi, že tento prosinec by měl skončit s teplotní ochylkou cca +2,9 C oproti normálu. Což je dost
Ve výhledu zimní počasí stále v nedohlednu. Kdo sleduje modely na každodenní bázi, tak asi potvrdí následující - někdy od 20.12. to vypadalo na ochlazení (rozuměj zimní počasí) někdy po Novém roce. Den co den se to postupně posouvalo a aktuálně to vypadá nejdříve až 11.1. (TN by měla putovat ze Skandinávie do střední Evropy ...). Toto je samozřejmě daleko, takže vše může být / bude jinak. Tlakové níže propadávají jižně, bohužel pro nás ale západně od střední Evropy. Toto se má stále opakovat. My jsme a budeme stále na rozhraní (východ ČR bude nejspíš teplejší), kdy k nám bude proudit spíše teplejší vzduch z JZ (viz přiložený obrázek). Při takovém rozložení tlak. útvarů je větší pravděpodobnost, že to k nám pošle teplý (možná i velmi) vzduch. Tak abychom se nedočkali nějakých tepl. rekordů v lednu - bude záležet, zda nastane inverze = teplo na horách a nebo to bude X denní "profuk" ve všech polohách.
Ale jak říkám, vše je daleko. Snad alespoň na horách / vyšších polohách napadne pár desítek cm sněhu.
PS. bylo by super, kdyby někdo z meteorologů shrnul poslední týdny, prosinec v nějakém článku. Moc rád bych si pročetl/prostudoval více - hlavně proč ty TN jdou směrem kterým jdou - může za to obrovská TV na východ od nás? A nebo naopak je něco "jinak" západně od nás? A nebo má vliv naopak něco severně v oblasti Akrtidy?
Rozfoukalo se a již je +3,5 C
Tak jsem koukal po pár dnech na ten vortex, nějak se nám ta zima komplikuje, nekoná, a vír se nově ani nemá rozpadnout a ani rozdělit.. takže odtud zima zatím nepřijde, asi je fakt nadměrně silnej.. opět..tak si dám zase týden pauzu a pak se na něj zase kouknu, s odstupem... dnešek naprd, šedivo, pokles tlaku jako prase, bolí mne hlava jako střep, jsem na to citlivej, jdu si dát silný kafe..teplota už leze na +1..vítr nula..
paja n
swan1
Já na ty indexy pohlížím čistě jednoduše, nehledám v tom složitosti, které bych stejně nepochopil.
AO zápor znamená vyšší šanci na ochlazení/zimu, než AO klad, protože PV je slabší a dochází k větším propadům studeného vzduchu od severu na jih. Ne vždy se to povede a trefí do ČR, to je jasné.
U NAO je to podobný princip.
Já jen poukazuji na to, že oba dva indexy se drží v záporu skoro celý prosinec a nepřináší to nic extra zimního, naopak spíše teplo. Takže je to buď smůla nebo výjimka, nevím.
Když byly tyto indexy hodně v kladu, byly z toho teplé zimy jako ta loňská nebo 2013/14, 2006/07 a další.
aura33
Hezky a srozumitelne to tu osvetlil paja n.
Mate pravdu, kdyz ty indexy jsou delsi dobu OBA DVA ve vyraznejsim zaporu, zvysuje to pravdepodobnost chladnejsiho pocasi i pro str Evropu.. Ale ani tehdy to neni nic jisteho..
Ale jen pravdepodobnost, cca 50/50... (40/60, 60/40).
PV to prezije, jeho oslabeni probihalo prave v techto uplynulych dnech, ustoji to zda se bohuzel s prehledem...
Cha novinky a Honsová čekají spíš zimu prý bude silvestrovská noc nejchladnější od roku 2017 https://www.novinky.cz/pocasi/clanek/zacatek-roku-... tak to chci vidět už vidim jak bude nad nulou
aura33
Chápu, že si to přejete, ale mluvím o současné situaci, před měsícem byly oba indexy v kladu s předpovědí do záporu a tady se mluvilo o tom, že jsou v záporu, stejně tak teď, předevčírem oba v kladu.. mají jít do záporu, nicméně, když na to jeden kouká... prostě to houpe, a klidně může jít zas do kladu, či neutrálu.. průměr nemá moc cenu řešit, až to bude nějakou dobu -3 a -2 a tak, tak je to u mne opravdu pěkný zápor.. ale, věc názoru no..
aura33
No, tak to ale musíte brát objektivně z obou stran, nahoře píšete že když byly indexy v roce 2007 a tak, hodně v kladu, bylo hodně teplo, a teď by jste chtěl od mírného záporu, velkou, či slušnou zimu, já vím, je to i o tom přání.., navíc se tu píše, že to zimu ovlivňuje tak z 50%.. čili, když se to snažím zhodnotit, bohužel, podle mne, to není na něco velkého, tedy zatím, v současné situaci.
palma
Ale co to tu furt píšete... nejde o to, že si něco přeji nebo nepřeji, jaká objektivita? Já jen vidím prosinec, který pravděpodobně skončí jeden z nejteplejších v historii měření (u mě bez ledového dne, mrazových dnů málo s maximem sněhu 0,5cm) a s indexy je to hodně v nesouladu, což se může stát, ale takový prosinec by měl odpovídat spíše trvale kladnému AO i NAO.
aura33
Je pravda, že když projedu historii statistik, tak pokud se třeba v prosinci AO/NAO motalo kolem neutrální fáze, nebo lehounce pod (což je třeba tento případ), tak to většinou přineslo alespoň průměrnou nebo lehce slušnou zimu s nějakým sněhem a to se teď neděje. Většinou v minulosti stačilo, aby NAO průměrně za celý měsíc bylo do +0,5 a nějaké zimní vpády se sněhem byly.
aura33
Tak jsem to zkopíroval..čili NAO nikdy nebyl v prosinci ve výrazném záporu a je v kladu, zda tam chvíli setrvá uvidíme, zda poklesne, uvidíme, nicméně většinu měsíce se pohyboval okolo neutrálu, a AO byl ve výrazném záporu nějakých 10 - 12 dní ( v minusu více jak -1) souhlasíte, či ne? Když to porovnám s reálným průběhem prosince, říkám si, že je to odpovídající, navíc AO lezl do minusu na začátku prosince, tak je třeba počítat s určitou setrvačností..stejně, jako ji má teď, je v plusu a ochlazuje se.. možná proto, že před pár dny byl dost v minusu.. A dobrá, co si přejete to nevím, takže to beru zpět.
Možná ty vaše víry nemají se zimou vůbec nic společného. Hledat objektivní důvody proč má přijít zima ve vortexu je naivní. Otevřete oči a uvědomte si že zima jako roční období postupně mizí. Zaprvé předpovědi vortexu jsou zatížené velkou chybou a za druhé korelace zima - vortex nebude moc vysoká.
palma
Od těch hodnot by člověk čekal třeba 3, 4, 5 ledových dní v nížinách nebo více a nějaký ten sníh. Vemte si, že pokud by takovéto hodnoty pokaždé přinášely takové teplo, tak při výrazně plusových hodnotách by pak muselo být +20°C. Prostě to nesedí...
celyl
Ty indexy jsou pouze orientační ukazatel...
Tak ačkoliv prosinec u mě skončil jako jeden z nejméně zimních měsíců ve všech parametrech, intuice mi říká, že zbytek zimy bude o poznání lepší a i v nížinách nakonec na týden dva sníh uvidíme spolu s ledovými dny.
V něčem je letošní zima zatím velmi podobná té loňské, ale jinak odlišná. Mnohem nižší indexy a slabší polární vír a jinak uspořádané tlakové útvary.
Další vývoj bude odlišný a šance na zimu jsou určitě vyšší, než loni.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.