Diskuse o počasí Jaká bude zima 2020/21?
Na JM asi sněhu moc nenapadne a s vortexem? Pokud se projeví na konci třetí lednové dekády, tak přijde leda ochlazení, ale nijak slavné, že?. Jak tady někdo psal o Sibiři a mrazech. No pokud teplota klesne na jeden den pod -2, tak jsme oficiálně měli zimu z meteorologického hlediska.
No asi to na pár dnů vzdám a pak po vánocích se opět mrknu na PV a spol.
Místo deště bych raději bral jaro, ať ta zima skončí.
Prady
Nový Icon ještě větší hnus nedává nám ani 1cm no hrůza akorát 2 dny budou holomrazy a pak zase + až do konce roku tak co to je za počasí? Hlavně že před několika dny se tady mluvilo o SZ proudění, houby SZ proudění vypadá to na pěkně čerstvý jih s další silnou fujavicí a sníh nikde vše zase spadne v Alpách, opravdu je to tento rok nějaké zacyklené jak psal Aura33, pevně doufám že s novým rokem se to změní ale silně pochybuji
Tutugon
Tak jasne ze se mluvilo o SZ proudeni, pac bylo v predikcich..
Bohuzel cim bliz to je, tim vic se to staci k JZ, az k J, no a tam si vetsinu srazek nejspis podrzi Alpy, jak pisete, to co pusti, pujde spise od jihu otevrenou Moravou, jenze tam zas ma byt tepleji nez v Cechach, jelikoz rozhrani bude primo nad CR..
Tak snad pak v tom lednu bude neco, co aspon zimu bude pripominat..kdo vi...
Jinak tady solidni profuk pri +10 st..
Některé webkamery, vždy, když se blíží velká obleva, radši vypovídají službu, proč asi?Jasně, pohled na holé kopce bez přírodního sněhu je pro mnoho návštěvníků důvod, proč na hory nejezdit. Konečně ale u nás spadlo po velmi dlouhé době trochu vláhy (3,9mm), alespoň za ni jsem tuto nezimu vděčný!
Aura33
Tak je to jen spekulace, co by mohlo v lednu-unoru prijit v pripade stratosferickeho otepleni, chladne Sibire a prilisne mohutneni Siirske vyse. A to stratosfericke otepleni vypada brutalne, nejvetsi za desitky let. To by mohlo tomu pomoci. Napodobne jsme tu meli podobne Arkticke vpady v letech 2006, 2012 a 2018 (na konci unora). Hlavne v tom roce 2018 to byla silenost, nastesti na konci zimy, kdy uz zima ztracela na sile.
Je to jen spekulace, souvislost se stratosferickym oteplenim a Sibirskou mohutnou vysi. Tim by mohly prijit silne mrazy i do CR (Perla Kvilda lidne az pod -35 nebo dokonce -40 a T850 k -20). A snad to nevyjde. Arkticky den v Ceske Republice nechceme.
V zime 2019-2020 byl naopak silny cirkumpolarni vir ve stratosfere a take tam bylo velmi chladno (ve stratosfere). Dokonce az okolo -97. Byla casto pozorovana na severu Evropy perletova oblaka a take ubytek ozonu. Se silnym cirkumpolarnim virem bylo silne i zapadni proudeni.
Jinak +40 °C 10 hPa, to je skutecne extrem. Z Prazskych sondazi jsem nejvice videl v 10 hPa -11 °C, i kdyz to otepleni nebude nad CR, ale jinde. Teoreticky muze byt v 10 hPa az nad +50 °C a tim padem muze byt ve Stratosfere vic, nez je rekord na Zemi ze stanicniho mereni (+54.4 °C resp. +130 °C v udoli Smrti v lete 2020).
TommyAst
#arktickydenchceme
Já nevim, mě přijde, že to SSW v prosinci 2018 bylo silnější, než vidím v prognózách modelů pro letošní rok.
Jinak pořád mluvíme o nějakých výhodách, které by měly přinést zimu do našich končin, ale paradoxně je to teď mnohem horší než bylo loni a to už je co říct. Loni touhle dobou bylo na horách alespoň kolem 10-30 centimetrů sněhu. Smutný, když loni jsem si říkal, že 2x po sobě něco takového nemůže nastat, nebo že to nemůže být horší...
Prady
Snih a srazky jsou bezesporu potreba. Hlavne snih, co pomalu odtava a doplni spodni vody. Takze hlavne hodne srazek. To je nejlepsi SZ proudeni, vlhky studeny vzduch, na horach snezeni. Ale pri Arktickem dni je to suchy vzduch od SV vetsinou, nebo vic od severu, zima vic nez prilis a srazky mozna nejake na fronte pred ochlazenim. Proste z Ruska neprichazi nikdy nic dobreho. Samozrejme meteorologicky (z hlediska vlastnosti vzduchovych hmot), politickou diskuzi jsem tahat ted nebudeme.
V závěru roku to vypadá na pořádný vichr na východě ČR, někde se silnou námrazou... to už taky bylo... hezká zacyklenost. Letošní a loňská zima by si mohly plácnout...
A v Tyrolsku napadne zase metr nebo dva metry sněhu...
aura33
Je to hnus stačilo by aby se ta pitomá níže posunula o 200 km na východ a hned by bylo ziměji i se sněhem, takhle z toho bude zas teplý J vichr a kde bude foukat nejvíc? No na Vysočině a v okolí já se z toho můžu pos..t a srážky samozřejmě nulové vše vyžere Z Evropa a západní Alpy
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.