palma
Je to tak, to by na takových hodnotách musely být opravdu delší čas...alespoň 2 týdny.
ludvicek
Proč pořád operujete s tím Finskem? Ze Skandinávie sem chodí mráz daleko méně než z východu/severovýchodu od Ruska a tam je teď docela dobře prochlazeno oproti loňskému roku.
Diskuse o počasí Jaká bude zima 2020/21?
Prady
Ano, mráz sem ze Skandinávie nechodí, což je mimochodem divné, když tam ještě před pár lety bylo běžně i mínus 30 (to jsem tam byl já a asi mně to dost zasáhlo, když to furt omílám).
Jinak podstatou mého příspěvku bylo obejít všechny světové strany a nastínit, proč teplo nechodí jen ze západu. Víte proč nemůže přijít zima třeba ze severu?
Na mapě to ukazuje, že by u nás mělo být +2 reálně je ale -4,3...tak už ani aktuální počaší to neumí XD
Něco, nic moc, pro zimomilné jedince...https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vyhled-pocasi...
K těm AO, NAO indexům - nezapomeňte na jednu důležitou věc. Korelace mezi těmito indexy a zimou/teplem ve střední Evropě je cca 50-65%. Tato spojitost je silnější v severních oblastech, s postupem směrem dolů na jih pak klesá. Tzn. i když indexy mohou na cca 16.12. vypadat krásně zimně, u nás tomu tak být nemusí. A to nemluvím o určitém zpoždění v řádu dnech nebo i týdnů atd.
Jinak vyšel článek s výhledem na další 4 týdny, tzn. prosinec - https://www.severe-weather.eu/global-weather/decem... je celkem zajímavé, že oba hlavní modely se ve výhledu hodně shodují.
Do toho by měl polární vortex pomalu začít slábnout, resp. zpomalovat rychlost stratosférických větrů. Počtěte si
Hezký večer.
No výhled na úplné houby,řeknu vám, že bych radši zimní ,stabilní počasí a na vánoce klidně oblevu ,když by jinak byla zima jak mám být sníh na vánoce oželým ty budou i bez ,protože tohle je taková nuda,všude bahno, šeď no do toho ještě hnusnej a kam člověk dohlédne tak žádná změna
Zachar
Já bych počkal chvíli. Ty předpovědi moc nepočítají se změnou AO a NAO indexu, který už jsou oba v záporu a nějakou dobu budou, což se dost pravděpodobně projeví. Sice né hned, ale mohlo by to vyjít právě na Vánoce. Tam i jiné předpovědi směřují mírné ochlazení s možností sněhu.
Nevim, ale tak nejak v se modelch obkevuji tendence vysunutych vybezku TV ze stredozemi do JZ casti evropy, popr do vychodnejsi casti casti smerem k nam, zalezi na jaky modely se divame. Takze spis teple proudeni od J nebo JZ. Samozrejme to jsou vsechno nejake vystrely do scifi budoucnosti +200h ale pokud to v tech vystupech bude casteji, je treba s tim pocitat.
Osobne mam spis obavy z absence srazek, za listopad velke nic, ecak jakykoliv dest stale odsouva, snih v nedohlednu, je to zoufalost.
Guztres
SV je nádhernej svět, stejně jako V a JV Morava, když leje, kydá, hicuje, tak pořádně, jen u nás je z toho třídenní fičák, že by psa nevyhnal, ještěže jsem v práci, ale tu výstrahu tam máte taky a při fénu to tam dělává taky paseku, asi moc JV. Ostrava má +13 a já +6, co dodat, těžce závidím, navíc oni tam snad neměli ještě ledový den, neuvěřitelné, v pátek sázím česnek a v sobotu seču trávu, ale asi bude lejt.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.