Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Diskuse o počasí Nástup zimního počasí od 2.12.2019?

ota
Avatar
2138
# 07.12.2019, 12:54

Tady docela solidní ledovka, ale teď už to rychle taje. Mezi deštěm byla sem tam i vločka takže se vytvořil lehký poprašek. Jinak ale dobře, že se oteplilo, ta ledovka by jinak byla velký problém, ještě teď chodníky nepěkně kloužou.

F4
Avatar
109
# 07.12.2019, 13:03

Snowrain
No přesně moje řeč. Ale už jsme to tu rozebírali tisíckrát, lidi jsou prostě rozmazlení a jak nesvítí slunce pomalu 20 hodin denně, tak je celý den na prd. každopádně zimní teploty nebo resp. odpovídající době byly včera a ve čtvrtek, ode dneška tedy rozhodně ne. Ranní teploty jak na konci října a odpolední jak v první polovině listopadu nemají se zimou nic společného. Kdo ví, jestli se vůbec příští týden ochladí aspoň na 3°C a ráno na mráz. Ve větší množství srážek nevěřím, hory možná, nížiny rozhodně ne.

# 07.12.2019, 14:45

F4
Bohuzel je to tak. Ale co s tim muzeme delat? Bohuzel nic. Jen cekat a doufat ve zmenu.

273
# 07.12.2019, 18:17

Mě hlavně zaujalo, že by mělo v prvních dvou týdnem více pršet a sněžit, tak to se mám konečně na co těšit, protože modely nic zajímavého nenaznačují, od půlky listopadu pár mm.

Snowrain
Dovedete pochopit, že slunce touto dobou narozdíl od jara a léta vůbec ničemu nevadí? Právě proto si ho přeji, v noci může pršet, však je dlouhá dost, na jaře a v létě ať bouří a lije, nedostatek vody krev mi už pije.

# 07.12.2019, 23:12

Yurri
Ano dovedu to pochopit. Ale zeptam se zase ja. Dovedete zase pochopit vy, ze take nicemu nevadi, kdyz tech par tydnu v roce nebude? A ze prat si nejake pocasi je samozrejme v poradku, ale kdyz vy si prejete tak moc srazky, coz naprosto chapu, tak si ale dost odporujete, kdyz chcete taky jeste k tomu slunce, to uz je hodne ambiciózní. Ono totiz, aby prselo a u toho jeste svitilo slunce, to se z nejakeho duvodu moc nestava. Ja chci treba zimu, ale kdyz je nestezuju si, ze je ji moc, nebo je v nevhodnou dobu. Ale vy chcete srazky, ale kdyz jsou, tak si stezujete ze je jich malo a nebo byste je jeste chtel jen v noci, aby pekne pres den mohlo svitit slunicko. To mi prijde proste uz trochu moc, zvlaste v dnesni dobe. A hlavne uz to tady rikam asi po tricate, slunce je pres rok, zvlaste v letnich mesicich, tolik, ze opravdu nemam problem s temi par zatazenymi dny v zime. Ale to zase nedokazete pochopit vy, ja jsem nikde nepsal, ze slunce by ted nekomu skodilo, a mam ho taky rad, ale abych si v kazdem prispevku stezoval, ze je zatazeno, mlhavo, mrzne a fouka hnusny jv vitr, to je priserne otravne. Ani dawe si tak casto nestezuje, proto mi to trochu vadi, to je cele.

273
# 08.12.2019, 07:15

Snowrain
Konstatuji fakta, neznám nikoho kdo by tohle měl rád, důkazem je vždy, že venku není ani noha, mě přijde otravných příspěvků mraky a taky se k nim nevyjadřuji, je to každého věc, mě spíš štve, když někdo neumí číst, však jsem psal, že pršet může za 1) v noci (však trvá 2/3 celého dne) a za 2) v přeháňkách, tzn, jen krátký úsek, což by se mi při troše štěstí mohlo splnit, takže nic protichůdného, jak píšete nesmyslně vy, nicméně přání je 1 věc a realita druhá, bavme se o té realitě, tady jsou mraky lidí co si přejí a odezírají z modelů jenom vysloveně zbožná přání, ale je fakt, že já už se občas na to modlení dávám taky, pač mi nic jiného nezbývá.

386
# 08.12.2019, 08:53

Troška zrní do mlýna, ta přání, jaké by mělo, podle různých účastníků tohoto fóra, být počasí, tedy projevená přání, tady k tomu patří. Pokud bychom se soustředili pouze na analýzu, pouze na komentář, byla by to tak desetina příspěvků a obrovská nuda. Teď, když se jeden koukne na čtrnáct dní až tři týdny dopředu.... asi nuda. Tak si napíše to přání., no a budiž mu přáno..:cool: , holt něco je realita, něco jiného to přání.. Člověk je napružený, namíchnutý na počasí, tak to ventiluje a počasí nereaguje, ale reagují zde přítomní ostatní, takže je to pak o pocitu, že se něco děje a něco změní, sice nezmění, ale něco se děje..
Ufff, skoro filosofie, sakra, a to se bavíme o počasí..:D
Jinak, venku tu začlo docela foukat, a v 7.00 jsme měli +7,0.... , jo, to jsou teda hodnoty...:!!:

22
# 08.12.2019, 09:24

Koukám na výhled a na tři dny se vrátí zima a pak zase do extrému,nevěřím že nějaká zima letos ještě bude,snad se dočkáme změny po novém roce, doufám.V loni na Vysočině nebyla zima vůbec špatná letos bída a děs:!!:

F4
Avatar
109
# 08.12.2019, 09:31

No ráno teda humus 1. kategorie, teplej vichr jako prase (v bouřkách mi nevadí, ale v týhle roční době to přímo nesnáším - nic dobrého to nepřinese), k tomu zářijová minima a pražící slunce, to má být ten deštivý víkend, o kterém nás informovali už od poloviny minulého týdne? Noční srážky, jak je již napsáno v aktualitách, opět jen na horách. By mě zajímalo, jestli ještě opravdu z nějaké fronty od Z naprší třeba 10 mm v nížinách, hlavně českých.

42
# 08.12.2019, 09:52

Já sem schválně koukal na archiv GFS a ten vývoj počasí je skoro stejný jako v zimě 2011/2012, to znamená hodně sněhu na hřebenech a v nížinách a ani ve středních polohách se sníh neudrží. Teplá fronta bude střídat studenou a na horách bude teplota kolísat většinou někde mezi +1°C a -3°C k tomu hodně srážek, na hřebenech sněžení a silný vítr, prostě zima jen na horách. Na horách už hlásí sněhové jazyky, respektive předpovídají.

# 08.12.2019, 12:38

Yurri
Ano, v mnohem s vami souhlasim, jen si myslim, ze se da psat vice k tematu a ne si jen porad stezovat, vsichni uz tady asi vime, ze chcete teplo slunce, nemate rad zataženo mlhavo a tak dale, ale ja treba znam lidi co maji radi i takove pocasi a radsi budou mit v prosinci inverzi a alespon teploty kolem nuly, nez treba sice slunce, ale teploty kolem 10 stupnu. A jsou takovi i zde na foru. Jinak ale samozrejme v mnohem s vami souhlasim, a taky bych bral hlavne srazky, v jakekoliv podobe, ale hlavne at jsou. Jenze podivejte na ten vyhled, ma byt nadprumerne teplo, ale srazky skoro zadne, dneska u nas uz 8 stupnu a slunce, jak to pomuze suchu? Nijak. Kdyz pres den bylo zatazeno a mrzlo, jako pred par dny, mel jsem aspon trochu i vanocni naladu a pocit, ze je aspon zima, ale jaky pocit mam mit ted? Za dva tydny je stedry den a venku je jak na jare a stejne neprsi a prset ani nema, tak k cemu ten slavny atlantik je? Ale asi bych to uzavrel, stejne se neshodneme, vy mate svuj nazor, ja svuj, nema cenu se zbytecne hadat, zvlast o pocasi, se kterym nic stejne neudelame.
Jinak vyhledy jsou stale vlastne stejne, pristi tyden prechodne navrat teplot k normalu, nebo lehkemu nadnormalu, a pak teplo az do nekonecna a srazek jen malo a snehove jen horach a vyjimecne i nize, bez sance na stabilnejsi pokryvku, proste nuda no, snad se zacne neco dit. Asi i proto zde tolik lidi pise spise sva prani, nez komentare k tematu, protoze ono neni moc co komentovat, proste teplo a sucho, jako skoro porad:(.

F4
Avatar
109
# 08.12.2019, 12:40

aura333
Schválně jsem se kouknul do svého archivu a prosinec 2011 nám přinesl 10 cm sněhu při TN 16.12. a za celý měsíc 72,3 mm a ani jeden ledový den. Současný vývoj k tomu má ale hodně daleko. Za stejné období už jsme měli 37 mm a srážky byly o dost vydatnější (nějaké srážky padaly v 20 dnech). Teď je to samý místy tohle, místy támhleto a dole sčítáš desetiny mm. Navíc listopad 2011 byl extrémně suchý, leckde nespadlo nic, takže se radikálně změnilo proudění a doháněl se deficit z listopadu. Leden 2012 byl u nás taky srážkově velmi povedený (dokonce s 2 bouřkami), ledových dnů 8 (ale vždy bylo jen těsně pod 0 max. -1), no a pak přišla ukázková první půlka února, to si všichni jistě pamatujeme.

Yurri
No třeba pro mě je to jedině dobře, že venku moc lidí není, aspoň jsou zalezlí a je klid. jinak se srážkami souhlasím, ať padají v jakékoliv podobě, ale to by je musel ten Atlantik přinést do všech poloh, ne jen na hory. A jak píše Snowrain, při teplotě kolem 0 se aspoň dostaví pocit zimní atmosféry. 9°C, Z vichr a slunce vlhkosti v půdě nepomůže, naopak, to přeci víte. Ale částečně Vás chápu, bydlet někde, kde máte pořád to samé počasí dokola je otravné, když okolo mají lepší.

273
# 08.12.2019, 13:29

F4
U nás dneska paráda, ráno dokonce chvíli nefoukalo vůbec, nikdy bych nevěřil, že budu na druhou adventní neděli hrabat trávu, teď už jako vždy před frontou vítr poněkud zesiluje, ale jarní dojem to nekazí, výpar nehrozí, půda je ještě dost promrzlá, v sudu má led tak 4-5cm, rybník též pod ledem, však se ve ST či ČT dočkám jak mrazu, tak aspoň trochy sněhu.

# 08.12.2019, 14:20

Stejne je zajimave o kolik se lisi napriklad ECMWF a GFS, podle evropskeho modelu to zatim nevypada uplne tak tragicky, zatimco GFS je katastrofa. Asi to je hlavne tim, ze GFS dohledne nejdal a u nej vzdy ty nejvetsi pohadky, nebo naopak horory, zacinaji vetsinou tam, kde uz ostatni modely nedohlednou. Kazdopadne uvidime, pristi tyden bude teplotne krome pondeli a asi pak nedele, snad celkem v pohode a dal se asi nema cenu divat, to je porad nejakych 8 dni, coz je dlouha doba. Nicmene, to nejdulezitejsi, coz jsou srazky, nenabizi ani jeden model, a to je ten nejvetsi problem.

109
# 08.12.2019, 14:33

Dnes krásná procházka při 12 stupních a polojasné obloze. Alespoň člověk vypadne ven z debilní bytovky

386
# 08.12.2019, 17:53

Teď jsem vylezl ven.. a pěkně nechutný to je, teplý fičák, +7,6...:(:vitr: a výhled? To je tristní...

77
# 08.12.2019, 18:13

modely k zblití do nekonečna,teplo a sucho,vyjímkou bude asi západ republiky kde by mohlo solidně zapršet.Pokud to má tak pokračovat dále tak ať už je nad +20st,na tohle fakt nemám náladu.

273
# 08.12.2019, 18:31

Dneska konečně teplo, přes 10 teda ani náhodou, ale opravdu paráda a lidi bylo vidět jak si to na procházkách a výletech užívají, já makal do večera mozolů, ale pocit fantastickej, doufám, že GFS vyjde jak příští, tak další víkend, potřebuju letos prostě kompostovat, takže klidně více tepla, škoda jen těch srážek je málo, ale to je teď bída pořád.

238
# 08.12.2019, 19:28

Tohle je drsný :D:D:D
Já už to vidim, jak zas na štědrej den rozkvetou stromy....
Yurri
Vy se musíte hrozně flákat při té práci....jste jediný koho znám, že ještě dělá na zahradě/poli. U nás už maj všichni všechno hotový, včetně hnojení.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.