Tak jako tomu bylo v minulých letech, tak jsem se rozhodl založit diskusi ohledně prvního sněhu na horách. Již příští týden se v polohách nad 1200-1300m mohou sněhové vločky společně s deštěm objevit, ale kdy a kde přesně to se neví. A na další sněžení na horách to vypadá na konci září. Toto téma je ohledně prvního sněhu na horách a ne v nížinách.
Kdy se objeví první sníh na horách
Během příštího týdne
14 (61 %)
Od 23-30.9
0 (0 %)
1-8.10
0 (0 %)
8-22.10
3 (13 %)
Později
6 (26 %)
Celkem hlasů: 23 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Tak to klidně můžeme zúžit na Sněžku - tam vždy napadne první poprašek. Tentokrát to asi bude příští týden. Jinak v Tatrách už poprašek byl tento týden.
Treba v roce 2015 na Snezce se objevil snih uz 6. zari. Po extreme teplem srpnu se nahle ochladilo. Ted uz je snih na horach ocekavan. V roce 1996 snezilo na Snezce i v cervenci, ledovy den v cervenci ale ani tam nebyl.
V pulce rijna uz se muze snezeni objevit i v Praze (rekord spatreni padajiciho snehu je 13-14. rijen za obdobi 2000-2018), snih ale je casto z destem a na zemi vlocky ihned roztaji. V listopadu se v extremnim pripade udrzi i par dni. Nebo koncem rijna 2012. K 15. rijnu 2009 v Praze mokry snih na zemi ihned tal, v trochu vyssich polohach a severo-vychodne to byla katastrofa. Jeste ani neopadali listy.
Na nejvyšší hoře Česka nic neobvyklého v září. Nejsem si jist jestli tam napadne poprašek, ale podle teploty 0 až -1 v hladině cca 1500m (850hPa) to vypadá na slabý celodenní mráz na vrcholu a vzhledem k vyšší vlhkosti, která na horách bývá se vytvoří námraza na površích. Jinak podobně by to mohlo vypadat i na Pradědu.
Letos mi přijde, že má první sníh na vrcholcích hor trochu zpoždění. Kupříkladu na Sněžce pamatuju první vločky celkem běžně koncem srpna nebo v první půlce září...nebyl vyjímkou i souvislá sněhová pokrývka. Na vločky v nížinách si budem muset asi ještě počkat...
Tak, jestli napadne sníh příští týden, je tato anketa mimo mísu, protože to rozhodně nebude v zimě 2019-2020.. takže jako možnost dávám později, protože bude 100% pravdivá! Čili, předem vím, že jsem to určil správně!