Diskuse o počasí Mrazivé počasí 7.2. až 16.2.2017
Model GEM má výši nad jižním Švédskem, tím pádem SV proudění a to v 850 hPa docela rychlé, a jasno - proto ty mrazy. je třena nekoukat jen na teploty, ale i na ostatní prvky - tlak, vítr a různé výšky. Ale aby se modely lišily o více než 20 st., to jsem ještě neviděl...
Ani ten model GEM nemusí být mimo, prostě se teď modely velmi rozcházejí, protože je to nejisté:
Studený vzduch sa dostane aj nad naše územie. Razancia ochladenia však stále nie je úplne jasná. Z pohľadu predpovedných materiálov je vývoj zreteľný do 6.2., no od 7.2. je podľa pravdepodobnostných behov modelu ECMWF veľká neistota v predpovedi. Stále totiž nie je jasné, či sa ten najchladnejší vzduch vyleje smerom k Dánsku, k nám alebo do juhovýchodnej Európy. Náročná predpoveď počasia preto nie je len u nás, ale aj v ďalších krajinách Európy (čo dokumentuje posledný obrázok - ansamblová predpoveď teploty vzduchu v hladine 850 hPa pre Kodaň a Bukurešť). Situáciu budeme sledovať a v ďalších dňoch upresňovať.
Tohle je vyjádření SHMÚ
GEM ukazuje tu extrémní sutuaci. Na lepší předpověď si prostě ještě musíme počkat - nic jiného z toho odvodit nejde
příští víkend by to snad už mohlo být na 99% jisté ,jak bude 8, 9 a 10 února. Tou dobou snad už budou modely jednotné
Tak jsem z toho pitomej . Jaký model tedy preferuje ČHMÚ, teda mimo Aladina. Já myslel, že se přiklánějí k GFS, a proto ho taky tady řešíme nejčastěji. Podle mě ale stejně GFS budu věřit víc, protože aby se vylil ten studený vzduch třeba tak, jako v GEM, to je podle mě nesmysl. Můj názor je, že ty největší mrazy budou stočeny na JV Evropy. K nám určitě ne.
A proč není v nabídce toho Ventusky Ecák? A nebo Aladin?
Já věřím GFS. Ten studený vzduch se buď vyleje na jih a nebo bude chvíli stát, hrozit a pak bude zahnát zpět, kam patří - tedy na sibiř... Věřím, že Atlantik nás a podobně Dány, Nory (i když ti by za svojí předpověď zasloužili, aby se jim to tam dostalo ) atd ochrání... Ale jisté ochlazení bude (přechodně asi i celodenní mráz), jsem realista...
Tak je pátek a už je velmi pravděpodobné, že žádné tuhé mrazy nebudou. Ani výstup z 18. hod u GFS nepotvrdil, že by k tomu mělo dojít. Naopak spíš to vypadá, že nebudou moc ani ledové dny. Mimo pátku ukazuje teploty odpoledne pořád nad nulou. Srážky žádné. Takže zatímco v lednu bylo inverzně mrazivo, tak nyní tím, že není střední Evropa díky té současné několikadenní oblevě dostatečně prochlazená, tak nebudou ani velké mrazy v noci. Takže počítám s nudnějším počasím něco ve stylu prosince.
Je mi líto, že i Moraváci si konečně dočkali sněhu a asi jim z toho moc nezbude. A tady to nebude jiné.
Se sněhem je to hold bídné i letos - myšleno ve smyslu, že když ho napadne více, tak zanedlouho roztaje. V tom je zima 2010 pro Čechy a 2006 pro Moravu nepřekonatelná a asi ještě dlouho bude.
http://media....C8/source.gif
GFS 00z zatím takto... :-)
No nevím, ale jak jsem psal výše, tak ani další výstupy neukazují ledové dny. Stále mimo čt to naznačuje přes den nad nulou a srážky žádné. Pro mě teda nudné počasí. Zvlášť hory budou mít ze sněhu nyní částečně roztátou, potom zmrzlou hmotu, chtělo by to nový sníh. Ten ale předpověď nehlásí.
Táborsko nyní patří k chladnější části jižních Čech, ale i tak je teplota +6,5°C. I přes tak vysokou teplotu zde ale máme stále 10-15 cm sněhovou pokrývku. Přijde mi, že sníh taje hrozně pomalu, možná je to díky promrzlé zemi...
GFS nám hlásí největší vpád mrazivého vzduchu v noci ze středy na čtvrtek. Potom je tam relativně neutrální víkend (motačka kolem nuly) a dál (bez záruky) zase mrazy od -5 do -10 stupňů..........Koukám, že ČHMU má jiné představy jak příští víkend bude
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.