Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Chladné a proměnlivé počasí s přeháňkami, na horách sněhovými

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2016/2017

ota
Avatar
2122
# 21.01.2017, 20:00

Milan
Ono je to těžké takto zimu hodnotit. Je fakt, že co se sněhu týká, tak zima 2014/15 zde byla povedená. Napadlo 20cm občas něco připadlo, ale postupně to odtávalo a celodenní mrazy moc nebyly. Oproti tomu letos tu máme sněhu jen cca 5cm, ale dlouhou periodu silných mrazů. Rybníky zamrzly už v prosinci, Bečva je zamrzlá od 9.1. Takže pro bruslaře skvělé. Leden zde má průměr zatím -6 a dá se čekat, že zhruba takto to bude i na konci měsíce, což je jednoznačně nejvíc za poslední roky. Takže je to o úhlu pohledu, ale tady na Přerovsku bych zimu hodnotil jako nejpovedenější za nejméně 4 roky a to bez ohledu na vývoj počasí v únoru. Navíc co se týká té inverze, ono bohužel v naší kotlině je zima v nížinách na inverzi hodně závislá. I v u nás jasně nejchladnější zimě 2005/06 bylo hodně dní s inverzí.

642
# 22.01.2017, 09:38

Jablonecko 500 - 800 m n.m. 50 - 90cm prašanu.
V nížinách si ještě týden užívejte sněhu.Od 30.1. vám začne tát před očima a tady věřím v něco podobného.:prsi::oblak:Za poslední čtyři mírné roky,zatím docela tvrdá zima.V průměru jako celek ,bude ale možná podobná těm předcházejícím.Zima tu od prosince do března vypadala dříve jinak.Dnes je opět krásně a poměrně teplo :slunce:na sluníčku už je lehce plusová hodnota.

270
# 23.01.2017, 15:47

Jedno nebezpečí tady je,a to je sucho,na části Znojemska jsme skoro bez sněhu a zamrzlo do hloubky,u nás asi 10mm za celý leden,to je hrozná bída,únor by potřeboval oblevu a pak na konci pořádně nakydat.Ohledně smogu aspoň je teď zřejmé,kde je vhodné bydlet,tady na JV Vysočiny díky mírnému JV větru naprosto bez problémů,ale běda jestli bydlíte v údolíčku u řeky,to je řečí ohledně ovzduší a každej topí bordelem stejně jako kdysi.

# 23.01.2017, 16:16

zítra je to týden, co teploměr naposled překročil plusové hodnoty (cca + 1,5 stupně) Myslím, že je to už hodně dlouho co bylo tady v nížině týden v kuse pod nulou (noc i den), a to ještě samozřejmě není všem mínusovým dnům konec tzn. může se klidně stát, že vydržíme v kuse pod nulou i více jak 14 dní. Tři poslední zimy relativně teplé a i před tím ač bylo více sněhu, probíhalo určité (častější) střídání počasí. Uvidíme jestli to bude trvalejší stav (i pro další zimy), nebo jenom určité vybočení z předchozích let. Ještě maličkost když vezmeme prosinec 2016, tak se více přibližoval předchozím 3 zimám. Leden 2017 je naprostá změna....jako by se s koncem roku 2016 o 180 stupňů otočila i tato zima:)

36
# 23.01.2017, 17:37

podřipan II
Pod tohle bych se podepsal;-) Leden je opravdu neskutecnej a je to presne jak pisete, 3 predchozi zimy nebyly nic moc, predtim to bylo pekny ale i tam se stridaly vpady studeneho a tepleho vzduchu, leden jede vlastne vkuse jako cely zimni mesic a to hodne dlouho nepamatuju neco takovyho...je to vyjimecny, krasny, jen mam obavy ze to je jen vyjimka potvrzujici pravidlo...neverim ze to ted bude nejaky trend, ze by zimy ted zase staly za to...byla klika jak nehorazne byla Sibir promrzla a mela tam velke zasoby studeneho vzduchu, do toho ty TN s privaly snehu a TV na spravnych mistech co uz jen udrzuji teploty pod bodem mrazu, vse nam hraje do karet, myslim ze my i milovnici zimnich sportu mame jen obrovskou kliku jak se to vsechno seslo a ze to zase jen tak nebude ale velmi rad bych se mylil...;-)

293
# 23.01.2017, 17:47

Jak jsem psal ve vedlejší diskuzi o sněhové pokrývce, tak se srážkami je to i v letošní zimě bída. V nižších polohách pokud odečteme mráz, tak by ten leden byl nudný jako ty minulé, možná ještě nudnější. Srážkově je dost podprůměrný. Vždyť už týden nespadla ani vločka, u nás naposledy poprašek minulé pondělí, to ale nestálo za řeč, takže 11.1. byly poslední srážky. Tedy 2/3 ledna beze srážek, to nezačíná moc dobře.
Hlavně mě štve ta obleva z předminulého týdne, protože i tady to mohla být hezká zima s cca 15 cm sněhu, mohlo jít sáňkovat. Ale většina roztála, a pak už ani vločka. Takže místy holomrazy. I když jinde jsou na tom ještě hůže. 2 km jižneji od nás jsou o 50-60 m níže a je to znát, jak tam sníh není téměř vůbec. A naopak o vesnici dál, která je více nakloněná k severu, tak neroztálo skoro nic. Ale i tak byť všichni tu zimu vychvalují, tak mě připadá bez těch srážek hrozně nudná.

270
# 23.01.2017, 19:41

Milan: Přesně tak,ano mráz je na zimní sporty fajn,ale srážkově se nám deficit z posledních 2 let stále prohlubuje-třetina pod průměrem,v úrodné oblasti Znojemska a Břeclavska jsou holomrazy,snad vinohrady nepomrzly,loni tam bylo sněhu víc a bylo to pak kupodivu celý rok znát.

36
# 23.01.2017, 22:25

Yurri
Hodne zalezi v jake jsme kdo lolalite...my tu mame snehu jako za posledni 3 roky dohromady takze vody z toho bude dost...hrozne se to lisi misto od mista...

293
# 23.01.2017, 22:50

Jak jsem řekl, nebýt té blbé oblevy, tak jsem byl plně spokojený také. Kdyby napadlo tak 5-10 cm, tak ať je pak tlaková výše třeba do března, ale takhle je to smůla. Jestli něco nenávidím, tak jsou to právě ty fronty od severu s větrem. Proto má zima v ČR dvě odlišné tváře. Právě Jablonecko na tom vydělalo, protože to je nejsrážkovější oblast v republice.

Ale nutno podotknout jednu věc. Představte si situaci, že by celý rok pořád chodily jen srážky od severu a navíc doprovázené s větrem. To by byly roční srážky třeba 20-30 násobně rozdílné, protože by pršelo pouze na horách a na Vysočině. Zbytek republiky by měl sucho a to by byly v nížinách pomalu pouště.

Druhý příklad. Celoroční fronty z jihu. To by zase naopak byly srážkové rozdíly v rámci ČR zanedbatelné, možná tak dvojnásobný rozdíl hory x nížiny.

Takže jsem rád, že ty fronty ze severu nejsou tak časté, ale zase jsou pořád častější, než ty z jihu.
Bohužel letos na to máme smůlu a proto jsou takové rozdíly mezi horami a nížinami.
Takže hold pro někoho je ta zima dobrá a pro někoho ne. Pořád ale platí, že naposledy měly sněhu dostatek všude v roce 2010, pak možná v roce 2013. V tom se ani tato zima neliší od těch předchozích.

270
# 24.01.2017, 18:14

Ohledně inverze všem co žijí v tom smradu:
http://www.hy...ske-republiky
Tomamir: No tady na Třebíčsku máme skluz skoro 400mm za 2roky,oslabené zbytky lesů zdevastované kůrovcem+škody díky téměř každoroční ledovce či námraze,no hlavně že máme od ministerstva 1mld.Kč na boj proti změnám klimatu(směšné)

# 25.01.2017, 14:10

dnes po poledni vystoupala teplota do plusových hodnot. Pod nulou bylo tedy 7 dní a 20 hodin. Pokud mě paměť neklame, tak po dobu cca 15 let tady pod nulou v kuse ještě tak dlouho nebylo. Jo, jo pořád se něco děje:D

36
# 25.01.2017, 14:43

podřipan II
Dnes jsem videl na netu clanek, ze zeme je nejpromrzlejsi za desitky let (ani se nedivim...posledni roky jsou to velke vykyvy nahoru dolu tyden co tyden, leden byl az neuveritelne staly chladny mesic), dalsi clanek ze CR ma obri zasoby vody ve snehu (2,7mld m3 vody), do toho my tu mame porad 30cm snehu, pod nulou mame temer cely leden vkuse...takze at si kazdy rika jak chce ze tahle zima je nic moc jako obvykle, nevypada to tak a za me velmi velmi povedena zima (teda leden)...Jak uz tu nekdo psal, prosinec stal za prd, leden pecka a ikdyby unor stal za prd, porad to u me bude nejlepsi zima za posledni roky...a ze uz temer jiste muzeme rict ze unor zacne v + hodnotach...Pro me teda moc ne, ale pro lidi kterym se tohle "nudne" pocasi nelibi je to dobra zprava...

182
# 25.01.2017, 15:09

Jen at' zima ještě klidně pokračuje .... ale mohlo by ještě něco připadnout.

293
# 25.01.2017, 19:12

Jednou to oteplení přijde, a myslím, že už je to pro příští týden dost pravděpodobné.
U nás mrzne už přes týden, od minulého pondělí. Dnes bylo max -0,3, takže další ledový den.

Uvědomme si jednu věc. Prosinec byl podle mě s lednem podobný s inverzním charakterem. V prosinci ale nebyl prochlazený vzduch, proto tolik nemrzlo. Podle mě je hodně vypovídající teplota v 850 hPa. Žádný ledový vzduch k nám neproudí už nějakou dobu, teplota je nahoře okolo nuly nebo nad ní. A kdyby bývala přišla minulý týden fronta, která by vyhnala studený vzduch z nížin, tak by žádné mrazy nebyly. Teplota v této výšce je tedy vyšší a ani v dohledu žádné sněžení nevidím.

Vždyť naposledy sněžilo v první dekádě a od té doby nic. Hory mají štěstí, že je to na začátku ledna zasypalo.
Chrarakter zimy se mi opravdu moc nelíbí v tom smyslu, že mráz byl jen díky inverzi, takže v případě srážek by byly dešťové a jak je vidět, ani v dalším období to na nějaké typicky zimní počasí nevypadá.

# 27.01.2017, 01:11

Koukám, že zima se nás né a né pustit. Promrznutí země je největší za posledních 60 let.

293
# 28.01.2017, 18:55

Poslední výstupy to vypadá, že zrovna když půjde v úterý ta fronta, tak budou teploty nahoře nad nulou. To by byl mrznoucí déšť. Pak už to vypadá na častější fronty a tím i teplejší vzduch.
Největší vtip je však v tom, že v hladině 850 hPa žádná změna nenastane, jelikož už poslední dva týdny je proudění od Z a i jihu (občas se to stočí ze severu), jen nebyly srážky. Takže teď asi nastane ta pravá tvář letošní zimy, neboť doteď to zkreslovala ta zimní inverzní rouška, která už nebude mít takový vliv na teploty.
Je tedy možné, že aniž by se změnilo v hl. 850 hPa proudění, tak únor bude od ledna odlišný a mnohem teplejší.
Kdyby i v posledních dvou týdnech zůstala stejná teplota v té výšce, jen bylo více srážek, tak nevěřím tomu, že by mrazy vůbec byly.
Když ten směr proudění srovnám s minulými zimami, tak mně zas tak odlišné nepřipadá. Tedy v překladu, pokud by bylo vloni tolik inverzních dnů jako letos, pak by asi loňský leden byl také teplotně někde jinde. A alespoň v nížinách je letošní chudší na srážky, než loňský. Na horách to tak ale není, neboť díky těm návětrným frontám dostaly porci sněhu. No ale už je to také dva týdny, co tam byly srážky naposledy.

Abych to shrnul. Leden bude srážkově a teplotně dost rozdílný na horách a v nížinách. Rozhodně na hřebenech hor tak podprůměrný teplotně nebude. Počkáme si na statistiky. Pro mě opravdové zimní počasí znamená, že často sněží, ale proto by muselo být stabilnější severní a i východní proudění.
Ukazuje se i ta čím dál větší extrémnost, když veškeré srážky na horách spadly jen v podstatě ve dvou frontách, jinak sucho. Ne aby pozvolně připadával sníh. Doufám, že tento trend nebude pokračovat, protože dva dny vydatných srážek a následně 14 dní sucha není úplně ideální scénář.

ota
Avatar
2122
# 28.01.2017, 19:32

Milan
Ono nelze tvrdit, že letošní zima je jako ty předchozí. V minulých zimách se k nám nedostal arktický vzduch, který by tu pak u země po delší dobu mohl přetrvávat. Je fakt, že epizody silného sněžení byly jen v první polovině ledna, poté již bylo počasí suché, ale na většině území zůstal sníh až do teď. I když v nížinách ho je často málo. To se o loňské zimě říct nedá, tam byly epizody zimního počasí jen krátké. Je také nutné vzít v potaz, že vlhké zimy obvykle bývají dosti nestabilní, takže sice více sněží, ale jsou taky četné oblevy. Navíc proudění rozhodně není od západu, nyní převládá jižní až jihovýchodní, ale dlouho bylo stabilní východní proudění, díky němu je zde tak chladno. Pokud by bylo proudění od západu, inverze by se rychle vytratila, protože to je díky oceánu, ve spodních vrstvách dost teplé, což se koneckonců nejspíš pěkně ukáže v následujím období.
V našich geografických oblastech jsou navíc tuhé zimy obvykle spojeny se suchým počasím a často také inverzí, protože souvisejí s tlakovými výšemi. Letošní zima tak možná subjektivně není nějak krásná, ale minimálně leden je opravdu velmi chladný zimní měsíc, tolik dní s teplotami klesajícími pod - 10 je dost neobvyklé.
Jak dopadne situace s tlakovou níží na počátku příštího týdne, je otázka, bude to tam hodně na hraně. Tady na východě to vypadá na sněžení, na západě spíš mrznoucí déšť, ale jak se bude ve výšce postupně ochlazovat, tak by měly srážky přejít ve sníh všude. Uvidíme :)

293
# 30.01.2017, 14:41

Takto vidí únor klimatický model CFS. Tak jsem zvědav, jak to nakonec dopadne.

Teploty únor 2017, zdroj NOAA
Srážky únor 2017, zdroj NOAA
36
# 30.01.2017, 17:51

Milan
Tyhle mapy me nechavaj totalne klidnym...nedivim se, ze vsude uz stahly vyvoj mapek pro leden...byli by jen pro smich...hlavne ze uz maj na netu prepovedni mapky pro leto...nikdo nevi jak bude za tyden, Dasa vesti na 3 mesice a NOAA na pul roku dopredu...hluboky vysmech temto mapam:D Nic proti Vam Milane, je to aspon nejaky naznak unora na pekne mapce ale ja na tyhle mapy neverim, ale kazdy na to ma svuj nazor...kazdy kdo tu sleduje pocasi a GFS modely a vidi ze na dyl jak na tyden to proste nejde prepovedet, i ten tyden je nekdy az moc, a NOAA dela predpovedi na pul roku dopredu, i na ten 1 mesic to je nesmysl, vsak jejich lednova mapka mluvi za vse (nadprumerne teply leden a byla to mapka z prosince a vime jak to dopadlo - nejchladnejsi leden za 11let)...at si o tomhle udela nazor kazdy sam...:D

# 30.01.2017, 18:02

Takže , jako nadprůměrně teplý únor s podprůměrnými srážky ?

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.