Diskuse o počasí Sněžení a mrazy od 13.1. do 23.1.2016
Straniku a Nystrome Ty letní rekordy kousek od Prahy jsou téměř shodné s teplotami uprostřed anglomerací v nížinách, kde žije hafo lidí, narozdíl od nějaké Kvildy, která je úplně mimo s teplotami diametrálně odlišnými třeba i od vedlejšího údolí.Je to jako údaje na horách-podlě mě naprosto nezajímavé.Zajímají mě tabulky teplot pro nižší a střední polohy a nejlépe podle jedn. krajů.Jinak zajímavější jsou třeba teploty půdy v 10cm, nejchladněji z celé ČR na JV Třebíčska, kde není sníh:-)
Prosím, mohl by někdo objasnit, jaký je rozdíl mezi těmito dvěma modely, když oba jsou označeny jako "GFS"? Respektive kde vznikají?
http://www.me...ode=1&ech=204
http://www.in...&y=15.499&z=9
Výstupy těchto modelů se např. příští týden v této chvíli v 18.40 hodin (čtvrtek, pátek...) zásadně liší. Což není nic divného, jen mne trochu mate, že oba jsou GFS. Respektive domnívám se správně, že první z těchto modelů je "evropský" (francouzský) a ten druhý "světový" (americký) využívaný právě zde na tomto webu ? Děkuji za objasnění.
Petronila
Mezi modelem žádný - GFS jako výpočetní model či jinými zdroj dat. Ale mezi zpracováním těchto dat, resp. jejich zobrazením rozdíl je. Stránek, které zpracovávají výstupy modelu GFS je mnoho např. Wetterzentrale, Modellzentrale a mnoho další, každá má jiné zobrazení, menu a grafiku.
Nystrom: jsi mě nepochopil, jen jsem souhlasil se Stranikem, že ty absolutní minima jsou zbytečnej meteofetiš, přehled o teplotách mám taky, ale dík za info a fotky se sněhem jak tady někdo píše mě připadnou taky zbytečné, většina lidí ví, jak vypadá 5cm sněhu - jsou na chmi. on-line kamery i s animací.
Tak ačkoliv ještě včera byla naděje, že zima se udrží tak nějak v normě, tak zase z extrému do extrému. Před 2 týdny přišlo oteplení, ale modely stále naznačovaly, že se to zase změní a stály si za tím i když se to přiblížilo, ale nyní to vypadá zase na návrat teplé zimy a modely se pořád rozcházejí, ale většina se jako vždy postupně přiklání k teplu a není vidět žádné ochlazení. Myslel jsem, že oteplení přijde, ale tak, jak to celou dobu modely ukazovaly na příští týden. Ale nečekal jsem, že to posune čím dál dříve už na víkend. A nezasáhne to jen nížiny, ale i hory. Jindy alespoň se drželo v 850 hPa kolem nuly, ale letos je tam buďto velmi teplo nebo velmi zima. Ale vychází to, že na podzim řada lidí říkala, že zimu budou často střídat vpády mrazů s velkými oblevami. Připomíná mi to i trochu zimu 2012/2013, která vyvrcholila na konci února sněhovou kalamitou, kde hned druhý den sníh tál, ale zima pak přišla znovu a vydržela až do konce března. To může klidně být i letos.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.