Tristní je, že letos nebude sníh o vánocích dokonce ani na horách ...KDyž už má být 10°C, tak doufám, že aspoň slunečno. Dneska jsem asi trochu nepochopil zoufalý počin vlekařů v Peci, kteří spustili sněhová děla napříč této předpovědi. Samozřejmě už tam je opět 4°C a veselo to taje
vithostis Podle čeho předpokládáte takto konkrétní maxima na období přesně za 14-17 dní? Neříkám, že není velká pravděpodobnost teplého počasí, ale zrovna do období Vánoc se může trefit chladnější perioda.
Co se týče zasněžování, to bych letos zcela zakázal. Zejména z tohoto důvodu mě těší vidina teplé zimy a nemožnost uměle zasněžovat. Má to ovšem své stinné stránky, ale pokud vezmeme v potaz všechna pro a proti, bude to tak v dnešní době asi lepší.
Vím , že je ještě brzy dělat závěry co se týče vánoc to až tak v úterý budeme vědět již docela dobře i když i to je ještě dlouhá doba ,ale zatím co ukazují modely děs a bída. A neřekl bych , že by se tento trend měl nějak změnit.Řekl bych , že by se muselo stát něco zázračného jelikož i v takových zemí jako je Rusko (evropská část ) , Finsko , celé pobaltí je dost teplo a mohl bych jmenovat další země kde to je podobné .
unor Jo toh ho asi tak neznáš jakmile hlásí na 10-14 dní mráz a srážky tak to skoro vždycky nevyjde, ale jakmile hlásí teplo klidně i skoro 3 týdny dopředu tak to udrží většinou
Tak to musím souhlasit s Pradym , opravdu gfs když ukazuje dlouho teplo dopředu tak to vyjde ,ale jak mile ukazuje zimu tak až to má nastat tak to změní na teplo a je teplo , ve čtvrtek už to budem vědět dá se říct na tuty jak bude .
Ale uvidíme, taky sem zažil případy kdy to gfs překopal na poslední chvíli, s tepla do zimy a vyšlo to. Ale zajímalo by mně jaká je, pravděpodobnost předpovědi u gfs na víc jak týden že to vyjde?
Předpověď den po dni, meteorologická, nemá na Vánoce zatím cenu. Ale můžeme usuzovat dle klimatických výhledů, ty hovoří už dlouho docela jasně - pravděpodobnost studených epizod ne nízká, těch trvajících déle s výraznějším vpádem studeného vzduchu je takřka nulová. Pokud do toho začleníme statistickou předpověď ČHMÚ, tak by měl být týden od 21.12. teplotně dost výrazně nadprůměrný a to ze 70% ve vztahu ke všem odchylkám. Tento odhad je v korelaci s tím v podobě klimatických modelů a nic moc se měnit nebude.
Ano vše nasvědčuje tomu, že letos žádná zima nepřijde a leden a únor nevypadá jinak. Minulou zimu jsme říkali, že horší už to být nemůže. Možná jsme se mýlili...
To aby na vánoce byla zima je spíš už jen teoretická možnost, jelikož nic nenasvědčuje tomu , že by se mělo nějak změnit počasí i když stát se může cokoliv
Přesně před rokem Ostrava na Štědrý den 10 stupňů, pak další den 6 ... No a od 27. už bylo kolem -6 přes den, takže já jsem úplně v klidu, stát se může cokoliv
Jen mám obavu jak jsme tu měli koncem listopadu ten přechodný vpád toho chladného vzduchu tak aby to nebyl vrchol zimy.Protože nic nenasvědčuje tomu že by měla přijít změna...
Carda Letos opravdu ne, ale zima je na úplném počátku. Nic závratného nás asi nečeká, ale kratší výraznější mrazivá epizoda než byla ta první a zatím poslední určitě přijde.