Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2015/2016

ota
Avatar
2122
# 15.12.2015, 13:01

aura333
No, nechci Vás brát úplně doslova, ale ta poušť mi připadá trochu mimo, nemyslel jste spíš step ? Navíc poslední rok, leč byl suchý, má k poušti hodně daleko. Na poušti spadne maximálně 250 mm, letos to je v nížinách kolem 400, takže bych zase nestrašil. ;-)
A že by se do roku 2100 klima zde natolik změnilo no nevím. Po povodních na přelomu tisíciletí se zase lidé báli, že bude pořád vlhko, dnes je to sucho, počasí se prostě střídá a vlhčí období určitě dříve nebo později dorazí.

273
# 17.12.2015, 09:46

Minula zima moc snehu nemela a leto bylo extremne suche a teple, cimz je u nas dlouhodobe sucho. O mnoho horsi situace je v Kalifornii, kde muze jit o dlouhou suchou periodu s katastrofalnimi nasledky. Vlivem El-Nino rekordni sily je extremni sucho i v Indonesii a Malajsii. Extremne teply ocean pobliz Kalifornskeho polostrova prinesl rekordni hurikany a dlouhou hurikanovou sezonu. Navic globalne je rok 2015 jednoznacne nejteplejsi, dost je na tom El Nino rekordni. V nasledujicich letech tomu muze byt jinak.

Potreba je co nejvic srazek prez zimu, a to v jakemkoliv skupenstvi. Ale ke vsi smule jsme dst casto pod vlivem tlakove vyse. V dalsim roce, ktery podle neof. zdroju bude takes teplym letem to muze byt dost spatne. I dlouhodobe se meni charakter pocasi a stredni Evropa bude podstatne sussi, vice ontinentalni s teplymi lety a chladnymi zimami. Severni Atlantik je extremne chladny, a severni Evropa mela leto jedno z nejchladnejsich, zatimco Stredni a jizni Evropa velmi teple. Vlivem tani Gronskeho ledovce se pravdepodobne zastavuje Glofsky proud, Severni Eropu tedy mohou cekat desive zimy v nasledujicch letech.

Aktualne prevlada JZ proudeni a prosicec muze byt i rekordne teply, bez ledoveho dne. V Praze na Libusi by mohl but rok bez ledoveho dne, ale dva dny zacatkem roku s maximy -0,1 a -0,2 to zkazily. Podobne rok 1974 s jednim ledovym dnem v prosinci - minimum -0,3. V Klementinu byl rok 1974 bez ledoveho dne a nejspis bude i rok 2015. zatim na zadnes tranici v CR a SK se neobjevila zima bez ledoveho dne. Rekord nejpozdejsiho prvniho snezeni prekazil konec listopadu.

Aktualne velmi teplo, stejne tak jako v Listopadu 2015, naopak Britanie mela velmi chladny listopad 2015. Listopad i Prosinec ale neni moc pod vlivem nizi s JZ proudenim, je tu hodne vliv tlakove vyse. Zatim se jedna o spis Azorskou tlakovou vysi s JZ teplym proudenim, a slunecnym pocasim. Inveze to obcas zkazi. Ale tlakova vyse, ktera podle ruznych GSF predpovedi sili, byly vystupy s tlakem k 1050 - to neni nic pekneho. V rijnu 2001 zajistovala vyse teple a slunecne pocasi, zacatkem Listopadu se presunula nad severni Atlantik a razem bylka zima a snih. Pokud je a bude tlakova vyse porad silna prez zacatek zimy, je tu nepekna moznost, ze se presune na SV a spoji s aktuale ne moc silnou Sibirskou anticyklonou. Nad Chladnou pevninou vyse zesili a proudeni se tak zmeni na SZ. Je to jedna z moznosti a podle neof. zdroju prije velka zima ze Sibire, coz navic znamena ne moc srazek, ale zima, i arkticke dny. Je to jedna z moznosti a muze se to stat. Na silvestra 1978-1979 bylo teplo a pak najednou prudky vpad. Nad Exvropskym Ruskem maxima dokonce pod -40. V Praze rekord T850 od r. 1973 -25,7 a T850 nizsi nez T500 - jediny znamy pripad or r. 1973. Jeste horsi vpady s rekordnimi minimy a minimalnimi anomaliemi byli i k 22.1.1850 a 28.2.1785.

V Indonezii navic je aktivni jedna sopka a vlivem sucha a nenazranych korporaci obrovske pozary. Kondenzacni jadra zpusobuji obrovske deste a zaplavy v Indii (Madras). V dalsich letech navic poklesne Slunecni aktivita, coz znamena ochlazeni. Slabniti golfskeho proudu a vice proudeni z vychodu take znamena vetsi sucho a tuhe zimy. A sopecna aktivita to muze jeste zhorsit.

950
# 17.12.2015, 12:28

Ondra77
To, co"člověk moudrý"!! ha ha pokazil,už se k normálu nevrátí dokud tu ten škůdce člověk bude.

238
# 17.12.2015, 18:22

Dočkáme se vůbec ještě někdy pořádné sněhové nadílky? Podle mě už v nížinách nikdy moc pořádný sníh nebude.

0
# 17.12.2015, 21:48

To ze tu mame uz tretiu zimu nadpriemerne teplu nemozno povazovat za nahodu. Je pravdou ze ocakavat relativne priemernu az podpreimernu zimu po takom lete a nadpriemernej jeseni bolo asi naivne. Posledne roky ako bolo spomenute prevlada JZ prudenie s tlakovymi vysami, blokujucimi anticyklonami a pomerne castym fenovym efektom. Ci uz si to chceme priznat alebo nie, klima sa meni. Nakolko to ovplyvnil clovek je diskutabilne ale faktom je ze sa meni.


Zakladom neuspechu je vsak hlavne i to ze zasoby chladneho vzduchu su extremne mizive a tym padom sem ani proadna zima nema s kade velmi ani prist. Teoreticky ako tak zo SV ale to by muselo prevladat ine prudenie co sa dlhodobo nedeje. Vdaka Atlantiku.

273
# 18.12.2015, 10:26

Konec prosince bude velmi teply, v pobalti anomalie az +10. http://meteom...BLOG/?p=11492 Vychodni Sibir mela anomalii az +15 a podobne Arktida a vychodni Kanada neobvykle tepla, tam uz ale anomalie klesa. Podle vseho bude prosinec nejteplejsi od r. 1775 a napodobne rok 2015. Svetove bude rok 2015 jednoznacne nejteplejsi. Pak v Evrope v zime je sance na arktickou vlnu.

54
# 06.01.2016, 03:19

Současný index AO a NAO ted musí Evropanům dělat radost. Je naděje, že by se tu mohlo zadařit chladnému počasí.

# 06.01.2016, 05:54

Co je tohle zase za myšlenku, ne každému Evropanovi přeci musí dělat radost naděje na chladné počasí... tak jako ne každému udělá radost výhled na teplé počasí. Myslím si ale, že lidé spíše preferují teplejší zimy, protože to s sebou nese méně komplikací v dopravě, menší spotřeby energií apod. Třeba se pletu, ale lidé v mém okolí to tak mají, že by se někdo těšil na tuhé mrazy jsem nezaznamenal.

46
# 06.01.2016, 11:05

Forelli
Já chápu, že pro velkou část lidí je lepší teplejší počasí. Ať už kvůli tomu, že méně protopí a nebo prostě zimu nemají rádi z důvodu, že se špatně jezdí, chodníky kloužou atd. Jenže pro přírodu v naší zeměpisné šířce je zima důležitá, nemyslím tím arktické mrazy, myslím tím teploty, které u nás panují například dnes. Nejde ovšem zdaleka jen o teploty, jde také o dostatek srážek, které by měly být alespoň na horách ve formě sněhu, protože při jarním tání napájí řeky a i když na jaře tolik neprší, tak právě tající sníh zabraňuje suchu a nasycuje spodní vody. Těžko říct jaké bude letošní léto, ale i podle klimatologů by se mělo podobat tomu z roku 2015 a pak bychom měli být za počasí, které tu dnes máme být vděční, ale to už sem nepatří. Jak píše Mark, v současné době to vypadá pro zimní ráz počasí celkem pozitivně, ale uvidíme až postupem času, jak to nakonec všechno dopadne.
Každopádně je dobré situaci nadále sledovat a diskutovat o ní.

# 06.01.2016, 11:24

Ondra77
Jasně, já to chápu že příroda potřebuje své a taky doufám že to dostane, jen se mi zdálo ne zcela adekvátní tvrzení že Evropanům musí dělat radost vyhlídka na zimní ráz počasí. Někomu jo, někomu ne - čehož svědkem jsme i zde na fóru, kdy jedni vítají přívaly sněhu a mráz a druzí ne. Ale to je jen takové to diskutování v rámci diskuze, aby řeč nestála :-)

54
# 06.01.2016, 12:18

Forelli
Dobře to jsem možná přestřelil, ale rozhodně nepřeháním, že sníh v zimě je ledová hmota na kterou bysme měli byt zvykli mnohem víc než na suchou teplou zimu např. zima 2013 / 2014. Kdyby se takové zimy opakovaly, tak pak by asi i teplomilové kterým by vyschla studna změnili názor.

# 06.01.2016, 12:22

Ono příroda sice potřebuje své, já si ale myslím, že by úplně stačilo, kdyby byl sníh jen na horách a v nížinách by bylo lehce nad nulou... Jenže momentálně je situace taková, že v nížinách je sněhu více, než třeba na Lysé Hoře... A těch skoro -20 před pár dny + smogová situace, to se snad nemohlo líbit ani nejzarytějším milovníkům zimy...

818
# 06.01.2016, 12:30

Blátomil
V nížinách není příroda?
Jinak s postupující klimatickou změnou je nutné počítat jak s +15°C a za týden s -20°C, tak s obdobnými rozdíly na malém území v aktuálním čase. Jinak zatím GFS potvrzuje pokračování zimního rázu počasí, trochu to přehání po 13. lednu, ale tam je ještě dosti velká rezerva. Zatím to ovšem vypadá, že leden nebude tak teplý, i model CFS od SV odchylky snižuje, aneb nelze předpovídat na 14 dní, na tož na měsíc a nemluvě o celém tříměsíčním období.

54
# 06.01.2016, 12:59

Aby ještě nakonec leden neskončil jako teplotně podprůměrný úplně to vyloučit nelze.

293
# 06.01.2016, 16:36

Vypadá to, že leden bude více zimní, než ten loňský (alespoň teda v Čechách). V roce 2012 taky klimatický model kreslil oranžovou a za týden přišly v únoru mrazy a najednou to změnil na nejvíce podprůměrnou fialovou. Těch -20 °C, jak tu bylo zmíněno bylo ale jen na malém území, jinde převažovalo okolo -5 °C. Z hydrologického hlediska je toto naprosto ideální a ze zemědělského taky, protože si příroda konečně odpočine a mráz pomohl zmírnit šíření plísní a škůdců.

Uvítal bych, kdyby diskutující měli pod příspěvky pod čarou místo pozorování, protože někdo napíše "u nás", ale nikdo neví kde.

# 06.01.2016, 18:41

Mark

Leden skutečně může být teplotně podprůměrný. Jistě - modely jsou modely, avšak už 4. ledna, kdy ČHÚ vydal měsíční předpověď (či spíše výhled) v tom smyslu, že zima končí a leden bude (opět) teplotně nadprůměrný, GFS již dva dny předtím signalizoval po krátkodobém oteplení kolem 10.ledna návrat a zesílení zimy zhruba od 13.ledna. A to, co se posledních několik dní zatím na omalovánkách GFS objevuje, avizuje dlouhodobější vpád studeného vzduchu ze severu Evropy, kde je ho od konce roku 2015 skutečně dost. Jaké množství mrazu a jaké síly k nám nakonec spadne, je samozřejmě těžké dnes s určitostí říci. Faktem ovšem je, že zima zdaleka nekončí, s čímž se již, zdá se, srovnal i ČHÚ soudě dle aktuální předpovědi na příštích sedm dní;-)

A ještě perlička - máme takovou malou "sedmi-smečku" koček a kocourů, zkrátka domácí mazličci u rodinného domu zvyklí věčně se toulat kdesi po zahradách a polích a jednou denně se stavit na mléko a pohlazení. Ovšem letos nebo spíše od loňského prosince se drží pořád na dvorku u domu či pospávají v seníku nebo v kotelně na kotli a žerou jako najatí. Mají nádhernou srst a snad 0,5 cm podkožního tuku. Ovšem aby nám takhle kočky a kocouři žrali, kdy do sebe doslova během prosince (teď už se zmírnili, ale jsou jako bečky) prali, co viděli, a pořád chtěli přidávat do misky, až se ani nemohli hýbat, a kočky vypadaly, jako by za hodinu měly rodit, to si fakt nepamatujeme. Takže jsme si už v prosinci říkali, že teplé, takřka předjarní počasí ani náhodou nebude trvat do března, jak se nechal slyšet ČHÚ, a že určitě příjde zima. A už je částečně tu.Jakápak bude dál?:led:

# 06.01.2016, 23:42

tom-791
V nížinách příroda samozřejmě je, to ale neznamená, že tam musí být sníh a mrznout... Mně hlavně ale přijde, že momentálně je v nížinách sníh, který chybí horám. Ale blíží se obleva, v nížinách ten sníh asi stejně nevydrží a co bude za týden, to přesně nikdo neví. Ale souhlasím, že díky klimatickým změnám tady máme velké výkyvy a pak je chvíli +15 a za pár dní -20. A to se asi nelíbí nikomu. Ale asi si budeme muset zvyknout všichni - ti kdo zimu rádi mají i Ti co ne. Stejně to neovlivníme.

33
# 07.01.2016, 15:50

Blátomil
Takže jednoduše jste chtěl říct, že podle vás sníh a mráz a celkové zima do nížin nepatří. A nepotřebují to.
To je teda pěkná hovadina. Přečtěte si prosím Velkou knihu o klimatu zemí Koruny české.

# 07.01.2016, 22:21

dramyku
Já jsem netvrdil, že nepatří... Jen mi, stejně jako mnoha dalším více vyhovuje, když tam není... Kniha o klimatu je možná zajímavá, ale určitě nezahrnuje globální oteplování... A je jasné, že i oteplení v průměru o 1 stupen v našich podmínkách způsobí mnohem menší počet zimních dní se sněhovou pokrývkou (myšleno samozřejmě nížiny ne hory). V řadě případů totiž místo sněžení prší, na což ten kladný rozdíl 1 stupeň naprosto stačí.

238
# 07.01.2016, 23:04

Blátomil
Globální oteplování je samozřejmě mediální blbost...i kdejaká větší erupce sopky v historii vyplodila víc hnusu do atmosféry než současnej svět za několik let...Opět přijdou dekády studeného klimatu, nebo menší doby ledové.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.