Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2015/2016

818
# 29.09.2015, 10:46

Proč soudím, že zima bude opět teplotně nadprůměrná?

1) Vysoká aktivita Slunce cca do roku 2017 a skvrny na Slunci.
2) Změna klimatu = teplejší zimy, v nížinách se musíme s "přívaly" sněhu loučit, v létě častější a delší vlny veder
3) Klimatologické výhledy zejména modelu CFS ukazují trvale teplotní nadprůměr (jejich vývoj může přechodně směřovat k nižším kladným odchylkám) a loni to modelu vyšlo velmi dobře, více méně i před loni

Závěrem: Tento úsudek nevylučuje nějakou zimní epizodu, avšak bude jich málo a nepotrvají dlouho. Spíše bych se připravil na výkyvy teplot spojené právě s klimatickou změnou, obecně bereme-li průměr, tak by měl mít odchylku v kladných číslech. Dle trendu v minulých letech nemá cenu moc soudit, argument "nepamatuji tři teplé zimy za sebou" bych nepoužíval, naopak bych ho upravil na opačnou rovinu ve smyslu, že bude v budoucnu přibývat teplých zim, tj. objeví se jich více za sebou než doposud. I přesto ohledně teplotního průměru předpokládám nejnižší odchylku oproti loňské zimě 2014/15 a oproti zimě 2013/14 a ohledně srážek zas opačně, zimy by měly být vlhčí a patrně se to začne už projevovat. Zima 2013/14 byla neobvykle suchá.

Co si budeme povídat, jsou to další spekulace, další názor, pohled na věc.

86
# 11.10.2015, 17:52

Něco o letošní zimě: http://www.we...2015-10-11-wi

Chladný Atlantik studenou zimu neznamená, podle přírody by mohla být chladnější, ale kdo ví :)

54
# 12.10.2015, 17:54

Patricio11
Pokud to vyjde tak by zde mělo byt hodně sněhu.

46
# 12.10.2015, 17:58

Patricio11
Pěkný článek, jen z něho není přesně jasné, jaké počasí se dá očekávat v České republice, protože ta je na rozhraní mezi studenými vpády a bouřlivějším počasím. Pokud by to ale vyšlo a potkala se nějaká TN od jihu se vpádem studeného vzduchu, tak bychom se snad alespoň jednou za zimu mohli dočkat pořádné sněhové nadílky i v nížinách. A zima by mohl být normální. Doufejme, že sněhu a srážek celkově bude dostatek, protože deficit srážek v letošním roce už je obrovský.

117
# 12.10.2015, 18:06

Uvidíme do 14 dní,jestli paní zima fakt příjde.Jinak dnešek pro sv fiasko ne?Stejně v pátek bude +15 u Vás a na Slovensku +18. :D

54
# 12.10.2015, 18:09

No pravě v naši oblasti by mělo docházet k tlačenici mezi teplým a studeným vzduchem, hlavně v 2. polovině zimy jestli jsem to dobře pochopil. A vloni jim to celku vyšlo, jak jsme byly okrajem v chladných barvách.

818
# 12.10.2015, 18:14

Z prognózy výše uvedeného serveru je právě patrné to, že v centrální Evropě, obzvláště dle této prognózy u nás, můžeme čekat relativně časté a výrazné výkyvy a takovou "všehochuť" počasí. Je nutné to brát ovšem s větší rezervou, neboť takto přesně to "namalovat" skutečně nelze, resp. lze ale realita není takto jaksi přesná. Ještě dlouho ale bude otázkou, jak dopadne zima jako celek dle teplot a srážek.

Model CFS slibuje stále poměrně výrazně kladné odchylky teplot a průměrné až slabě nadprůměrné srážky, zejména uprostřed zimy. To je také současné tvrzení dle nynějších naměřených dat a dat z nedávné historie. Pokud někdo sledujete klimatické modely průběžně, například a zejména model CFS, asi víte jak se změnil jeho "pohled" na prognózu teplotních charakteristik pro říjen a to až během tohoto měsíce, v prvních dvou týdnech.

818
# 13.10.2015, 20:31

gangaros
Myslíte, že takový komentář patří do diskuze na úrovni? To, že bude někde v ČR i sníh dokáže odhadnout i "moje propiska".

41
# 14.10.2015, 08:30

Ondra77
Pokud to vyjde podle této prognozy, tak bude zřejmě průměrná zima s občasnými větrnými bouřemi a občasnými vpády chladného vzduchu, prostě jak píšete taková směsice;-)

# 18.10.2015, 15:01

Média už plní zprávy o tom, jaká bude letošní zima. Je to samozřejmě logické, kdo by si nechtěl už teď naplánovat zimní pobyt na horách, vědět, kolik peněz utratí za topení, nebo prostě se jen těšit (nebo obávat) na přívaly sněhu či naopak teplou zimu.... Více >>

433
# 18.10.2015, 23:23

I když si články o dlouhodobé předpovědi se zájmem přečtu, tak je z praxe považuji víceméně za scifi.Jsem praktik, tak mi spíše vyhovuje předpověď na maximálně 5 dnů a to když potřebuji, tak porovnávám několik zdrojů.Dobré předpovědi jsou taky pro letce.A navíc, i na poměrně malém území ( v rozmezí pár kilometrů) mohou být značné rozdíly,Na příklad v Malenovicích pod Lysou horou jsme se letos pekli jak na Sahaře a za kopcem byly co druhý den bouřky a přívalové lijáky.U nás ani kapka.A zima zde byla celkem v normálu.
No a jak vypadá příchod jara (což je v posledních létech téměř pravidlem) ukazuje snímek Velikonoc 2013, který přikládám.Podotýkám ještě jednou, že jsem praktik, ne teoretik. Permon 1

12
# 19.10.2015, 10:20

No a to u vás Malenovicích bylo těch bouřek pořád víc než u nás na protějším svahu na Pstruží :cool:

Ten model neukazuje nic víc než ze severu bude foukat studený vítr a od jihu teplý. V podstatě to samé, co bylo minulou zimu, kdy byl velký rozdíl mezi severem (resp. SV) a jihem a jihozápadem.

Nicméně - pokud je tu někdo kovaný klimatolog, zeptal bych se na vliv středozemního moře. Konkrétně to myslím takto - v bývalé práci jsem dělal na oddělení, kde jsem byl ve styku s lidmi z velké části světa. A můj slovinský partner (pán v předdůchodovém věku) byl velký maniak do Jadranu. Tak jako my trávíme víkendy na chatách, on víkend co víkend (+ letní dovolenou) tráví na své jachtičce na Jadranu.

O Jadranu a Středozemním moři zarytě, dlouho a zajímavě vyprávěl. Obyčejného smrtelníka nenapadne, jak velká je to zásobárna energie. Kolik miliou či miliard gigajoulů se tam za léto naakumulují. Jaký to má pak vliv proudění větrů, vznik ničivé bóry apod. I proto je Itálie a hlavně pobřeží Chorvatska a Černé hory nejdeštivějším místem v Evropě, byť ve spalujícím letním suchu a horku na dovolené by to tipnul málokdo.

Důležitým elementem je, že nad rozehřáté moře na podzim začnou vát chladné větry od západu a severu a vzniká to, čemu v Americe říkají Lake effect. Pokud vznikne dostatečný teplotní rozdíl mezi teplotou moře a vzduchu, začne se akumulovat dostatečné množství vzdušné vlhkosti, vznikají tlakové níže, které se často stáří na sever do alpské oblasti a střední Evropy nebo o něco níž na Balkán.

Což je konstelace, která k nám přináší nejbohatší srážky - ať už v létě nebo v zimě.

A teď oklikou k mé otázce - má tu někdo přehled, jak je po horkém létě na tom Středomoří, jestli je vidět, že moře je abnormálně prohřáté anebo má stejnou teplotu jako obvykle v tomto období? A může tento fakt sehrát nějakou roli v charakteru zimního počasí ve střední Evropě?

86
# 19.10.2015, 11:10

Dejvas
Středozemní moře bylo v létě (hlavně na konci července) opravdu mimořádně teplé, ale myslím, že teď už není. Září bylo ve Středomoří teplotně průměrné, srpen jen lehce nadprůměrný a říjen je opět průměrný. Myslím, že tu nadprůměrnou energii už skoro ztratilo. Z toho tedy moc vyvozovat nejde.

54
# 19.10.2015, 12:48

To čemu v Americe říkají sněhové bouře nemyslím Lake efekt ale opravdu frontální vlny, tak vznik těchto bouři se pravě už hodně dlouho zdůvodňuje střetem studeného suchého vzduchu s teplým vlhkým vzduchem. A jiné to pravě není ani zde v souvislosti ze středozemním mořem.

12
# 20.10.2015, 02:35

Mark
Pokud se bavíme o Severní Americe, tak v oblasti Velkých jezer opravdu jde o Lake effect, kde na jednom území spadne víc než 1 metr sněhu, zatímco pár desítek kilometrů vedle je sucho. Tam je tento efekt obnažen v celé své nahotě, neboť studeným větrům ze severu tam nebrání žádná pohoří. Místo složitého vysvětlování je možné pár minut prosurfovat youtube.

Co se týče Evropy, takto se nám počasí vyjeví občas taky a zkušeným meteorologům netřeba tento jev zdůrazňovat. Přelom března/dubna, čili Velikonoce na východě Moravy a Slezska přinesl až 70 cm sněhu během 18 hodin, zatímco Čechy měly + teploty a zádné srážky. Jako důkaz budiž tyto fotky a opakuju, že to vše napadlo od půlnoci do 18 hodin následujícho dne...

http://dejvas...t_-_1.4.2013/
Dejvas
Omlouvám se... přelom března a dubna 2013 a je pravda, že do nějakého 15. dubna jsem jezdil mezi mantinely sněhu jak v záběrech z Alp ve filmech s Funézem :D

54
# 20.10.2015, 10:35

Jo na ty velikonoce si pamatuji, u nás napadlo čtvrt metru sněhu v Ostravě. Jináč škoda že severovýchodně od nás též není nějaká oblast velkých jezer.

Jináč podobné mantinely u nás pamatuji na Silvestra 2005.

433
# 20.10.2015, 22:34

Dejvas
Pravdu díš příteli.To se kamarádi radioamatéři z Frýdlantu několikrát divili, že jsem hlásil slejvák a tam na protějším kopci (Ondřejník) svítilo sluníčko.A letos několikrát táhla od západu mračna a déšť, že jsem se těšil, že nemusím zalévat kvítka, ale mraky se zastavily na čáře Frenštát-Šenov, tam spadl zbytek vody a v našem Frýdlantském údolí ani kapka.Jo, a máte tam nějakou sluneční anomálii - všude zamračeno a v okolí školy na Pstruží půlkilometrový kruh kde svítí Sluníčko.Ahoj ahoj !;-)

433
# 20.10.2015, 22:42

Mark
Nazdar! Na té fotce z Velikonoc 2013 je situace v den příjezdu,druhý den bylo sněhu poctivých 65 cm. Ahoj;-);-)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.