Co říkáte na vývoj sněžení v těchto dnech? Jižní frontální systém nás s největší pravděpodobností nezasáhne, naopak přijde fronta ze severu. Myslíte že by mohlo napadnout více jak 10 cm sněhu?
Diskuse o počasí Sněžení 8.2. až 10.2.2015
Jiří Malík
No vypadá to zajímavě, z tý fronty, která bude přecházet ze soboty na neděli, by mohlo spadnout okolo 5 cm a pak v neděli přes den četný sněhový přeháňky, v pondělí už to bude ale komplikovanější, bude nad ČR teplotní rozhraní a v Čechách to vypadá nejspíš na déšť, srážek tam bude asi dost, hlavně v Čechách, ale záleží na teplotě.
No tak co vím já tak z rakouských modelů a i předpovědí by mělo tady na jihu v sobotu svítit sluníčko a neděle, pondělí a úterý sněžit. Má to jít ze severních proudů. Větší intenzita má být v rakousku, ale sněžení by mělo přejít celou ČR, ale asi toho nebude moc, možná tak od 5 do 15 cm dle nadmořské výšky a v některých oblastech vyšších poloh do 20 cm.
Mělo by být i poměrně chladno tak by to mohlo držet i v nižších polohách až na některé vzácné místa a určitě né na parovodech
Tady u nás v Novohradských horách tipuji od 10 do 15 cm a nad 1000 metrů nad mořem do 20 cm
No tak uvidíme, necháme se překvapit
Spadne kolik píši?
Nebo nespadne nic?
Nebo napadne více?
A jéje zase to tu dlouho nebylo :-)
Kdyz uz po 3tydnech neco napadne...tak to hned roztaje...ale to je normalni
No to jsi nam rekl novinu... My to vsichni samozrejme vime a vsichni vime..ze v 21stol.je skoro rarita aby v Polabi byl snih mesic v kuse...driv to bylo uplne normalni. A nemuseli bychom zakladat diskusi...ze napadne v nedeli 5cm.
K nám do Brna přinesla samotná fronta a následné dvě ranní, spíše slabší, sněhové přeháňky, dohromady 2,1 cm sněhu. Myslel jsem, že to bude nejvyšší sněhová pokrývka za dnešek, protože už po deváté hodině bylo +1,7°C a sníh začal pomalu odtávat. Následně však přišla velmi silná sněhová přeháňka, která trvala asi hodinu. Během přeháňky foukal silný nárazový vítr s maximálním nárazem 9,2 m/s, a to mám ještě meteostanici na co do větru velmi špatném místě. Asi půl hodiny sněžilo tak intenzivně, že se dohlednost pohybovala jenom kolem 50 metrů. Teplota klesla z oněch +1,7°C na začátku sněhové přeháňky až na -2,1°C na jejím konci. Jakmile asi v 10:20 přestalo sněžit, šel jsem sníh zamést a přeměřit sněhovou pokrývku. Její výška mi průměrem vyšla na 5,0 cm, tohle je tedy (zatím) nejvyšší sněhová pokrývka za tuto zimu. Znamená to tedy, že za celou přeháňku napadlo pěkných 2,9 cm sněhu. Ten teď naneštěstí bude tát, je totiž polojasno a teplota se už pohybuje okolo 4°C nad nulou. Kdyby ovšem přišla nějaká další vánice, teplota by rázem spadla k nule a sníh by velmi pravděpodobně na zemi opět zůstával.
Dobrý krásný den dnešní sněhové přeháňky jsou opravdu impozantní takové počasí už jsem dlouho nezažil. Četné sněhové přeháňky k tomu sem tam bouřka a k tomu silný vítr tvořící jazyky a zvířený sníh. Venku je to opravdu jako na apríla, chvílemi vánice chvílemi slunko a k tomu krásná kupovitá oblaka. Měli jsme u nás dnes asi 3 přeháňky, ale jak koukám na radar jinde je to přeháňka za přeháňkou hlavně tedy zase v čechách, ale nevadí zítra si pro nás počasí na moravu chystá další překvapeníčko. Tak jsem zvědav. A jak se u vás projevuje počasí přidejte taky pár fotek.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.