V jižní Evropě ( Chorvatsko , Itálie) ovlivňuje počasí tlaková níže a přináší zde vytrvalé četné srážky místy i bouřky, zítra se bude posouvat dále k severovýchodu a částečně by podle všech předpokladů měla ovlivňit i jv části Čech a zejména jihovýchodní Moravu i Vysočinu. Modely ukazují i několik mm srážek. Otázkou je ,v jakém skupenství se srážky budou vyskytovat. Podle výpočtů bude v 850hPa nad nulou a při zemi leze očekávat i teploty pod bodem mrazu. Myslím ,že zítra by se mělo být v těchto oblastech hodně na pozoru.Co si o tom myslíte ? Zatím bez výstrahy.
Diskuse o počasí Ledovka v ČR 1. a 2.12.2014
Potvrzuji výše uvedené názory, už dle pátečních výstupů bylo jasné že vzniknou ideální podmínky pro tvorbu ledovky. Některé výstupy modelu GFS ale moc srážek na naše území neslibovaly, oproti modelu Aladin, který včera rozšiřoval pásmo postupně přes celou ČR k SZ, v Čechách podmínky pro ledovku ale nebudou.
Už se ta studená louže vzduchu ze Sibiře rozlejvá. V Polsku na SV je opravdu zima. Zatím nikde sněžení ani ledové dny v Praze. Koncem listopadu bylo nad ČR velké rozhraní (T850 až +8) a dole studený vzduch ze SV. To je pro ledovku ideální. No uvidíme ve dalších dnech.
to je ale dneska už sem fotku nestihl ,ledovka má u nás už kolem necelého centimetru a jestli tak bude pršet až do zítřka a teploty se udrží pod nulou, tak věřím že ráno to bude vypadat dost zajímavě. Troufnu si říct ,že do rána by ledovka mohla mít a přes 2 a půl centimetru. Ale to vše ještě záleží na teplotách a intenzitě srážek, ale aspoň podle modelů by tu na východě mělo pršet až do úterního poledne. Ale jaksi nerozumím tomu ,že podle aktuálních teplot se postupně teď na večer otepluje, sice nepatrtě ale jde to na těch aktuálních teplotách ten trend poznat.
Neustále tu hustě prší a fouká sem tam i nárazovitější vítr.
Na větvích je tak 1cm ledu.Teplota stále -2°C.Nestačil jsem to za světla vyfotit,protože jsem měl myšlenky za volantem trochu někde jinde a jsem rád,že jsem dorazil autem domů.Na 5km jsem potkal na okrskách 4 auta mimo hru a sám jsem je míjel rychlostí 20km/h.Autobusy nám v okr.Přerov jezdí jen na okraji města a do přilehlých obcí.Dále mají buď velké problémy,nebo nejedou vůbec.Nedivím se,protože určité úseky(hlavně z kopce)jsou takřka nesjízdné a sám jsem jeden kopec musel jet dolů na 1.rych.stupeň.Fakt mazec.Pokud to tak půjde i v noci,tak do zaměstnání to zítra autem moc nehrozí.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.