Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Diskuse o počasí První sněžení mimo hory zimy 2014/2015

33
# 17.10.2014, 19:12

No tak jeden z nejnovějších ale i minulé výstupy GFS naznačovaly příchod kolem konce měsíce TN od severu a přílivu chladného vzduchu a poté by byl ve střední Evropě takový chladný ostrov a jelikož by tu bylo i dostatek srážek při teplotě kolem nuly, tak by to vypadalo zajímavě. Takže by se to podobalo zimě 2009/10, kdy sem 13. října přišla sněhová kalamita.
Ale je to ještě hodně hodně daleko takže to berte s nadhledem. Vše se ale ještě muže 100x změnit. Však známe GFS. :D ;-)

30. října, zdroj: wetterzentrale.de
2. listopadu, zdroj: wetterzentrale.de
2. listopadu, zdroj: wetterzentrale.de
33
# 17.10.2014, 19:27

ještě srážky

1. listopadu, zdroj: wetterzentrale.de
2. listopadu, zdroj: wetterzentrale.de
2. listopadu, zdroj: wetterzentrale.de
# 17.10.2014, 19:40

a kolikateho to ma bejt?

ota
Avatar
2125
# 17.10.2014, 20:35

Při vší úctě, zakládat téma kvůli předpovědi GFS na takovou dobu nedává moc smysl. Kdyby to mělo být za týden ak neřeknu, ale tohle je podle mě zbytečné, není tam co řešit, příští předpověď bude zase jiná. ;-)

33
# 17.10.2014, 20:47

To jsem psal že se to může změnit i 100x ale v tomhle tematu mužem diskutovat a jakémkoliv prvním sněžení. Co víte možná se něco objeví i dřív, proto se to jmenuje první sněžení 2014/15

86
# 17.10.2014, 22:27

dramyku
Dávat sem tyhle výstupu je zbytečné a nemají žádnou vypovídací hodnotu. První sněžení mimo hory je zatím v nedohlednu. Příští týden se mohou sněhové vločky ukázat jen v nejvyšších horských polohách. Co bude na začátku listopadu (v tomto případě druhého) je zcela nejisté.

33
# 18.10.2014, 08:05

Petr12
já tohle téma nezakládal toto sem vložil do jaká bude zima 2014/15.
Ale někdo ten muj příspěvek přesměroval sem. Přišlo mě zbytečné kvuli tomuhle zakládat nové téma.
A jinak k výhledům to vypadá ještě zajímavěji ale je to hodně nepravděpodobné že to tak zůstane a výjde.:)

818
# 18.10.2014, 13:28

dramyku
Ani do tématu "Jaká bude zima" to nepatří, viz jeho název zima trvá klimatologicky 3 měsíce, diskutujeme o zimě jako celku, ne o tom, zda může na počátku listopadu, např. konkrétně 2. listopadu, zasněžit přechodně i mimo hory - mimochodem listopad je ryze podzimní měsíc a téma jaká bude zima se týká prosince-února.

A opravdu je to zcela zbytečné a do kvalitní diskuze nehodící se probírat takže, si raději tato témata odpusťte, navíc modely při těchto situacích mění výskytu i zásadně nejen denně, ale i několikrát za den a to, co stojí v úvodu tématu tedy může chvíli platit, poté opět ne, poté zas ano. Ale sledovat moc často a tedy hlavně brát v potaz každý výstup nemá cenu, což mohu jen radit.

# 18.10.2014, 13:30

dramyku
Chápu Váše natěšení, ale je to za 14 dní! proberte se :D Další výstup může být o 15 stupnů vyšší ;)

6
# 18.10.2014, 16:43

Jednomu nerozumím a přijde mi to trochu nefér... Dramyku napsal do příslušného tématu, že jeden výstup GFS je ryze zimní, někdo z moderátorů tento příspěvek vzal a udělal z něho samostatné téma. Ale vlna kritiky padá na Dramykovu hlavu- to není fér. On to myslel přece dobře, sám ještě psal, že nechce zaplevelovat téma "jaká bude zima".

Navíc si myslím, že jste tady trošku suchaři. O čem se tu pak má diskutovat, když nechcete rozebírat ani výhledy jednotlivých modelů? Ano GFS je trochu výstřední, ale jednou se s tou zimou trefí. A diskuze je od toho to podchytit, který ten výstup má pravdu.

Sám si uvědomuji, že tohle je milionkrát omlývané neverending story. GFS si šlukne trochu koksu a vydá extrémní výstup- toho se chytne pár nadšenců, kteří to rozmažou po fórech. Tak je nechte ne!? Ať si rozmazávají, já si naopak rád přečtu tyto výtvory, protože GFS nesleduji a tak nevím co ten kluk ušatá zrovna kreslí.

Takže ode mě má Dramyku a například věčná sojka Kuba podporu a doufám, že jim to vydrží :).

28
# 18.10.2014, 17:25

Ovar:
Naprostý souhlas.Mě kolikrát připadá,že pokud zde nezaloží téma in-počasí administrátor,tak je téma prospekulováno a vyzní z toho pokaždé,že je to zbytečné a moc brzo debatovat atd.A pokud je počasí monotoní,jako třeba loňská zima,tak je tu založeno třeba moderátory(nikoho nechci napadnout)podobné téma,jako je teď kritizováno a stejně taky většinou jako planý poplach.Jen aby server moc neusnul.Nehledě na to,že Dramyku je v tom asi nevinně.Dikutovat o tom co bude příští den je podle mě pozdě.K tématu to moc nebylo,ale je to tak.

# 18.10.2014, 17:50

Já naopak brzké zakládání témat o tom, co bude za 14 dnů apod., vnímám jako něco, co kvalitu diskuse sráží dolů. Nahrnou se sem uživatelé, kteří by si určitý meteorologický vývoj přáli i ti, kteří by si ho nepřáli, začnou diskutovat o něčem velmi nejistém, začnou do svých příspěvků přidávat, co by si přáli, stížnosti a podobné věci. Všechny tyto faktory vedou ke snižování kvality celého vlákna. Navíc diskutovat o něčem nejistém nebo "co by kdyby" mi přijde, že se hodí někam na chat či podobně, ale rozhodně ne do seriózní diskuse.

33
# 18.10.2014, 18:29

Alejandro.Marquéz
Tak dobře ok když je teda nesmyslné zakládat temata nebo napsat příspěvek třeba na 14 dní dopředu,tak co tu dělá třeba téma jaká bude zima 2014/15 když je to od založení tematu 2 měsíce do začátku zimy."co to tu dělá když za 2 měsíce se to může milionkrát změnit a vše může být jinak"." Neshazuje to náhodou serióznost této diskuze".Proč mě tu píšete že to je zbytečnos zakládat tema na 14 dní dopředu když jsou tu temata na 2 měsíce dopředu.
Takový lidé by se měli zamyslet a né tu "shazovat" jiné členy jen kvuli tomu že tu přidá určitý člen příspěvek na možnou změnu, která je i dost pravděpodobná,ikdyž tu jsou i předpovědi i na mnohem delší dobu. Ale to už je moderátorům jedno. Ikdyž ví že ty příspěvky "taktéž nemají váhu".
jinak děkujiovar a borin že aspoň nekdo to vidí a zastane se mě.:)

# 18.10.2014, 18:43

dramyku
Já jsem to tu nepsal Vám. V mém předchozím příspěvku není o Vás ani slovo. Já spíš reagoval obecně a také na příspěvky nade mnou.
Jinak téma "Jaká bude zima 2014/2015" je kapitola sama pro sebe a upřímně nechápu, o čem se tam konkrétně diskutuje. Řešit od září jaká bude zima, mi přijde opravdu ujeté. Nikdo nic konkrétního neví, přesto se tam čile diskutuje.

6
# 18.10.2014, 19:34

Alejandro.Marquéz
"Řešit od září jaká bude zima, mi přijde opravdu ujeté. Nikdo nic konkrétního neví, přesto se tam čile diskutuje."

Toto zase neberu já, počasí je někdy nepředpovídatelné i hodiny dopředu... takže 90% založených témat zde, je pak dle této definice a tebe "ujetých" :) .

Což je samozřejmě hloupost- neměla by pak cenu žádná diskuze. Proč tedy odsuzovat ty, co ty modelové predikce sem vkládají? Já se nezastávám ani tak Dramyka, ale diskuze jako takové. Jak se začne omezovat, půjde to z kopce a členi i sami po čase přestanou přispívat- také by mě nebavilo, kdybych tu nechával čas psaním příspěvků a hned po mě, by mě tu určitá skupinka lidí opravovala, přesouvala příspěvky do smetí a mazala. Konkrétně Dramyku nemluví mimo mísu, vkládá reálná data od uznávaných modelů- to že jsou tyto data velice vrtkavá, tak to už je věc vedlejší.
A propo tohle fórum nebude nikdy mít "diskuzi na úrovni", nevím co si od toho slibujete. Diskuzi zde tvoří hlavně ti, kteří u CHMU zrovna nepracují- ale amatéři. A vo tom co celé je ;-) .

28
# 18.10.2014, 19:37

Alejandro.Marquez:
Od toho je to diskuze.Jaká bude zima opravdu asi nikdo neví,ale pokud by to některý z nás věděl a sem to konkrétně napsal,kdy,kde,co,tak je to vyřešeno a diskutovat se o tom už nemusí.Bývají tu kolikrát mnohem horší témata bez zájmů o odpovědi,které do dvou dnů utichnou a nikdo to neřeší.
Dramyku:
V pohodě.Vidím to podobně.To nás zase moderátoři setřou,že
to není k tématu 100krát se měnícím.;-)

# 18.10.2014, 19:49

Téma "První sněžení mimo hory zimy 2014/2015" jsem tu vytvořil já a přesunul do něj příspěvek od uživatele Dramyku, protože se do tématu Jaká bude zima tématicky nehodilo. Nástup prvního sněžení je celkem sledovaným tématem a zaslouží si samostatnou diskusi, kde se můžeme bavit i o případných dlouhodobých výstupech modelů. Váhu jim přikládat nelze, ale zakazovat diskusi o nich by bylo přinejmenším divné. Za hlavní nešvar diskuse bych považoval napadání ostatních uživatelů ohledně jejich přání chladné nebo teplé zimy, co se tu ve velké míře dělo v minulém roce.

V některých předpovědích na internetu už se předpovědi o nástupu sněžení objevily, viz informace na našem Facebooku (předpověď sněžení u YR už ovšem neplatí a změnila se na 12 °C).

536
# 18.10.2014, 19:57

Nejbližší sněžení dle modelů může přijít již příští týden ( úterý , středa) vrcholky Krušných hor a hlavně Šumava. Uvidíme ;-)

382
# 18.10.2014, 20:06

Úplně normální téma, nevim proč by mělo být zbytečné, myslím, že kdy bude poprvé sněžit i v nížinách zajímá dost lidí a proč o tom nediskutovat:cool:. Zase to tady shazují jen zdejší "odborníci", alespoň že šéf v tom nevidí problém:cool:.

28
# 18.10.2014, 20:10

In-počasí:
Díky za ujasnění a podporu diskuze v tomto tématu.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.