Teď spíše nějaký čas nedoporučuji moc sledovat modely, jak je výše uvedeno až tak v tu neděli budeme moudřejší. Do té doby si v tom (snad) udělají jasno. Pokud i v neděli se bude jednat o převládající teplejší proudění, bude tomu už na místě začít věřit a zima přijde jen na návštěvu zatím. Mimochodem na delší zimní epizodu je ještě skutečně čas.
Diskuse o počasí Ochlazení v posledním listopadovém týdnu
Co se týče oteplení, tak z toho GFS málokdy uhne. Já si myslím, že už je to spíše jisté. Vloni 19.12. ukazovalo do odpoledne GFS ledové Vánoce a stačil jeden výstup a vše bylo o 180° jinak. Spousta lidí ještě říkalo, že je brzo a jiné modely ukazují mrazy, ale GFS už neotočilo a nakonec i ty ostatní modely se nakonec postupně přiklonily k němu. Nevím, ale GFS mi připadá nějak nejspolehlivější. Vždy přijde s nějakou změnou jako první. Ale pokud je to změna k tomu, co nechceme, tak z tohoto málokdy ustoupí.
Teplotní rozhraní je vždy ošemetné. Rozhodující bude zřejmě Nedělní výstup v poledne. Nechme se překvapit. Hned 30.11 se rýsuje další výraznější ochlazování. Je to ještě daleko ale docela to vypadá slibně Samozřejmě se v pondělí a v Úterý dočkáme sněhových přehánek...Kdy denní teploty zustanou kolem 0...
Hele škoda slov. Mrazivá předpověď: Valí se na nás ARKTICKÁ ZIMA! U... A ještě obrázek. Tohle už je snad na žalobu. Už toho fakt mám plné zuby. Navíc ještě k tomu "mapy sněhu", když žádný extra sníh se nečeká (jen přeháňky). A obrázek vypadá takto.
Na tom nic povzbudivého není. Snad se to ještě otočí. Času je na to dost.
Milan
Na toto netrpělivě bulváry čekaly - na alespoň možnost slabého sněžení a trochu mrazů, aby z toho udělaly to, že udeří kruté mrazy a zasype nás sníh. To nemá cenu odborně komentovat, to slouží jen k pobavení. 3
matous160
Tak modely jsou hlavním zdrojem, takže co jiného by mělo být v TV výhledu, který pochází od ČHMÚ.
Média zase šílí,hlavně tn.cz apod. žádné arktické mrazy nebudou. Teploty se přes den udrží v těsné blízkosti nuly, aby to tedy byly vyloženě arktické dny musely by i denní maxima klesat pod -10°C. To zatím nehrozí, vzduchová hmota v 850 hPa sice přinese nízké teploty, avšak dole bude stále tepleji.
Ja si myslim, ze bl*by jste spis Vy, pisou původem arkticky vzduch a ne, ze bude jak na arktide
TV Nova je potřeba brát s značnou rezervnou ti neví ani jak bylo včera. Co se týče příštího týdne začíná se to pěkně vymalovávat oteplení ve středu bude jenom přechodné a na teplé frontě hlavně na Moravě bude víceméně jen sněžit. A Severní a SZ proudění hlavně v druhé polovině týdne bude na hory přinášet opravdu velké množství přeháněk a sněžení. Aladin jen do úterý ukazuje pro jeseníky skoro 20cm sněhu.
Milan
Máte pravdu.Tyto weby jako tn.cz to přehánějí vždycky.Ať už se jedná o déšť,sníh,bouřky.V neděli tak hodně sněžit nemá a v pondělí skoro vůbec,měly by se vyskytovat sněhové přeháňky ale spíše na horách.A už to slovní spojení Arktická zima.Myslím si,že zas tak mrznout nebude a teploty budou nad nulou.Tak nevím čemu říkají Arktická zima.
No nepřipadá mi, že GFS ubral na teplotách, když od čtvrtka zase teplo až do konce, kam sahá (konec se pořád mění). Ale denní teploty v na přelomu listopadu a prosince až +8°C a noční kolem 3 °C mi nepřipadají jako nějaké další ochlazení. Mrazy úplně zmizely a to i v noci.
Je to tak.
Musíme se smířit s tím, že ty 3 chladné dny bude jen pozdrav zimy, kdy nás navnadí, přinese první sníh a pak vymizí kdo ví, na jak dlouho. Pak budeme vyhlížet další a snad déletrvající zimní epizodu.
(ECMWF sice kreslí lepší,zimnější varianty, ale je to daleko)
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.