Diskuse o počasí Jaká bude zima 2009/2010 ?
Model ECMWF pre SR
NE 3.1.2010 : -4 / +1 °C
PO 4.1.2010 : -5 / 0 °C
UT 5.1.2010 : -6 / -1 °C
ST 6.1.2010 : -4 / +1 °C
ŠT 7.1.2010 : -4 / +1 °C
PI 8.1.2010 : +2 / +8 °C
SO 9.1.2010 : +1 / +6 °C
Forecasts SR
NE 3.1.2010 : -5 / 0 °C
PO 4.1.2010 : -6 / -2 °C
UT 5.1.2010 : -4 / +1 °C
ST 6.1.2010 : -2 / +3 °C
ŠT 7.1.2010 : -1 / +4 °C
PI 8.1.2010 : -4 / 0 °C
SO 9.1.2010 : -7 / -3 °C
dufam ze to druhe ma pravdu
zavidim Vam, ceski kolegovia, u vas to opat vyzera mozno az na snehovu kalamitu a u nas na Slovensku zasa len na oteplenie a dazd ....asi sa prestahujem
podla GFS modelu sa ma na Slovensku oteplit prevazne na vychode...na zapade len do +3...tak uvidime a za tyzden sa to este asi 3krat zmeni o 100% ...tak nezufajme
axeon
to asi těžko, čechy jsou jasné tam zima vydrží Morava to má nahnuté ale většinou to rozhraní jde přes hory a né přes nížinu přes Českomoravskou vrchovinu ta TN nepůjde na 99% protože ju nepustí Alpy a tak na 70% půjde přes západní nebo střední Slovnsko takže Morava s největší pravděpodobností zůstane v chladném sektoru a Slovensko v tom teplém
Začiatok nového týždňa bude mrazivý. V studenom vzduchu sa k nám prechodne rozšíri výbežok tlakovej výše, čo bude mať za následok zmenšenie oblačnosti a pokles najmä nočných teplôt. V dolinách môže teplota poklesnúť aj pod -10°C, cez deň bude mráz na celom území.
Od utorka 5. januára sa však začne charakter počasia a celkovej poveternostnej situácie nad strednou Európou meniť. Postupne nás začne ovplyvňovať rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu nad Stredomorím, ktorá sa bude presúvať nad Taliansko. Podobne ako pred Vianocami, začne sa k nám dostávať teplejší vzduch od juhu, ale oteplenie nebude ani zďaleka tak výrazné. Naopak, tlaková níž sa prejaví snežením na juhozápade krajiny a to už v utorok. Neskôr sa sneženie rozšíri aj nad ostatné územie a bude pokračovať aj v stredu, 6. januára. To všetko pri teplotách pod bodom mrazu na celom Slovensku. V stredu už bude stred tlakovej níže priamo nad nami a teplejší vzduch bude blízko, ale zasiahne oblasti východne od SR.
Od štvrtka až do konca týždňa očakávame väčšinou zamračené, prechodne oblačné počasie s početnými zrážkami. Malo by snežiť a to aj intenzívne, no ako sa k nám bude dostávať teplejší vzduch, sneh sa bude meniť na dážď a teplota stúpne slabo nad nulu, maximálne do +4°C. Pravdepodobnosť oteplenia je vyššia na východe, na západe by sa dážď a teplota nad nulou mali vyskytovať len ojedinele. Kedy presne sa vyskytnú najsilnejšie zrážky a v akom budú skupenstve, spresníme podľa postupu ďalších tlakových níží. Oteplenie a dážď by však mali byť len prechodné a cez víkend by sme mali byť už opäť v studenom vzduchu.
LOL cechuni to mate ale s pekla stastie... ako aj vo futbale a v hokeji
axeon
a kde si zohnal tuto predpoved
GFS
http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.ht...
Chrudim - (východní čechy) velmi silné sněžení a pořád zesiluje je tu cca 3 cm a doufám že do rána napadne aspon 5 cm :-D
heh tak nam aspon jednou doprejte ...skoro porad u vaz je vic snehu nebo castejc je na zapade teplejc nez na vychode ....tak nam jendou doprejte ja som slovak som z kosic povodne ale byvam nekolko rokov v prahe a ani neviete kolkokra som nadaval ze u nas hovno a na slovenku zas chumeli jak hovedo aj na morave ...a praha nic
Poslední výstup GFS je hodně zajímavej.Ani ne tak pro Moravu či Slovensko ale hlavně pro Čechy.Níže se údajně bude stáčet k severozápadu a přinese vydatné sněžení na celé území ČR!Morava zejména východní a jižní půlka Slovenska obdrží zřejmě déšť se sněhem na Slovensku zřejmě jen déšť.Tam teploty v postupu níže až k +4C Morava kolem +1.GFS také předpovídá i velice silné mrazy pro Čechy a to až k -19.Je mi jasné, že se to do té doby hodně krát změní, ale šance na příděl sněhu tu pro Čechy taky je.
jaroslavec: Já bych to takhle vůbec neviděl. Nejbohatší příděl sněhu obdrží z největší pravděpodobností Morava, ale Čechy také nezůstanou opomenuty. Pro západ Slovenska bych viděl taktéž vydatné sněžení, ale střední a východní Slovensko bohužel už jen déšť. Uvidíme, jak to vše nakonec dopadne.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.