Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Diskuse o počasí Počasí v zimě - 2007/2008

Anonymní
Avatar
# 07.10.2007, 19:50

No žiaľ, vianočné oteplenie je v zime veľmi pravidelné. V posledných troch zimách (,,zima" 2006/7 sa neráta, tá bolo oteplenie sama o sebe) prišlo vždy.
A v Česku je to pravdepodobnejšie, ako na Slovensku, pretože sa nachádza bližšie k oceánu. U nás v Bratislave sa v ešte od západu veľmi rýchlo môže otepliť, ale na východnom Slovensku zima vydrží dlhšie, nie je tam SZ vietor, ktorý rozbije inverziu (ako v okolí Bratislavy).

Zima bola nadpriemerne teplá , aj podľa údajov zo SHMÚ.

Čo sa týka zimy 2007/8, tak predpoklady na to, aby bola chladnejšia, sú.

1.) Teplota oceánov je nižšia v rozsiahlych oblastiach o 1-2 stupne, ako pred rokom.
2.) Zásoba studeného vzduchu na severe je väčšia, ako pred rokom.

To je však len potenciál, dobrý predpoklad. Ak sa nevytvorí potrebné prúdenie, studený vzduch sa k nám nedostane.

Anonymní
Avatar
# 07.10.2007, 20:10

doufam ze letos bude radna zima a že bude hodně :snih:

# 07.10.2007, 20:43

Moc prosim, piste taky na tuto stranku a ukazte lidem, ktere zajima take pocasi, co a jak.....
http://www.machulic.estranky.cz/ na tuto stanku muzete psat stejnym zpusobem jako tady

Anonymní
Avatar
# 08.10.2007, 02:29

Tak jsem se díval do mých záznamů, jak to bylo s Vánocemi od roku 1993.
Výsledek: 6x teplotně nadprůměrné Vánoce, 8x teplotně podprůměrné, takže ani ta převaha teplých Vánoc se nepotvrdila. Je vidět, že dovozovat cokoliv z posledních let opravdu nejde. Vždyť jsou to i se Štědrým dnem jen tři dny. Když už jsme u těch Vánoc, tak za zmínku ještě stojí bouřka se sněhovou vánicí a pěti blesky z 25. 12. 1999 večer kolem 21.15 hod. při inverzi při teplotě -8 °C, během bouřky se oteplilo na -7 °C a za dvě hodiny napadlo 8 cm sněhu.

Anonymní
Avatar
# 10.10.2007, 17:25

Ja chci v zime snih:snih:

Anonymní
Avatar
# 11.10.2007, 00:59

Podle klimatologické předpovědi ČHMÚ je pravděpodobnost, že období od října do prosince bude teplotně podprůměrné, pouze 20 %, průměr má pravděpodobnost 30 % a nadprůměr dokonce 50 %, což pro větší množství sněhu v první polovině zimy moc nesvědčí, na druhou stranu úspěšnost těchto předpovědí je zatím velmi malá, takže se musí brát s rezervou. Pokud jde o leden a únor, tak tam se ty modely dost rozcházejí, je to rozdělené na 30-30-40, což už je téměř rovnoměrné rozdělení, ale také je to ještě moc dlouho.

http://www.chmi.cz/poboc/HK/OK/CLIMFOR/cf_pred.htm...

Anonymní
Avatar
# 11.10.2007, 11:15

každý rok sleduji chování včel před zimou - už 30 let - mám 50 včelstev a můžu vám říct že to funguje - nevím kolik bude srážek - nevím kolik bude + nebo - ,ale podle jejich chování bude o něco větší zima než loni ,ale určitě ne žádný extrém (veškeré zimní přípravy byly průměrné - mírná zima).

Anonymní
Avatar
# 11.10.2007, 17:30

Otec má 80 včelstev o které se stará zhruba stejnou dobu jako Vy, ale tomu co jste napsal se musel zasmát. Jaká bude zima nedokáží předpovědět žádní tvorové, jejich příprava na zimu záleží především na aktuálním počasí. Krátkodobá předpověď podle určitých tvorů a podle toho jak se chovají je možná, ale dlouhodobá je naprosto vyloučena. Je jen na nás jakou předpověď na zimu uděláme. To bychom mohli začít předpovídat podle vlaštovek, much apod. .

Jsou sice náznaky, že bude teplá, ale neměla by být tak teplá jako byla ta loňská. A zas někdo by mohl namítnout, že jsou náznaky, že zima bude chladná a bohatá na sníh.

Já si spíše myslím, že zima bude, alespoň u nás na sev. Moravě spíše bohatá na sníh(30 - 50 cm). Co se týče teplot, tak se dočkáme i nějakých -20 °C, ale jen krátkodobě.

To si myslím já a Vy mě můžete klidně ukamenovat. ;-)

Anonymní
Avatar
# 12.10.2007, 02:18

K těm včelám a živým tvorům obecně: Případy, kdy dokážou předpovědět třeba nějakou katastrofu, jsou velmi vzácné, a opravdu většinou reagují přímo na aktuální počasí. Já osobně v přírodě pozoruji motýly a letos se vylíhli o 2-3 týdny dříve a někteří se kvůli tomu stihli v době od srpna do října vylíhnout ještě jednou, což se v minulých letech nestávalo, protože v posledních desetiletích nikdy nebylo v průměru takové teplo jako letos. Takže i motýli reagují na to, co je, a ne na to, co bude. U včel ani jiného hmyzu to nebude jiné. Prostě jen reagují na to, že máme průměrný říjen, proto reagují normálně.
Osobním předpovědím na zimu se raději vyhýbám, protože by mně to nemuselo vyjít. Jedno je ale téměř jisté - zřejmě nikde v okolí nebude žádná oblast, odkud by k nám proudil tak teplý vzduch, jako loňskou zimu. Oceán je totiž chladnější, takže teplo sice být může, ale chladnější oceán nás zřejmě připraví o nové nejvyšší zimní teplotní rekordy, protože vzduch ze západních směrů bude asi o 1–2 °C chladnější než loni. To ale rozhodně neznamená, že zima automaticky musí být s velkým množstvím sněhu. Chladnější oceán podle mě povede k častějšímu výskytu tlakových výší nad Evropou.

Anonymní
Avatar
# 12.10.2007, 19:51

Oceány sú chladnejšie, dokonca sa zdá, že rozdiel oproti minulému roku sa ešte zvýrazil a akoby bol teraz Golfský prúd akýsi slabý.
Chladnejší oceán priamo nemá až taký vplyv na to, či bude výš nad kontinentom.
Ale: Tlakové níže nd Atlantickým oceánom vznikajú v zime najmä na východnom pobreží Ameriky, kde veľmi studený vzduch preniká nad teplé more (Labradorský prúd je dosť úzky). Tam sa stretáva s teplým oceánskym vzduchom a vznikajú hlboké tlakové níže, ktoré postupujú ďalej na východ. Tak sa formuje západné tzv. zonálne prúdenie, ktoré, ak zasahuje do európy, prináša teplé počasie s častými zrážkami a vetrom.

Keď že oceán má tento rok nižšiu teplotu, rozdiel teplôt bude menší a preto je možné, že níže nebudú tak aktívne. Ak by však bolo i tak zonálne prúdenie, chladnejší oceán by spôsobil len menšie teplo.

Avšak pozor - to, či k nám bude alebo nebude prúdiť studený vzduch, určuje, či je alebo nie je tlaková výš nad oceánom. Ak je nad atl. oceánom výš, zonálne prúdenie je zablokované a do našej oblasti sa dostáva studený vzudch zo severných smerov.

Strdozemné more sa javí byť rovnako teplé ako minulý rok, nie je chladnejšie. Práve toto more je dôležité pre vznik tzv. Janovských cyklón, ktoré prinášajú do ČR a na západ SR (záleži na polohe, ale na východe SR väčšinou vtedy prší) sneženie. Keďže nie je str. more chladnejšie, aktivita týchto níží by nemala klesať.

Ale aká bude zima... to nehovorím. Toto bola len taká úvaha ak->potom.

Mimochodom, v oblasti medzi Islandom a Nórskom je oceán chladnejší miestami až o 3°C. Minulý rok mal teplotu okolo 12-13°C, teraz 9-10°C. Takisto je chladnejšie aj Baltské more.

Anonymní
Avatar
# 12.10.2007, 20:13

Co to znamena, ze bude chladnejsia zima alebo teplejsia.
S pozdravom Oliver.

Anonymní
Avatar
# 12.10.2007, 20:50

Ale aká bude zima

Anonymní
Avatar
# 12.10.2007, 20:59

Či bude teplotne nad/podpriemerná.

Anonymní
Avatar
# 12.10.2007, 21:00

Ano, aka bude.......Pod/nadpriemerna...

OL

# 12.10.2007, 21:39

Zitra bude od 900m n m snezit

# 12.10.2007, 22:37

Machulic
Problém je v tom, že se žádné srážky vyskytovat zřejmě nebudou a těch 900 m. n. m. platí pouze pro Moravu (při ojedinělé přeháňce).

Anonymní
Avatar
# 14.10.2007, 12:55

Písal som, že to, aká bude zima, nehovorím, lebo si to netrúfam predpovedať. To boli len úvahy.
Napríklad britskí meteorológovia tvrdia, že zima bude teplotne nadpriemerná, ale nie až tak, ako tá minulá.

Podľa GFS by malo prísť výrazné ochladenie v piatok 19.10., teploty by v nížinách boli pod 10°C, na horách od 500-900 m sneženie. Ešte sa uvidí, ako to dopadne, lebo tá predpoveď sa stále mení. Čosi sa však určite chystá.

Anonymní
Avatar
# 14.10.2007, 19:10

Fajn....vraveli ste to aj vtedy, ze sa nieco na nas chysta a nic.....
S pozdravom Oliver.

Anonymní
Avatar
# 14.10.2007, 19:28

Kedy? Veď ochladenie prišlo a nie malé! Maximálne denné teploty boli dnes o 7°C podpriemerné, na viacerých miestach mrzlo. A najchladnejšie ráno nás čaká v pondelok. Takže pozor, ja som nikdy nehovoril, že bude snežiť teraz v októbri.
A vo štvrtok príde od SZ studený front, ale závisí od polohy tlakovej výše (nad V. Britániou), koľko studeného vzduchu sa k nám dostane. Ak napíšem, že ,,niečo sa chystá", to neznamená automaticky sneženie alebo mráz -10°C alebo víchricu 100 km/h! To znamená, že je pravdepodobná zmena počasia/prúdenia/celkovej poveternostnej situácie.
Ale asi budem už písať iba presné vyjadrenia...

Anonymní
Avatar
# 14.10.2007, 19:58

ale ja som nemyslel sneh ani orkan....ale nieco bumm....
Oliver

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.