Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou zataženo a k večeru místy slabý déšť, v Čechách zpočátku možnost náledí

Diskuse o počasí Extrémní počasí v Evropě i ve světě

478
# 15.10.2025, 20:27

Ty jo... dejte sem rovnou přesměrování na ten slovenskej web, a nemusíte nic kopírovat...:cool:

1365
# 16.10.2025, 08:12

palma
Těch zajímavých zpráv bylo více, jinak obvykle dávám kolem tří. ;-)

379
# 16.10.2025, 20:19

palma
Migrace ptactva přes noc. Několik dní před tím bylo nepříznivé počasí a ptactvo nemohlo migrovat. Pak se v noci konečně vyjasnilo.

478
# 16.10.2025, 21:47

Tadeas
Takže takhle: https://www.imeteo.sk/
kdo chce, ať si na to klikne a každý den je tam něco...:cool:

126
# 17.10.2025, 06:18

Já myslím že jak to tady dává Tadeas tak je to ok. On aspoň vybere ty nejzajímavější zprávy, ale co se týkají počasí. Ne o tom turistovi.

339
# 17.10.2025, 08:38

Jen chci napsat, že za mě je tohle téma také super. Vzhledem k tomu, že počasí v ČR už delší dobu je a ještě asi hodně dlouho bude dost nuda, tak je fajn si tu a tam přečíst něco o extrémech ze světa.:)

1365
# 17.10.2025, 10:26

palma
To by se pak ani nemuselo zakládat tohle téma, kdyby tu byla jenom jedna zpráva s odkazem na tu stránku. :D
Snažím se sem vybírat pouze nezajímavější a nejextrémnější zprávy z celého světa + k tomu občas svými slovy dám popis k odkazu k dané zprávě a za mě je to v pohodě. ;-)

126
# 17.10.2025, 16:43

Taky by neškodilo ješ k tomu tématu hodit i obrázek. Já to nějak zkusím.

18
# 22.10.2025, 12:49

palma
když si člověk vezme jak je defakto takovej průser skoro za humnama (co se týče vzdálenosti v meteorologii jako srážek, rozhraní atd atd..)
stačilo by kdyby to víc uhnulo na sever až SV a je průser klidně tu, ale to se nestane, to spíš ani nikdo nechce aby se toto stalo, myslím že stačilo minulý rok

478
# 22.10.2025, 13:10

KubysQ
Jo, taky si občas říkám. zaplaťpánbuh za tu naší Českou kotlinku...:D, sem to většinou nedojde, u hor se to zarazí, po cestě zredukuje, takže občasné povodně, profuky, ojedinělá tornáda, mírná ochlazení, jsou vlastně tak nějak v normě..:)

126
# 22.10.2025, 18:06

A jak to bude s bouřkami? Ventusky toho zase kreslí ranec a i srážky mají být dost intenzivní, ale jinak zatím ani předběžná výstraha.

1365
# 22.10.2025, 19:10

Fstorm
Zato na zítřek ve Francii a skoro v celém Německu mají výstrahu na velmi silné nárazy větru (tady spíše hlavně na horách), ale od pátku už se žlutá výstraha přesune až na východ Čech. Tady by ale průběh bouře, která výrazně ovlivní hlavně západ Evropy, měl být o něco klidnější a přinést podzimní počasí.

Jinak ohledně bouřek je to zatím dost nejisté. Podle ICON DE by CAPE mělo být okolo nuly (i když tam předpovídá nějaké menší bouřky), ale Aladin tam má skoro CAPE 1000 (to pravděpodobně nevyjde). Ale uvidíme, jestli se nakonec nějaký výboj objeví. Nejlepší by bylo, kdybych zachytil výboj roku v říjnu. :D

Také mě jinak ještě zaujaly Rakouské Alpy, kde by mohlo sněžit silné až velmi silné intenzity a během pár hodin napadnout i přes 10 cm (ICON DE předpokládá, že dokonce toto množství někde může napadnout i za hodinu). Celkově během osmi hodin může napadnout od 5-25 cm sněhu, což je celkem dost.
V Rakousku mají výstrahu hlavně i na déšť (v severozápadní části jsou bez výstrahy), zatímco na jihozápadě území je v platnosti až oranžová výstraha. Jinak ta výstraha na déšť bude v Alpách spíše na sněžení.

Výstraha na poryvy větru ve čtvrtek v západní Evropě. Zdroj: pocasiaradar.cz
Intenzita sněžení v Alpách podle modelu ICON DE. Zdroj: Ventusky.com
126
# 22.10.2025, 19:53

A prosím tě to Cape na Aladinovi sleduješ kde?

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.