Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Diskuse o počasí Povodně 1997

# 04.07.2017, 21:59

Otázka trochu už pro historiky.
Povodně v roce 97 má někdo nebo se dají někde sehnat nějaký celkový souhrn srážek atd.. ?

622
# 05.07.2017, 07:59

Včera jsem četl článek kde se psalo že na Lysé hoře napršelo :prsi::prsi:4-6. července 586 mm!
I v Jeseníkách to asi nebylo lehké,protože v Olomouci byl průtok :prsi: 676 m3/s.

40
# 05.07.2017, 08:48

Tak u nás v Otrokovicích to byla hrůza, doslova hrůza, mám staré noviny, články a fotky, kde je napsáno, jaká byla hladina v Otrokovicích na Bahňáku. Pojďme se vrátit ale to éry Bati, který na území tehdy mokřadů a slepých ramen nechal splavit z kopce Trestný hlínu tak, aby se výška terénu navýšila o 3 metry, jenže jak asi víte, hlína pracuje a terén ve středu Bahňáku klesl asi o metr, a tak netrfvalo by dlouho, než by byla nějaká povodeň na světě, stačilo, aby se hladina řeky zvýšila o 2 metry a voda byla na povrchu. Jinak nemluvím o tom, že byla ve sklepích už když hladina byla nad 120 cm. Jinak proti povodním nechal Baťa v Otrokovicích vybudovat ještě jedno koryto, neboť si nebezpečí záplav uvědomoval, přesto to však nepomohlo.

Dřevnice, menší řeka, protékající Otrokovicemi, se také velmi rozvodnila. Velice známá je fotografie muže, který plave v rozvodněné Dřevnici. Pro srovnání- koryto Dřevnice je asi široké 5 metrů, v té době se voda vylila do šířky přes 100 metrů. Dřevnice však nepůsobila takové škody. Horší to bylo s Moravou a jejími úpravami severně od Otrokovic, kde nechali kvůli plánované elektrárně, která se stejně postavila až v roce 2012, hladinu o 2 až 3 metry zvýšit, postavili tam někdy v 70. letech (nevím přesně) zdymadla. To byla další chyba.

Morava, která je spojená se Štěrkovištěm zaplavila Bahňák. Pro představu na území, kde žilo asi 7 tisíc lidí, bylo 2- 2,5 metru vody, mnohde i víc. Záchranáři jezdili na lodičkách, byla to hrůza. Voda se tu držela víc než 2 týdny a někde dokonce i téměř měsíc.

Povodeň způsobila velké škody. Třeba tamní knihovna přišla o spousty vzácných svazků.

Biochemik
Určitě dá, zkuste napsat lidem, pamětníkům, kontaktovat města, obce zasažené povodní apod.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.