Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Diskuse o počasí Průběh léta 2014

818
# 11.08.2014, 10:20

Jak již zde bylo opakováno mnohokrát, neřešme preference obyvatel. Pro někoho je například úhrn srážek 15mm/24hodin extrémní, pro někoho zanedbatelný, ale ani jeden nepřihlédne k hydrologické situaci a charakteru daných srážek.

Obdobné je to s územními podmínkami. Někde je 10mm za den extrémní srážkový úhrn, jinde se jedná o "kapku" v moři. Shodně můžeme polemizovat s dalšími meteorologickými prvkami a shodně to platí pro celá období. Hodnotit odchylky daného období musíme také s přihlédnutím k minulým týdnům a měsícům, jednoduše k období předcházejícímu. Letos, jak zde také již padlo, bylo význačné to, že v zimě spadlo velice málo srážek a jarní období deficit na mnoha místech spíše než dohnalo tak ho ještě zvýšilo. Spíše se letos potýkáme tedy na některých místech s nízkými zásobami vody, ale průběh letošního počasí v letní sezóně je běžný. Vybočují z normálu lokální bouřky (je zde značný rozdíl ve srážkách na malých územích) s extrémními úhrny srážek (ostatní jevy nejsou tak četně zastoupeny) nicméně i tento ráz počasí je ryze letní.

Pokud srovnáme s průměrnými hodnotami naměřené hodnoty prvků za letošní léto (to můžeme seriózně navíc až po jeho skončení) můžeme bilancovat, který vybočuje z normálu a jak, můžeme též probírat jaké další zvláštnosti průběhu počasí léto přineslo.

# 12.08.2014, 17:52

Flanker to 10.08.2014 v 19:39 vystihl naprosto dokonale... :prsi::prsi::prsi::prsi::D

# 12.08.2014, 20:09

tom-791
Tome, tady nejde o preference. Navíc 50% zdejších příspěvků je o tom, co by si kdo přál a to je neoddiskutovatelný fakt. A proč by to bylo špatně, říci si svůj názor. Před časem a není to tak dávno jste řekl, že stabilní počasí bývá koncem července, začátkem srpna a letos nic a vypadá to že minimálně tento týden opět nic. A bez urážky, nevím kolik Vám je let, ale ty letošní šílené bouřky působící velké škody nepamatují velcí pamětníci. A letos už nás to jednou slušně vyplavilo (páteční svátek v květnu) a věřte mi, že jsem to ve svých 35 letech ještě neviděl. A tak je to pořád - 2 dny vedlo s vysokou vlhkostí a prudké bouřky, který se lidé oprávněně děsí. Ano, vím, kdyby byla tlaková výše ..... .Nedávno kousek od nás na Ústecko-orlicku šílené proudy vody. Zkrátka léto teplotně být normální či teplé může ale ty přívalové deště normální fakt nejsou a není to ojedinělé. A taky jsme měli v červenci a srpnu pár slušných mlh - taky hodně dlouho nepamatuji
A líbí se mi fakt, že meteorologové řeknou budou bouřky, nevíme kde, ale budou ..... a nakonec jsou jinde než mysleli a my ze to nemůžeme to se nedá předpovídat. Bezva, kdybych takhle fungoval v práci já, zkrachoval bych. Já vím, co mi odpovíte .....;-).

A jak psal Pedro, teplota oceánů je velmi vysoká, a hurikánová sezóna v Atlantiku je zatím nízká .... určitě to bude mít vliv hlavně v zimních měsících.

Co se týče klimatologie, p. Tolacz mě nikdy nějak nenadchnul, je to můj názor, ale i když nejsem asi vlastenec - http://tech.s...-vselico.html Pan Lapin je podle mě fakt dobrej :-). A měl jsem Tu čest s ním mluvit

# 12.08.2014, 22:20

Ty mlhy mě taky celkem zaskočily. Takové husté mlhy v červenci a srpnu, že není viditelný sousední barák, se jen tak nevidí. Kdyby nebyly zelené stromy, tak si opravdu myslím, že je listopad.
A ve dvou dnech ty mlhy a nízká oblačnost vydržely až do pozdních dopoledních hodin.

54
# 12.08.2014, 23:02

Tak nízká oblačnost počátkem srpna je opravdu vzácný jev. Jen dodám, že byla zaznamenaná i v Ostravě a též mě to zaskočilo.

# 15.08.2014, 19:15

Farmári na Slovensku sa pýtajú: Pane Bože, za čo ten trest? Úroda zomiera na hnilobu, máme tu miesta, kde bolo v júli 29 zrážkových dní...no, ale zhodli sme sa už v tejto diskusii, že leto je vlastne normálne...ale pripusťme aspoň, že je trochu nezvyklé...minimálne tento august je už pomerne netradičný

# 15.08.2014, 20:30

Pedro Salazar
Je třeba vzkázat farmářům, že je to vlastně vše OK, normální léto - ať se juknou na diskuzi ;-) ..... jsou žně a stabilní počasí není a vypadá to, že ani minimálně příští týden nebude a ty ranní teploty vypadají luxusně. Ale na druhou stranu jsem kopal brambory a bylo jich hodně, velké a ani nebyly sežrané od "havěti". Kéž by vypadla ta tlaková níže na severu pryč, ale ono je to tento rok takové divoké, takže bych se nedivil, kdyby tam vydržela 2 - 3 týdny nebo i více. Škoda, že GFS prohrál :-(

818
# 17.08.2014, 12:47

Flanker
Pedro Salazar
Opět se musím přiklonit k tomu, že v tomto nevidím nic výjimečného, divného atp. Nesouhlasím s tím, že počasí nebude v dalších dnech stabilní, naopak se dosti ustálí. Srážky k létu patří stejně jako vysoké teploty, v červenci je jich třeba hodně a to právě kvůli vrcholu vegetačního období, pakliže že bylo počasí tak stabilní v podobě tlakové výše a spadlo velice málo srážek, to by bylo možno označit za netradiční. Letní měsíce se vyznačují jednak vysokými teplotami a jednak vysokými úhrny srážek, nastudujte si klimatologické charakteristiky mírného pásu. Trochu posvětím tu "podivnost" jedině tím, že jsou srážky v letním období hodně lokální a spíše prudké a do určitých míst se soustřeďuje těch vydatných hodně. Tyto srážky zažehnají povrchové sucho, hydrologicky se projeví jen přechodně, takže je spíše možno konstatovat, že stále panuje relativní sucho.

# 21.08.2014, 10:44

Tak i já si dovolím zhodnotit jak letošní léto dopadlo. Oproti minulým rokům byl mírný květen, který jakoby pokračoval v mírném jaru a zimě. Mám pocit, že za celý květen nebyl jediný letní den u nás, rána byla poměrně chladná. 28. května spadlo v Semčicích (7 km od nás) během hodiny 50,6 mm. Mám sice prdlej deštoměr, takže na 25 mm mně z něj teče voda, ale co sem za bouřky vylil vody ze sudů, tak bych odhadoval že 40 mm u nás určitě spadlo. Takto velký srážkový úhrn za hodinu dlouho nebyl. Srovnatelné je to snad jen se zářím 2009, kdy byly povodně a u nás spadlo 140 mm za 3 dny (pršelo sice málo, ale vydatně a skutečně x desítek hodin v kuse). Od 28. května u nás 3 týdny nepršelo, a moc nepršelo ani v červenci a srpnu (většinou bouřku stáhne Labe). Za další takovou lehkou anomálii bych označil teď konec srpna, kdy jde ráno teplota k 8°C a přes den je horko těžko 18°C. Tyhlety teploty jsou u nás běžnější pro druhou půlku září. Jinak počet tropických dní byl mám pocit 4 nebo 5, tropické noci nevím, ale párkrát bylo o půlnoci 24-25°C. Čili u nás léto sušší a poměrně teplé, slunečné.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.