Diskuse o počasí
Prepocet tlaku rel - abs
| Autor | Zpráva |
|---|---|
dako1
54 |
# Zasláno: 18.11.2011 09:08
Ahojte nepoznate niekto ten vzorec, podla ktoreho sa prepocitava tlak z relativneho na absolutny a naopak? Viem ze to zaviselo od nadmorskej vysky a nasiel som na to nejaky vzorcek- babinetova formule, ale ten sa mi zda troska cudny na to
|
FGh
19 |
# Zasláno: 18.11.2011 10:49
Lze to přibližně podle vzorce: absolutní tlak x 9,80665 x nadmořská výška -------------------------------------------------- ------------ + absolutní tlak 287 x (273 + teplota + (nadmořská výška / 400)) |
|
Pavell
Moderátor
632 |
# Zasláno: 18.11.2011 14:15
FGh Zkoušel jsem to vypočítat přesně podle toho vzorce a vyšla mi hodnota přibližně o 3,5 hPa menší než tlak vzduchu na mé meteostanici a na nejbližších profesionálních stanicích ČHMÚ a SHMÚ, což se mě zdá docela velký rozdíl. U většiny meteostanic se dá nastavit tlak vzduchu přepočtený na hladinu moře podle nadmořské výšky, takže stačí zadat danou nadmořskou výšku bydliště a tlak se automaticky převede. Tak to mám nastaveno i v mé stanici a vychází to celkem přesně (+ - 0,5 hPa) podle stanic v okolí. Místo pozorování Střelná (Zlínský kraj); nadmořská výška měření 532 m n.m. |
dako1
54 |
# Zasláno: 18.11.2011 14:17
môzes mi to vysvetlit, lebo nejako mi nejde do hlavy ten vzorec ( vzorce) ale vdaka za snahu...
|
Do tohoto fóra můžete přispívat jen jako registrovaný uživatel. Založte si prosím účet na stránce Registrace nového uživatele. Děkujeme.
Jste zde poprvé?
Založit účet
54
a nasiel som na to nejaky vzorcek- babinetova formule, ale ten sa mi zda troska cudny na to
ale vdaka za snahu...