Přejít na hlavní obsah

In Počasí

Chystáte se k vodě?

Leto.in-pocasi.cz

Sněhové zpravodajství

Snih.in-pocasi.cz

• Úvod |
  • Aktuální počasí |
  • Předpověď počasí |
  • Počasí na web |
  • Články |
  • Radar |
  • Diskuse |
  • Uživatelé

AKTUALITA: Zítra na většině území přeháňky nebo bouřky

Diskuse o počasí

Úvodní stránka Diskuse Rady Přesnost radarových odrazů

Přesnost radarových odrazů

Autor Zpráva
charlie

4

# Zasláno: 23.06.2011 01:24

Mám na Vás otázečku.Jak moc přesný je radarový odraz pro dané pozorované místo?,stovky metrů?,kilometry?Již párkrát se mi stalo, že jsem se díval na radar. odrazy konkrétně na Meteoradar přímo na své bydliště a podle radaru nás muselo trefit krupobití, ale ve skutečnosti nespadla ani kapka a opačně, na radaru skoro žádný odraz, ale ve skutečnosti splachovák.Dokážete mi to vysvětlit?

Tomastornado

30

# Zasláno: 23.06.2011 09:05

to je pravda, jako včera byl nezkutečně přívalák jako krá.a a přitom jsme dle radaru byly v oranžové barvě, podle toho lijáku jsme měly být nejméně v červené, možná až v hnědé

tom-791
Moderátor

556

# Zasláno: 23.06.2011 11:47

Více důvodů je k tomu. Například v porovnání se srážkami sněhovými radar dešťové srážky nadhodnocuje. Ač na radaru nic není, může i hustě sněžit a naopak, když jsou na radaru žluté odrazy, nemusí zas tak pršet. Ovšem jedná se i o opačný případ, kdy to může být způsobeno také něčím jiným a to například větrem, kdy jsou srážky unášeny a nemusí odpovídat radar skutečnosti v daném místě = prší hodně tam, kde to podle radaru zas tak neodpovídá. Pak existuje i rušení radarů, kdy se ale zobrazuje až podivně tvarovaná čára na radaru - takže je to poznat.

100 % přesnost ovšem chtít nemůžeme, ale většinou jsou radarová data spolehlivá pro lokalizaci přeháněk a co se týče červených a rudých odrazů, tak pro lokalizaci bouřkových jader a bílých odrazů pro přívalové deště či krupy - viz třeba včera Benešovsko a MB.

Praha 9, 340m. Počasí je nevyzpytatelné a i o to zajímavější.

Radim92

364

# Zasláno: 23.06.2011 12:16

tom791
plně souhlasím, většinou je radar přesný a zachytí i malé přeháňky, i když několikrát za rok se stane, že ukazuje docela rozsáhlé pásmo srážek "žluté" intenzity a nespadne ani kapka, jinak je podle mého názoru celkem spolehlivý,

Borkovice (Jihočeský kraj) 416 m n. m. http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/PR/grafy/2/C2BORK01.PNG

charlie

4

# Zasláno: 23.06.2011 13:00

Děkuju Vám za vyčerpávající odpověď přátelé

Petr12
Moderátor

52

# Zasláno: 23.06.2011 18:56

Radar především zobrazuje srážky v oblacích, ne u země. Mohou se tak klidně vypařit. Neprší třeba ani u kovadlin bouřkových oblaků - ty radar zobrazuje modrou až zelenou barvou, ale v těchto oblastech neprší.

TomsonTom

11

# Zasláno: 23.06.2011 23:06

Bylo by fajn, kdyby se k tomu vyjádřil přímo někdo z ČHMÚ, nejlíp někdo, kdo tomu rozumí. Nechce jim třeba někdo napsat e-mail a přeposlat sem odpověď? Docela by mě zajímaly nějaký informace. Taky jsem si všiml, že v zimě i tmavě modrá může znamenat husté sněžení, zatímco v létě je tmavě modré mrholení prakticky nepostřehnutelné.

Petr12
Moderátor

52

# Zasláno: 24.06.2011 09:18

TomsonTom
To je zase způsobeno složením srážek - sněhová vločka obsahuje mnohem méně vody než kapka.

tom-791
Moderátor

556

# Zasláno: 24.06.2011 14:21

A vyjádření od ČHMÚ by bylo možné třeba na Infomet.cz a to asi přímo napsáním článku.

TomsonTom

11

# Zasláno: 26.06.2011 13:26

Díky za to vysvětlení s tím sněhem.

Teď zrovna tady třeba prší a na radaru nic. Čím to může být? Moc nízká oblačnost?

Mimochodem, možná mimo téma, ale je tady někdo, kdo pracuje u ČHMÚ? Zajímalo by mě, jaký všechny údaje mají k dispozici oni. Jde mi například o CERAD a EURAD, který nejsou veřejný, jak často mají aktualizovaný snímky z NOAA a MSG, po jakejch časovej úsecích mají k dispozici výpočty z Aladina, a hlavně co všechno "vidí" z našich meteoradarů (CZRAD), protože veřejně je dostupné jen "Z_MAX", a to jen jednou za 15 minut.

Pavell
Moderátor

632

# Zasláno: 26.06.2011 14:01

charlie
Taky jsem si všiml u radaru od Meteopressu, že odrazy srážek jsou oproti mapě výrazně posunuté až o několik kilometrů, což je zásadní chyba. Je to dobře vidět při větším přiblížení mapy (i když nejsou žádné srážky) že hranice znázorněné fialovou barvou se nekryjí se skutečnými hranicemi (bílá nebo šedočerná barva) na mapách Google a tudíž jsou posunuty i srážky na celém území ČR, které jsou na mapě spojeny s hranicemi států fialové barvy.
Takže krupobití nad Vaším místem pozorování na Meteoradaru bylo ve skutečnosti třeba o 10 km dále. Viz obrázek dole.

Já používám např. http://radar.bourky.cz, kde jsou odrazy na mapě přesnější a většinou souhlasí s realitou. (podle mých zkušeností z mého místa pozorování)
Myslím, že české srážkové radary jsou docela spolehlivé, pokud ovšem fungují a nemají výpadky.

Jinak souhlasím i s výše uvedenými odpovědmi, že na to mají vliv i jiné faktory, třeba prudění ve vyšších hladinách atmosféry, které srážky "přesune" na jiné místo nebo že se cestou k zemi zkrátka vypaří apod. Nebo že může v zimě silně sněžit i při modré barvě na radarech a při kapalných srážkách prakticky nic nepadá.

Místo pozorování Střelná (Zlínský kraj); nadmořská výška měření 532 m n.m.

charlie

4

# Zasláno: 26.06.2011 21:11

Pavell
Díky za tip, hned radárek využiju při další bouřce...

tom-791
Moderátor

556

# Zasláno: 26.06.2011 22:21

Radar bouřky je opravdu (už podle názvu) velmi dobrý pro detekci buněk a maximální odrazivosti v nich. Při bouřkách 22.6.2011 to bylo například i 65dBZ.
To musím souhlasit plně.

charlie

4

# Zasláno: 04.07.2011 21:39

To Pavell
Měl jsem v těchto dnech možnost vyzkoušet si přesnost radaru tebou navrhovaného a jsem spokojen.Měří snad s přesností na desítky metrů a to i přesto, že foukal poměrně silný vítr. Na bouřkových jádrech jsem radar ještě neměl možnost vyzkoušet, ale věřím, že to dopadne obdobně.

Pavell
Moderátor

632

# Zasláno: 08.07.2011 13:30

charlie
Ano, http://radar.bourky.cz je opravdu skvělý, jak u přesnosti srážek, tak u detekcí bouřkových buněk o kterých se po kliknutí na symbol mraku s bleskem zobrazí informace o dané bouřkové buňce, včetně radarové odrazivosti nebo výskytu krup. A navíc se po 15 minutách sám aktualizuje a na mapě se dají zobrazit webkamery, výstrahy ČHMÚ nebo i údaje z meteostanic ČHMÚ.
U bouřkových jáder je také velmi přesný. Pokud ovšem srážkové radary správně měří. Např. včera odpoledne měl malé výpadky moravský radar Skalky.

Místo pozorování Střelná (Zlínský kraj); nadmořská výška měření 532 m n.m.

Zobrazuji 0 - 15 z 15 příspěvků

1 Strana

Do tohoto fóra můžete přispívat jen jako registrovaný uživatel. Založte si prosím účet na stránce Registrace nového uživatele. Děkujeme.

Jste zde poprvé? Založit účet

Přihlášení do vašeho účtu

Trvalé přihlášení:

Zapomněli jste heslo?

• Aktuální počasí
  • Aktuální počasí u vás
  • Aktuální počasí v Praze
  • Aktuální srážky v ČR
  • Předpověď počasí
  • Předpověď počasí na zítra
  • Předpověď počasí na pozítří
  • Srážkový model