Diskuse o počasí
Jak spočítat zákládnu oblaků?
| Autor | Zpráva |
|---|---|
FGh
19 |
# Zasláno: 02.10.2010 09:43
Jak se počítá základna kupovitých oblaků. Existuje na to nějaký vzorec (přibližný)? |
|
In-počasí
Administrátor
148 |
# Zasláno: 02.10.2010 09:59
Existují na to vzorce: 22 . (100 - r) r... je relativní vlhkost vzduchu (v % u země) 122 . (t - tr) t...teplota u země (°C) tr... rosný bod (°C) Základna konvektivních oblaků potom vychází v metrech. |
|
Pavell
Moderátor
632 |
# Zasláno: 02.10.2010 11:35
Zkoušel jsem vypočítat tu základnu oblaků z mých údajů z meteostanice, podle těch dvou vzorců a lišilo se to až o 100 m. I u výpočtu z profesionálních stanic ČHMÚ byl rozdíl o 10 až 60 m. A ve výsledné základně oblaků (spodní vrstva oblačnosti) byl také rozdíl, oproti tomu co mi vyšlo z jednoho vzorce. Ta teplota u druhého vzorce se počítá skutečně u země nebo ve 2 m nad zemí. Možná to mi dělá ten rozdíl. Místo pozorování Střelná (Zlínský kraj); nadmořská výška měření 532 m n.m. |
|
In-počasí
Administrátor
148 |
# Zasláno: 02.10.2010 11:55
On je to výpočet pro výšku kondenzační hladiny - ne vždy se v ní musí vytvořit oblaka (používá se to tedy jen pro konvektivní oblačnost - ta se začne tvořit od dané vypočtené výšky). Je to jen orientační. Na stanicích se to měří pomocí speciálních přístrojů (to je potom přesné). |
Radim92
364 |
# Zasláno: 02.10.2010 12:21
to je zajímavý to sem nevěděl že se to dá spočítat, a existuje i nějakej vzorec na nekonvektivní oblačnost nebo jak se jí říká ?
Borkovice (Jihočeský kraj) 416 m n. m. http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/PR/grafy/2/C2BORK01.PNG |
|
Pavell
Moderátor
632 |
# Zasláno: 02.10.2010 13:15
In-pocasi Aha, tak to jo. Díky za vysvětlení. V těchto dnech převažuje především nízká inverzní oblačnost a ne konvektivní (kupovitá), takže proto to není tak přesné. A já jsem to navíc počítal z teploty, vlhkosti a rosného bodu ve 2 m nad zemí a ne u země a to je také rozdíl. Ty vzorečky pro výpočet základny konvektivní oblačnosti jsou i na stránkách ČHMŮ ZDE. Je tam vysvětleno i mnoho dalších pojmů a jevů z meteorologie. zdroj: ČHMÚ Místo pozorování Střelná (Zlínský kraj); nadmořská výška měření 532 m n.m. |
|
Pavell
Moderátor
632 |
# Zasláno: 03.10.2010 14:05
Dá se nějak vypočítat i horní hranice bouřkové oblačnosti od země, tzv. vertikální rozsah cumulonimbu a rychlost jakou se rozpíná? Je na to taky nějaký vzorec? Vím, že záleží také na vhodných podmínkách jeho vzniku a vývoje. Místo pozorování Střelná (Zlínský kraj); nadmořská výška měření 532 m n.m. |
dako1
54 |
# Zasláno: 04.10.2010 18:35
Pavell možes prosimta ten odkaz uverjnit este raz, alebo aspon cestu k nemu, lebo uz nefunguje (asi vzhladom aj na novy vzhlad stranky) |
|
Pavell
Moderátor
632 |
# Zasláno: 05.10.2010 10:45
dako1 Ano, ten odkaz už nefunguje, škoda, zřejmě byl přesměrován na jinou stránku, nebo byl úplně zrušen z důvodu změny webu ČHMÚ.
Bohužel zatím jsem nenašel podobný odkaz, až něco najdu, doplním.
Místo pozorování Střelná (Zlínský kraj); nadmořská výška měření 532 m n.m. |
|
Pavell
Moderátor
632 |
# Zasláno: 05.10.2010 16:25
Ten odkaz je dostupný zatím ZDE, ale jen dokud bude funkční původní podoba stránek ČHMÚ. zdroj: ČHMÚ Místo pozorování Střelná (Zlínský kraj); nadmořská výška měření 532 m n.m. |
Do tohoto fóra můžete přispívat jen jako registrovaný uživatel. Založte si prosím účet na stránce Registrace nového uživatele. Děkujeme.
Jste zde poprvé?
Založit účet
19