Diskuse o počasí
Tornádo na Tišnovsku?
| Autor | Zpráva |
|---|---|
Kubas
2 |
# Zasláno: 20.06.2010 17:58
V Extrémně silné bouři, která zasáhla Tišnovsko v sobotu 12.6.2010, se pravděpodobně vyskytlo tornádo. Situaci nemám potvrzenou, ale ze všech údajů, které jsou k dispozici, je výskyt tornáda velmi pravděpodobný. Na bleskem ozářené obloze jsem zahlédl trombu(laicky:trychtýř, který se zatím nespojil se zemí). V údolí za Tišnovem směrem na Drásov je asi 300 metrů dlouhý pás popadaných stromů, vedle pásu stromy popadané nejsou, pouze některé zlámané od větru.V Drásově "tornádo" kroutilo stromy,lípy a odhazovalo je několik metrů daleko. Tudíž usuzuji výskyt tornáda. CO NA TO ŘÍKÁTE? |
|
Petr12
Moderátor
52 |
# Zasláno: 20.06.2010 18:14
V ten den se vyskytovalo velké množství downburstů, které způsobí taktéž rozsáhlé polomy v lesích. Tornáda hlášena nebyly, ale kdo ví. |
zpocasi
43 |
# Zasláno: 20.06.2010 18:17
U Prostějova se vyskytla supercela |
Kubas
2 |
# Zasláno: 20.06.2010 18:18
No právě. Downburst byl šílený.... ale co zůsobilo tu cestičku??
|
|
Pavell
Moderátor
632 |
# Zasláno: 20.06.2010 18:48
tisnovskepocasi Mohl to být ten downburst nebo i microburst ten způsobuje lokálnější ale někdy i větší škody než downburst, ale jestli jsi viděl trombu, tak na tom tornádu asi něco bude. Záleží i na vzniklém druhu a rozsahu škod. (stromy jsou vyvráceny nebo polámány ve směru postupu bouře, což je charakteristické zejména pro downburst či microburst; vykrouceny a nebo odneseny pryč spíše u tornáda)
U nás ve Střelné okres Vsetín to v tu sobotu 12.6. při silné bouřce taky pěkně fůkalo, max. náraz větru jsem naměřil 28,7 m/s, což je 103,3 km/h. Četné škody na střechách a polomy. Mohl to být i slabší downburst.
Místo pozorování Střelná (Zlínský kraj); nadmořská výška měření 532 m n.m. |
Kubas
2 |
# Zasláno: 20.06.2010 18:56
Pavell Pomocí komentáře na mém blogu jsem zjistil, že šlo doopravdy o micro či downburst, ale i to tornádo se objevilo. Kroutilo stromy v kmenech a odhazovalo je až 7 metrů daleko. |
Marek 2
190 |
# Zasláno: 22.06.2010 06:54
tisnovskepocasi Já si myslím, že to je tornádo. Když jsi viděl trombu a poté byly škody charakteristické pro tornádo . . . Není co dodat. Ale i ten downburst nebo microburst není vyloučen.
Místo pozorování: Brno - Jundrov, 244 m.n.m. Nejoblíbenější stav počasí: Bouřka, sněhová vánice. Nejméně oblíbený stav počasí: Zataženo. |
Do tohoto fóra můžete přispívat jen jako registrovaný uživatel. Založte si prosím účet na stránce Registrace nového uživatele. Děkujeme.
Jste zde poprvé?
Založit účet
2