Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Diskuse o počasí Česko pokryl sníh, teď přijdou silné mrazy

# 05.01.2017, 10:03

V uplynulých dnech se u nás vyskytlo i vydatné sněžení. Množství nového sněhu se ovšem značně liší v závislosti na nadmořské výšce. Množství nového sněhu se tak pohybuje od 0 až po přibližně 50 cm sněhu. Bez sněhu zůstávají nížiny na jižní Moravě.... Více >>

155
# 05.01.2017, 12:07

Tak u nás je to nějak podle očekávání. Už v úterý pár cm připadlo, ale nejvýznamnější byla noc na středu. To se zde projevil návětrný efekt a dle radarových odhadů v kombinaci se srážkoměry zde spadlo až 15 cm sněhu.
Včera přes den poletovaly vločky, po poledni sněžení ustalo a až k večeru přišla další várka v podobně studené fronty a přeháňkových pásů.
Teď dopoledne je to střídání přeháněk s částečně modrou oblohou a sluníčkem, do toho stále fouká silný severák a víří sníh z plání, polí a okolních kopců. Díky tomu se mi těžko dělá odhad výšky sněhové pokrývky.
Byl jsem se projít na kopec a vypadá to následovně. Na zahradě nám leží od 21 do 33 cm sněhu, když nepočítám ten závějích, které mají přes půl metru. Průměr je 27 cm, když vezmu v potaz vliv větru, který sem další sníh navál, pak si myslím, že přibližně 25 cm zde od úterý napadnout mohlo. Na kopcích je sníh sfoukaný, leží ho zde okolo 10 ojediněle je vyfoukaný až na trávu, v závětří ho leží více, závěje jsou vysoké až 1 m.

V obci
Na kopci nad vesnicí

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.