Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Diskuse o počasí Proč je důležité sledovat přízemní teplotu vzduchu

# 14.07.2015, 10:28

V předpovědi se vedle údajů o teplotě vzduchu občas objeví zmínka o možnosti výskytu přízemních mrazíků. Proč se vlastně liší teplota u země od té ve dvou metrech nad zemí, kde se standardně měří teplota vzduchu na meteorologických stanicích?... Více >>

54
# 18.07.2015, 13:50

Dam jeden příklad. V Ostravě dělám ochranku na jedné koksovně a občas chodim po černém povrchu z koksárenského prachu a v těch místech je přes den hodně nesnesitelně

# 30.11.2023, 19:43

To znám také, třeba když chodím na procházku tak asfalt je fakt horký🥵🥵

# 08.12.2023, 16:07

Jaká je metodika měření přízemní teploty?
Já jí v současné době měřím čidlem Ecowitt WH31 umístěným nastojato v krytu MetCover 3B od firmy Meteoservis, viz obrázek. Je to tak správně?

46
# 08.12.2023, 17:25

Petr Hanzal
tak to vidím prvně.. takový obrázek :-)... není toho radiáku škoda na zemi? Nikde na žádné stanici čhmú nenajdete přízemní čidlo kryté. Jen přízemní klasický teploměr se přes den schová do budky a nasadí do stojánku zase večer.. nechci být rýpal, ale k čemu je Vám stíněné přízemní čidlo? Měřit přízemní teplotu po celý den je zbytečné a prakticky to k ničemu není.. i proto to schovávání teploměru přes den..

7
# 09.12.2023, 10:23

Petr Hanzal
Prizemna teplota by nemala byt v radiacnom kryte, ale len navolno cca 5cm nad zemou, aby odmeralo priamo radiacne ochladzovanie v tej prizemnej vrstve. Ale inak spravene pekne. V zemi zemny vrut? :cool:

# 09.12.2023, 14:37

Děkuji za vaše rady a názory.

kapr84
No, já právě nevěděl jak se správně přízemní teplota má měřit a při hledání vhodného krytu na čidlo ve 2 m jsem narazil na kryty od Meteoservisu. A ten nabízí i kryt MetCover 3B - Ground pro zakrytí snímačů těsně nad zemí. Z toho jsem nějak vyvodil, že se čidlo přízemní teploty umísťuje také do krytu. Čidlo Ecowitt WH31 jsem nechtěl umísťovat naležato, protože by snímací prvek byl blízko vnitřní stěny a nastojato by se do krytu MetCover 3B - Ground nevešlo. Proto jsem koupil dva velké kryty, i když jsou pekelně drahé. Jenže nedávno jsem asi na dvou webech amatérských met. stanic viděl, že čidla při zemi mají nekrytá, tak mi začalo vrtat hlavou, jestli to měření dělám správně. Hledal jsem o tom na Internetu (asi špatně) nějaké informace, ale nic jsem nenašel. Jestli teda to čidlo přízemní teploty má být nekryté, tak asi budu muset čidlo Ecowitt WH31 nahradit čidlem s měřícím elementem na kabelu, protože WH31 by nekryté u země asi dlouho nepřežilo.
A ten obrázek se ti líbí, nebo ne? Nebo jak si mám vyložit ten začátek první věty tvého příspěvku?

Tomino
Ano, v zemi je zemní vrut koupený v Uni Hobby, v něm je "stožár jednodílný 2 m Ø4,8 cm" a čidla jsou na "držáku rozvaděče", oboje koupeno na webu www.drzakanteny.cz. V současnosti na stožárku mám ještě zhruba ve výšce prsou srážkoměr.

7
# 16.12.2023, 13:16

Petr Hanzal
Jak je hlboky? Ja to chcem na jar vymenit, mam tam len narazenu tyc v zemi, ale nedrzi to nejak moc pevne, hlavne za silneho vetra, a 45cm alebo 55cm vrut je asi malo na cca 2.5m tyc.

# 17.12.2023, 17:37

Tomino
Tak to už nevím. Je to běžný vrut na plotové sloupky. Díval jsem se že ty levnější jsou dlouhé kolem 55 cm a takový jsem nejspíš v tom Uni Hobby koupil. Ono jak je kuželový, tak při zavrtávání kolem sebe trochu hutní půdu a s tou dvoumetrovou trubkou se ani moc neviklá.

46
# 17.12.2023, 18:02

Petr Hanzal
ano, radiační kryt se používá i jako ochrana čidla před deštěm, ale při měření ve 2 metrech... u přízemní teploty se takto neměří... líbí se mi štít, ale využil bych ho uplně k jinému účelu.. přijde mi ho škoda na přízemní čidlo, jak jsem psal, k měření přízemní teploty mám nerezovou sondu... tak zkuste sehnat, nevím, přijde mi to, že když je čidlo na volno tak se k němu lépe dostane okolní vzduch. Je to Vaše měření ale...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.