Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Diskuse o počasí Částečné zatmění Slunce 20.3.2015

271
# 05.03.2015, 01:02

Dne 20. března 2015 nastane ve střední Evropě částečné zatmění Slunce. Jako úplné zatmění bude možnost jej vidět pouze ze severního Atlantiku. (v Severním moři na Faerských ostrovech nebo na Špicberkách) To je místo, kde je oblačnosti poměrně dost a doprava je tam dost drahá a složitá. Značnou část slunečního disku zakrytou bude mít i Irsko, Velká Británie, Dánsko nebo Norsko. Ve Skotsku bude zatmění opravdu intenzivní i když ne úplné.

V ČR se jedná o první částečné zatmění Slunce od 4. ledna 2011 a bude zakrytá větší části disku. (asi 74 %) Pokles insolace bude dobře vidět např. v grafu na Libuši, pokud bude jasno. Žádné větší potemění v průběhu dne ale nečekejme.
Ale například planetu Venuši, která má nyní kolem -3,9 mag jasnosti by jsme při tomto částečně zakrytém Slunci spatřit mohli.

Ještě je to daleko, ale už pomalu můžeme začít sledovat předpověď počasí pro tuto událost.

Mnoho informací nalezneme na http://www.astro.cz/

Animace průběhu http://www.as...021-2030.html

106
# 05.03.2015, 01:55

Někde plácají asi na tncz že by to mohlo vyvolat blackout:!!::!!::!!:

116
# 05.03.2015, 11:47

Velmi zajímavý článek o zatmění můžeme nalézt i zde.

271
# 05.03.2015, 14:12

Fstorm

Blackout nehrozí, i kdyby byla tma celý den, světla toho moc nesežerou.

# 08.03.2015, 09:08

V pátek 20. března nenastane jen jarní rovnodennost, ale i zatmění Slunce. Z našeho území bude pozorovatelné jen částečné, ale i tak Měsíc zakryje přes 70 % Slunce. Zatmění bude mezi roky 2011 až 2026 tím nejvýraznějším, jaké u nás nastane.... Více >>

54
# 08.03.2015, 13:02

Doufám, že bude slunečno. Zatmění bude v docela dobrou denní dobu.

271
# 13.03.2015, 09:46

Předpověď vypadá různé a ne úplně dobře. Hlavně nízké patro oblačnosti. Pár dní před tím vysoký tlak a jasno.

http://meteomodel.pl/gfstab/index.php?longitude=14...

Při pozorování se nikdy nekoukejte do Slunce bez použití filtru a už vůbec ne dalekohledem. Bezpečné filtry jsou: astronomická fólie a nebo svářečské sklo intenzity alespoň 13-14. NEbezpečné filtry jsou jakéholiv začazené sklo (různá intenzita začazení), CD, diskety, filmy do foťáku nebo dokonce Sluneční brýle. Tyto filtry ne jen že nemusí dostatečně Slunce zeslabit, ale mohou různě propouštět na různých vlnových délkách vč. neviditelného infračerveného a ultrafalového záření. A taky se mohou propálit. Při pozorování dalekohledem používáne pouze certifikované filtry, umístěné před objektiv, ne za okulár.

54
# 13.03.2015, 10:18

Tommy
Aha a to zrovna film s foťáku jsem měl v úmyslu použit.

271
# 13.03.2015, 12:32

Mark

To není dobrý nápad. Filmy totiž propouští hlavně neviditelné infračervené záření. Propustnost z hlediska spektra viditelného světla se taky dost liší s vlnovou délkou, navíc u vyfoceného filmu dost kolísá s místem. Filmy vyfocené i nevyfocené jsou velmi nebezpečné podobně jako začazená skla.

Astronomická fólie je dost drahá a blbě sehnatelná. Svářečské sklo (min. 13-14) by snad měli mít v nějakých potřebách typu OBI.

# 13.03.2015, 20:01

No nejlepším a bezpečným filtrem jsou mraky :!!:;-):oblak:

106
# 19.03.2015, 21:02

Tak zítra nastane den D zatmění slunce. Chci se jen tak pro zajímavost zeptat jestli můžu zatmění natáčet kamerou nebo mobilem s tím že se do něj budu dívat přes např. svařovací sklo nebo si mobil nastavím bez dívání snímek nahraji a pak si ho pustím. Nestane se nic?

Dále pak se chci zeptat proč nemůžeme zatmění sledovat na kratší dobu když při normální situaci třeba v létě pozorujeme jak slunce zachází za mrak v čem je háček. Možná je to otázka pro blbečka, ale já se přiznám že to fakt nevím.

Pošlete prosím odpovědi díky;-)

Je možné že to opravdu může vyvolat blackout.

http://www.im...aju-blackoutu

Novinky cz. to popírají, ale i připouštějí
http://www.no...e-pocasi.html

# 20.03.2015, 08:07

Fstorm
Tak ty mraky asi odfiltrujou dost jasu, stejně tak mlha. Zkuste se za jasného dne někdy kolem poledne podívat do Slunce. Ono to prostě ani nejde, protože se stačí k tomu Slunci okem přiblížit a pěkně to bolí. Takže není co řešit, do Slunce se prostě nedívá za žádných okolností a už vůbec ne, když to očím očividně vadí, což snad pocítí každej.
Foťák funguje úplně stejně jako lidské oko a může se úplně stejně rozbít jako lidské oko, takže bez dostatečného filtru netrapte ani foťák. Každopádně foťák lze koupit novej, ale oči máme skutečně jen jedny, pokud si je vlastní blbostí zničíme, tak máme do konce života smůlu, nahradit nejdou. A člověk získává ze svého okolí informace především zrakem, bude to asi nějakejch 80% všech vjemů, zbytek jsou ostatní smysly, takže pokud si chcete zachovat zdravou psychiku, tak do Slunce nekoukat.

# 20.03.2015, 08:41

Fstorm
Všichni překvapivě mlčí a každej bude chytrej až bude po všem :!!:
Fantazie je různá a nesmyslů se v novinách píše habaděj.
Copak nikde ještě zatmění nikdy nebylo?
Překvapují mě ty pohádky jako by opravdu ne.
Lidstvo od nepaměti miluje různé zcénáře a touží po různých ..... no nebudu se vyjadřovat ;-)
Jisté je jen jedno, nebude žádná pohroma a jestli někomu vypadne na chvíli nějaká sluneční elektrárna, tak jí má vadnou :D
A pokud se něco málo stane, tak to bude uměle lidskou čiností pro spestření pro ty napětivce :!!:
Hmmm...no jako by se nikdy normálně rychle nezatáhlo, nebo nepřišla rychlá bouře a opět rychle neodešla :!!:
Tohle bude mnohem pozvolnější, až mě ty zmatečné nesmysli velice překvapují :)
V létě po ránu když slunce vysvytne občas proud vypadne díky slunečným el. ale to už je vychytané a nebo občas města nechají po ránu rosvícené veřejné osvětlení dokud se hodnoty nesrovnají.
No a i kdyby k výpadku došlo, no tak co by se stalo? Tma nebude!
To by mohla být akorát v metru nebo supermarketech :!!:
Ale i to není žádná pohroma, to by museli selhat záložní zdroje. :D
No zažil jsem kdy v mertu byla asi minutu tma, možná i déle, a nebo mi to tak připadalo díky zmatečnosti lidí, ale to už je dávno ;-)
No a naposledy kdy jsem zažil výpadek v metru, tak to už tma nebyla, byla už jen častečná a přesto mě ti lidé překvapili.
A kdo se bojí, tak ať je raději venku, tam tma určitě nebude!!!
No a pojistky a jističe? To snad každý víte kde máte, nebo né?
:D;-):!!::)

No a co se focení týče? No to musí každý posoudit sám ;-)
Už jsem zatmění fotil, a každý fotíme slunce :cool:
No tady je vždy otázkou, co kdo chce vyfotit a natočit, a to bez filtrů nejde :zz:
A pokud budu fotit bez filtru jako každý fotí slunce, tak vyfotíte co vyfotíte, žádný zázrak, ale může to být i hezké :D. Ale pozor, focení slunce je vždy ryzikové :D Jsou to přece jen čočky a čipy ;-)

No a jak a čím koukat?
To vše záleží jak na co kam a jak tlouho :cool:
Každý jsme koukli do slunce, ale co jsme viděli?
A pokud chci něco vidět, tak mi ta vteřina asi nestačí, že? :!!:
To pak určitě doporučuji něco hodně kvalitního, a pak se dá vidět lecos :!!: a dokonce i s tou možností, že budeme nadále dobře vidět i po zatmění ;-)
No tak zachvíli už to bude, tak pozor pozor, všichni strašidla a strašpitlové ven a nebo pod peřinu :D
A vy ostatní, si to pěkně užijte :cool:;-)

54
# 20.03.2015, 10:25

Ano zkusil jsem dat foťák na nejnižší jas a zamířit na slunce a bez výsledku. Se zatměním v roce 1999 se to nedá asi srovnávat.
Jen co stoji za zmínku, tak nebývalé tmavé nebe.

# 20.03.2015, 11:14

Kdo z vás to nepřeži?:) kdo zvás zkolaboval?:)
Komu co zkolabovalo, dejte vědět :!!:

No tenkrát v roce 1999 jsme si to užili více, to tady ja jihu bylo z ČR nejvíce a tenkát, to bylo počasí jako vysněné.
To bylo aspoň tady u nás jasno a přelétali mraky, tak klyž letěl mrak, tak jsme fotili.
No a tma byla tenkát znatelnější :!!: No tma, taková ta hezká tma ne-tma, což dnes se nedalo vůbec srovnávat, ale i přesto to bylo hezké a mírně se to světlo pozměnilo jakoby přez jistou oblačnost :!!:;-):)

Jo a zaznamenal jsem malý (blackout) nebo jak tomu říkáte, houpl mi signál na intenetu z modé na žlutou a pak zpět :!!:;-)

54
# 20.03.2015, 11:57

Takže kromě tmavého nebe, které mě opravdu zaujalo při podledu na sever, se dále v době zatmění přestalo oteplovat a naopak se z 5,8°C o půl stupně ochladilo a teď už se zase otepluje.

116
# 20.03.2015, 16:53

Pozorování dnešního zatmění jsem si užil za úplně jasného nebe. Pozoroval jsem přes speciální solární brýle, které jsem si občas nasadil na divadelní kukátko 3x25. Co stojí za zmínku, tak je právě to ochlazení, které bylo venku opravdu citelné. Naneštěstí jsem byl daleko od veškerých teploměrů, takže jsem to musel soudit pouze pocitem. Během maxima zatmění se mi na moment podařilo pouhým okem nalézt planetu Venuši, ale obloha byla stále velmi přesvětlená, tak jsem ji rychle ztratil. Zatmění jako celek jsem si s vědomím, že nás další čeká až v roce 2021, patřičně užil. :) :slunce:

157
# 20.03.2015, 18:20

Vliv částečného zatmění slunce 20.3.2015 v 11 hod. na meteorologické veličiny - teplota ve 2m (červená) o cca 1°C, přízemní teplota (slabá fialová) o cca 9°C, vlhkost vzduchu (světle modrá) o +10%, sluneční záření (žlutá), překvapivě tady nebyl vliv na vítr...Ale některé stanice zaznamenaly pokles rychlosti větru a změnu směru.
Zdroj: ČHMÚ - Churáňov

vliv zatmění na počasí
# 20.03.2015, 18:37

U nás pokles teploty o 2,4°C

86
# 20.03.2015, 20:09

V německé a i celé evropské síti vůbec žádné problémy nenastaly. Situace byla o poznání poklidnější než se čekalo. Některé podniky v Německu omezily odběr, ale bylo to zbytečné.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.