Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Diskuse o počasí Počasí na Vánoce 2016

116
# 26.12.2016, 22:33

Prady
Tvůj názor samozřejmě neberu, realita je ovšem taková, že v brněnském Jundrově sleduji počasí já a když sem píšu o tom, že souvislá sněhová pokrývka u nás vydržela až do dnešního rána, nebudu přirozeně lhát, nic by mi to nepřineslo. Víc k tomu už asi nemám co dodat...

238
# 26.12.2016, 23:55

Marek 2
Však i chmu mapa sněhu z dnešního rána ukazuje, že v Brně už neni žádnej sníh a to většinou dává sníh i na místa kde už neni :-) ...Koukal jsem i 25 ráno a to na mapě mělo Brno jen pokrývku 1-5cm s tím, že už v tu chvíli začaly být vidět první prázdná místa. Při teplotě 5-6°C a dešti, který panoval tohle roztaje za dopoledne. Ano, možná úplné okraje a nejvýše položená místa Brna mají nějaké zbytky. Divím se, že místo dohadů neuděláš aktuální fotku když si za tím tak stojíš :-)

238
# 26.12.2016, 23:57

Marek 2
A nevíš co by ti to přineslo? Já vím...sebeuspokojení s domněnkou, že si myslíme jak máte úžasně bílé vánoce, zatím co mi tu hnijem v blátě :-) ...Už vidim za rok, za dva, za tři jak tu někteří budou psát jak měly 2016 bílé vánoce :D

182
# 27.12.2016, 00:20

Marek 2


Není ten sníh jen u vás? Oni ty dolíky přecijen dělají své .... Navíc Jundrov je přeci co si pamatuju ve svahu a dole teče řeka. Takže tam chladnějc být může, proč né. Prady ví houbelec jak vypadá Brno, možná tam nikdy ani nebyl. :D

ota
Avatar
2119
# 27.12.2016, 00:54

Stranik
Asi to ví z webkamer :D No když tu někdo něco napíše, tak nemám důvod mu nevěřit, proč by lhal. Navíc klima bývá zejména při inverzi i na malých lokalitách velmi rozdílné. Takže přesně jak píšete stačí malé údolí řeky a teplota je úplně jiná a jiné je to i ze sněhem. U nás to díky Bečvě známe dokonale. Jinak naše Vánoce byly se sněhem částečně, 24. bylo relativně bílo, byla také ledovka,odpoledne a večer dorazila fronta a na ní krásně sněžilo, i když se za ní dost oteplilo, tak díky zmrzlé zemi a úbytku oblačnosti sníh naopak přemrzl. 25. ráno ještě držel sníh, ale během dne se rychle oteplilo, navíc pršelo takže odpoledne už bylo vše pryč. 26. bylo zataženo a teplo. Částečně bílé Vánoce zde byly taky v roce 2012, kdy však bylo sněhu na Štědrý den více a celý den byla hustá mlha, sníh tehdy zmizel až na Štěpána. Poslední kompletně bílé Vánoce jsme měli v roce 2010, tehdy bylo před nimi sněhu opravdu hodně, takže, i když bylo na Štědrý den velmi teplo sníh vydržel. Zajímavé je, že zde často do Vánoc sníh vydrží z předchozích dní, ale nepamatuji si situaci, kdyby se během Vánoc po teplém období citelně ochladilo a napadl by nový sníh.

182
# 27.12.2016, 01:23

ota

webkamera z města kde je navíc teplejc ti neřekne lautr nic ....

ota
Avatar
2119
# 27.12.2016, 01:31

Stranik
Přesně, právě s tím naprosto souhlasím. Prady mi tu nedávno tvrdil, že podle webkamer v Přerov a v Olomouci u nás prostě nemůže být sníh. Jenže webka v Přerově je na náměstí a Olomouc je skoro 20km daleko, takhle se počasí posuzovat nedá.

238
# 27.12.2016, 12:43

Myslete si co chcete, já vim svoje. V Brně jsem několik roků dálkově studoval. Už v té době jsem byl i tady na diskuzi a nejednou se mi potvrdilo, že tady někteří mystifikujou a uváděj nepravdivý údaje. Nemůžu říct, že to byl konkrétně Marek, ale stalo se kolikrát, že tady někdo psal hodnoty sněhu, mezitím co já byl v Brně a realita byla třeba na polovičních hodnotách. Já už jsem na to kdysi tady upozorňoval a nechápu co je za problém v dnešní době udělat foto a dát to sem. Kdykoliv mám sníh já, okamžitě fotim a dávám to sem jako důkaz. Jinak abych se neotíral o pozorovatele z Brna tak nepravdivý údaje odsud jsem v minulosti zažil také z Plzně. Jinak Jundrov, Kohoutovice znám také moc dobře...studoval jsem nedaleko na Lískovci, a nikdy jsem nezaznamenal, že by tam bylo nějak výrazně víc sněhu nebo výrazně chladněji než v centru. Nehledě na to, že obytná část Jundrova má nadmořskou výšku tak zhruba 200-250m.n.m. ...ano v lesoparku na kopci (cca 1km daleko) je u vodojemu něco kolem 400-420 metrů, ale můžu vám garantovat, že jestliže 25. odpoledne nebyl sníh na letišti v Medlánkách (webkamera), který jsou asi o 100-150m výš a oproti Jundrovu nejsou v centru tak byly možná zbytky sněhu tak maximálně právě v tom lesoparku na kopci kde, ale nikdo nebydlí. Takže to, že tady oponuju má nějaké opodstatnění z vlastních zkušeností ;-) ....

268
# 27.12.2016, 14:15

Klid hoši napsal bych částečně bílé a je to,webkamery jsou jen podružné,zajímá mě kolik píše cm profi stanice. Je fakt,že třeba u mě se to měří blbě,město je na kopci,sníh je většinou sfoukaný do závějí,zem je často holá,v závějích 20cm,teď prezentujte kolik že to napadlo,já to zprůměruju podle srážkoměru z profi stanice a struktury sněhu.

116
# 27.12.2016, 15:35

Prady
Mysli si co chceš, já údaje opravdu falšovat nehodlám a o sebeuspokojení mi opravdu nejde. Naopak to vypadá, že ty jsi nějak frustrovaný z toho, že Praha, ležící o 150 m n.m. výše než my, byla letos o Vánocích na blátě, zatímco my v Brně jsme si alespoň na Štědrý den užívali zimní idylky s teplotami kolem nuly a k večeru dokonce i se sněžením, jež se na zemi drželo. Zdá se mi, že to nějak nemůžeš překousnout, a proto mě tady osočuješ z falšování údajů a dalších nesmyslů.
V jednom s tebou ale musím souhlasit, a to v tom, že na 1. svátek vánoční pršelo. To znamená, že sníh šel rychle dolů, nicméně souvislá sněhová pokrývka vydržela po celý den. Jak píše Stranik, mohlo to být lokální záležitostí, toho dne jsem počítač nezapnul, takže nevím, jak bylo jinde v Brně, ale Jundrov, jak už bylo uvedeno, ve svahu ležící, měl sníh celý den a dokonce ještě včera ráno. Definitivní K.O. tomu nezasadil nedělní déšť, ale až to včerejší oteplení, kdy nám po obědě teplota vyšplhala téměř k 9 °C. To pak veškerý sníh samozřejmě zmizel.
Fotku jsem neudělal, to jsem mohl, pro příště se poučím... Nicméně ano, až tu budeme třeba v roce 2020 diskutovat o bílých Vánocích, tak já zmíním jak rok 2012, tak 2016, protože v obou z nich tady v Jundrově byla po většinu vánočních svátků souvislá sněhová pokrývka. A to, jestli byla prachová, zmrzlá a nebo tající, u mě v tomto případě nehraje podstatnou roli. Navíc i tak, nejpodstatnější je Štědrý den jako takový, kdy u nás bylo přes 5 cm sněhu, který netál nebo tál jen minimálně, přičemž k večeru ještě trošku připadlo. Zpochybňování bílých Vánoc tady v Brně, tedy pardon, v Jundrově, je tím pádem absolutně bezpředmětné a divím se, že se o tom vůbec bavím...

2
# 27.12.2016, 23:33

Ano, dne 24.12.2016 byl na celém území Brna sníh. Postarala se o to fronta ze dne 18.12, která přinesla bohatou sněhovou nadílku (na poslední roky), tedy okolo 7-10cm, která díky inverzi přečkala i Štědrý den. Nejednalo se pouze o nadílku na území Brna,ale v podstatě na většině území jižní Moravy.Nad 300m.n.m se dokonce tvořila silná námraza, která vytvořila scenérií, která by zapadla do většiny vánočních pohádek.
Přikládám fotku ze Štědrého dne v čase 16.30, kdy k tomu se přidalo i intenzivní sněžení z okluzní fronty, co tento den územím Česka procházela (bohužel, výrazné oteplení další den na teploty i okolo 8-10°C si vybraly tuto nadílku jako daň, ovšem stále lze považovat tyto Vánoce za relativně bílé, tedy ano, na komerčně nejdůležitější vánoční svátek, tedy 24.12, byl sníh).

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.