Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Diskuse o počasí Vydatné srážky na východě ČR 8.4. až 10.4.2016

11
# 11.04.2016, 18:36

tom-791
Ano jedná se o přítok Šembery. Také mi to přišlo divné, že v potoku nebyla žádná voda v toto roční období, možná je za tím jiná příčina jak jste psal, nevím. V minulosti se to párkrát stalo v letních měsících, když byly velká sucha, ale je to už hodně let nazpět. Loňský rok bylo sucho a teplo velmi silné a přesto v potoku pořád trochu vody teklo. Jinak s těmi srážkami je to v této oblasti opravdu zatím bída, uvidíme jaké bude následující období.

818
# 11.04.2016, 20:13

Marek52
Osvědčují se zde fronty jihovýchodní a východní a to včetně letního charakteru s bouřkami. Západní cirkulace dokáží v létě předvést velké divadlo na dálku (kolem Prahy třeba i kroupy) ale v dané lokalitě krátká "sprška" a bouřkové projevy též mírnější.

Mám dobré zkušenosti s bouřkovou činností lokálního charakteru při přílivu teplého a vlhkého vzduchu od JV/V, ale tyto situace jsou jaksi kapkou v moři.

Ohledně toto sucha na zmíněném potoce bych ještě dodal, že by bylo třeba zkoumat napřed tu výše uvedenou příčinu, v případě zájmu o zjištění důvodu zaklesnutí průtoku do míry vymizení vody z kryta toku = je zde též možnost, že na horním toku voda byla a ztratila se během cesty k soutoku. (nevím , jak moc máte situaci zmapovanou) Důležité je dění zejména v pramenné oblasti (v tomto případě je to okolí Kostelce nad Černými lesy a mám zkušenost v této souvislosti se stavbou nových domů jako důsledku stržení pramene byť jednoho pramenného zdroje daného toku). V případě antropogenního vlivu by byla patrně ztráta vodnosti trvalá = nižší průtok než kdysi.

PS: To už je ale silně mimo téma, proto pro další komunikaci můžeme pokud máte zájem přejít na SZ či email.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.