Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Diskuse o počasí Bouřky 21.6. až 23.6.2017

142
# 23.06.2017, 07:49

Tomamir
Já bych řekl, že z pohledu mě nejhezčí bouře za poslednch pár let...i když ten spánkový deficit...A to jsme měl štěstí že jsem byl v Olomouci, Hodonín nic moc...

36
# 23.06.2017, 07:52

igor127
Skoda toho Hodonina...;-) U nas po 2 slabych, konecne letos poradna bourka...taky mam spankovy deficit...chtel jsem vsechno videt a bylo to nekolik vln za noc...:D Uvidime, co nakonec bude z toho pristiho tydne...;-)

293
# 23.06.2017, 08:20

U nás díky tomu, že se v Krušných horách nakonec pro mě nečekaně vytvořily nová bouřková jádra, tak spadlo hezkých 20 mm. Žádný vítr ani kroupy, jen blesky a déšť nebyl přívalový, takže se to mohlo vsakovat do půdy. Jsem spokojen, zprvu to tím obcházením vypadalo bledě.

ota
Avatar
2129
# 23.06.2017, 09:06

igor127
Mužu se zeptat, jak to u nás na Olomoucku vypadalo ?
Já sem v Praze takže nejsem v obraze, díky. :)
Tady na Žižkově to bylo celkem zklamání, bouřek celkem hodně, ale projevy o ničem. Jen pár docela pěkných ran. :)

55
# 23.06.2017, 10:07

Tak vidím že nejsem sám, kdo se v noci nevyspal. Taky aby ne, tohle se při naší smůle jen tak nevidí. V Praze dle mě žádné zklamání nebylo bouřka trvala s menšími přestávkami prakticky od 21 hod. do 5 do rána s tím, že 4x nás chytl přívalák a na té vlně kolem 1 ráno byl nádherný shelf, několik úderů jsme dostali i pod 200 m, takže co víc si přát! Tyhle situace se silnými nočními MCS mi už hodně chyběly.

# 23.06.2017, 10:10

Nakonec v noci paráda :) Nejvíc problémů v Jižních Čechách a nevydali výstrahu...

142
# 23.06.2017, 11:08

ota
No už od cca. 10 večerní bylo vidět vzdálené blesky, pak se zvedl vítr, a trochu kapalo, no to hlavní dorazilo cca. okolo 1 ráno - prudký vítr, trochu pršelo a od 1,45-2.30 celkem jeden blesky za druhým (dala by se číst kniha) + déšt + rány jak z děla, pak byla chvíli pauza a od 3-4 extrémní blýskavice, hromy, vichr, prudký déšt :)

47
# 23.06.2017, 12:56

Tak 28.6.2017 by se mohli vyskytnout jeste silnější bouřky v okolí Mnichova a jihozápad Čr. je to ještě daleko.. Ale pokudby ted vysli výstupní modely bylo byto na 3 určitě od estofexu.

67
# 23.06.2017, 13:55

Tak včera jsem teda už nic nečekal, ale od 00:00 v noci vidím, jak se blýská a blýskalo se do 2:15, kdy se to furt blížilo a byly vidět blesky už silněji, když to přišlo, tak se spustil silný vítr a prudký déšť s kroupama, až jsem se divil, protože ve Vodňanech taková bouřka je zázrak, bylo to asi 10 min a pak jen mírně pršelo a blýskalo se asi do 4:00 ráno, pak to odešlo, v 5:45 přišla další bouřka, ale už normální, mírný déšt a jen rány byly velký, potom přišla v 6:30 bouřka která měla už hodně blízký údery. U nás jsou 3 bouřky výjimka, takže jsem za to rád. :)

# 23.06.2017, 14:15

Tak rád bych zhodnotil tuto bouřkově velmi bohatou noc. Všechny bouřky jsem pozoroval z Prahy Dejvic.

Tuto noc se u nás vyskytly 3 bouřkové systémy, každý z nich budu počítat jako jednu bouřku. Odpoledne se tvořily silné bouřky na severovýchod od nás, ale k nám vůbec nezavítaly. Bylo slyšet slabé, ale téměř nepřetržité hřmění. Na bouřce, která vyrostla u Roudnice nad Labem byly vidět oblaky mamma.

První bouřkový systém- MCS dorazil okolo 22 hodiny večer. Byl doprovázen mírným, chvilkově silným deštěm a slabým větrem. Jediné co bylo hezké byla silná blesková aktivita v tomto systému. Nejbližší úder blesku byl CG-, vzdálený přibližně 300 m. Když už vypadalo, že celý systém odchází, vyskytl se velmi silný CG+ ve vzdálenosti okolo 500 m. Nebyl doprovázen praskavým hromem, šlo spíše o několik dutých výbuchů. Celkový úhrn za tuto bouřku činil 3,7 mm.

Druhý bouřkový systém by taktéž MCS s vyvinutým shelf cloudem na čele. Při přechodu se vyskytly nárazy okolo 15 m/s a přívalový déšť. Celý systém doprovázela mohutná blesková aktivita, která v maximu dosáhla intenzity 1 blesku/s. Blízký výboj blesku se nevyskytl. celkem při této bouřce napršelo 8,6 mm.

Třetí bouřkový systém byl také MCS, který nás zasáhl jižním okrajem, nespadla z něj ale ani kapka. Zajímavý byl blesk, který se vyskytl asi 5 km před bouřkou. Šlo taktéž o CG+ a udeřil přibližně 1 km od nás. Měl jsem otevřené okno takže to úplně příjemný pocit nebyl:D.

Celkem nám za tuto noc napršelo 12,3 mm srážek. Na Praze Lipencích jsem ale zaznamenal 15,4 mm. To sice nestačí na to aby skončilo sucho, ale alespoň došlo k jeho zmírnění. Tato noc mě především potěšila množstvím blesků, které se vyskytly, a tak díky nim odpovídá stupni č. 2.

74
# 23.06.2017, 15:49

No já si myslím že si v ČR nikdo stěžovat nemůže že letos neviděl pořádnou bouřku. Ikdyž to někoho přímo nevzalo, tak mohl pozorovat přehlídku blesků o kus dál. A myslím si že letos podobná šou už nebude. Někde se projeví bouřky více ale né na tak velkém území.
Jinak nás vše silné obešlo nejdříve severně a hlavní pás jížně. Ale i tak jsem spokojen pozorovat bylo co a díky mírnému dešti napršelo 8mm tak je alespoň zalito dobře.

116
# 25.06.2017, 00:22

V brněnském Jundrově se tahle fronta v noci z 22. na 23. června projevila přímo ukázkově.

Ve čtvrtek 22. června večer k nám došla supercela se středně silnou elektrickou aktivitou, ale zato s přívalovým deštěm (za 10 minut napršelo 7,4 mm srážek) a pravděpodobně s krásnou strukturou, která ale kvůli tmě takřka nebyla pozorovatelná (zaznamenán sice byl shelf cloud i wall cloud, ovšem jen díky ozáření mraku blesky). Zajímavé bylo, že tato bouře urazila stovky kilometrů, přičemž vydržela více než dvě desítky hodin. Report zde: URL

Další tři bouřky se vyskytly už v pátek 23. června. Započala to vzdálená MCS, jež procházela spíše severem Moravy a Jihomoravského kraje se jen "dotkla", ovšem její kovadlina byla až nad námi a protože produkovala i CG+ blesky, slyšel jsem zde v Brně zhruba 10 hromů, a tak nezůstalo jen u blýskavice, ale šlo o vzdálenou bouřku. Report: URL

To hlavní přišlo okolo 3:30 nad ránem. Na cestě byla další MCS, jež nás zasáhla už přímo (sice ne tím úplně nejsilnějším, ale i tak se bylo na co dívat). Dle dostupných informací se jednalo dokonce o bow echo. Tato bouřka přinesla přívalový déšť (celkem 9,5 mm srážek), silný nárazový vítr (húlavu) a velmi silnou elektrickou aktivitu (v maximu i 20 blesků za minutu). Na bouřce se opět vyskytl i shelf cloud. Když nás bouřka přecházela, byli jsme střídavě bez proudu a přes den jsem po obhlídce terénu zjistil, že bouřka napáchala (spíše lehčí) škody, a to zejména v lese, kde vítr lámal větve ze stromů. Nejsilnější bouřka roku to ale i tak není, MCS z večera 30. května byla ještě o trochu silnější. Report o bouřce z pátku zde: URL

Na závěr dorazila ještě jedna bouřka, která byla opět přímá, i když tentokrát už jen slabá. Bylo to v pátek ráno krátce před 6. hodinou SELČ. Bouřka přinesla pouze 3 hromy a 2,0 mm srážek. Report tady: URL

Asi hodinu po této bouřce přišel ještě něco přes hodinu trvající slabý občasný déšť, ale už bez elektrické aktivity. Ten přinesl 0,3 mm srážek a dovršil tak úhrn oné noci na velmi pěkných 19,2 mm. Noc to byla z mého pohledu přímo legendární, hlavním nebezpečím určitě nebyl přívalový déšť, nýbrž nárazový vítr a elektrická aktivita. Kroupy se tentokrát nevyskytly, tedy alespoň u nás v Jundrově, z jiných částí města je hlášeny mám. Naopak, pravděpodobně jsme zaznamenali bow echo. Impozantní musela být také struktura bouřek, z tohoto pohledu velká škoda, že všechno přecházelo v noci a nedalo se tak fotit. Ale bouřky to byly i tak parádní... Letošní bouřková sezóna je zatím skvělá, snad to bude takto pokračovat. :) :blesk:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.