Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Diskuse o počasí Bouřky 30.3. až 2.4.2015

# 30.03.2015, 12:00

V noci na dnešek se a dnes ráno se na studené frontě vyskytovaly i bouřky a nyní bouří zejména na Vysočině při postupu dále na východ.
Jsou to letos asi první větší bouřky vyskytující se na větším území Česka i když bouřková sezóna oficiálně začíná až ve středu 1. dubna.

Toto téma tedy nechávám otevřené pro příspěvky o dnešních bouřkách, případně o popisu jejich výskytu u vás. :blesk:

33
# 30.03.2015, 14:12

Nyní se u nás událo něco výjmečného co v tuto dobu tu často nebývá, fakt zírám. :!!:. Napadlo nám tu kolem 2-3cm krup o velikosti 0,5 až chvílemi i1cm i s bleskem. Takže muže dnešek počítat za bouřkový den, viděl jsem jak blesk tak jsem slyšel i hrom takže bez diskuze bouřkový den a k tomu ještě až 3cm krup. Fakt, tohle jsem dneska nečekal. A vypadá to že se na nás chystá další. A vypadá i intentivnější.

86
# 30.03.2015, 16:20

U nás také padají více sněhové kroupy (měkké a bílé). Na trávě se vytvořil i slabý poprašek. Bouřka ale zatím nedorazila.

Bouřky čekám i v dalších dech (prodloužil jsem téma) - bude to podobná situace (přeháňky v chladném vzduchu).

# 30.03.2015, 18:25

Typické aprílové počasí už je zkrátka tady. Slunce, déšť, kroupy, sníh, bouřka - to všechno během jediného dne.

116
# 30.03.2015, 19:41

Tak ač k nám do Brna dnešní počasí bouřku nepřineslo, rozhodně stálo za to, abych jej zde krátce popsal. Celá situace vlastně vznikla už díky včerejšímu večeru a noci na dnešek, kdy nás přecházela studená fronta. Napršelo nám z ní 3,3 mm srážek, z toho 2,1 mm po půlnoci. Dopoledne pak bylo většinou zatažené, už ovšem beze srážek. Odpoledne se ale děly věci.

První přeháňka nás přešla ve 12:45, druhá ve 14:00. Obě byly slabé a nepřinesly žádný měřitelný úhrn srážek. Úplně jiná však byla přeháňka, která nás přecházela krátce před 15. hodinou. Z ničeho nic se ze skoro jasné oblohy zatáhlo až na úplně zataženo a začal foukat velmi silný vítr, jenž dosáhl maximálního nárazu 10,9 m/s. Meteostanici navíc nemám co do větru moc dobře umístěnou, takže věřím, že na otevřeném prostranství by byl maximální náraz dvakrát tak velký. Pak přišel silný liják s ledovými krupkami, tohle všechno ale trvalo jen nějakých 5 minut. I tak stihlo napršet 0,9 mm srážek. Venku byly po této přeháňce popadané popelnice, malé větvičky a značky čištění komunikací. Během dalších 10 minut bylo opět skoro jasno.

V průběhu zbytku dne přišly ještě dvě přeháňky. Ta s pořadovým číslem 4 byla v podstatě bezvýznamná, srážkový úhrn byl neměřitelný. To následující přeháňka byla celkem o dost silnější, ale vzhledem k tomu, že dnešní přeháňky trvaly opravdu pouze malou chvíli, tak z ní stihlo napršet pouhých 0,3 mm. I tak je to za přeháňky celkem 1,2 mm srážek a za celý dnešek nakonec 3,3 mm. Zajímavý to den. :) :oblak: :prsi:

# 30.03.2015, 20:18

Marek 2
V Praze sice asi tolik nepršelo, ale bylo to dosti podobné. Dvacet minut pod mrakem, a najednou o chvilku později polojasno. Kolem třetí hodiny foukalo v Braníku fakt hodně. Uvidíme, co přinese zítřek.

# 30.03.2015, 20:33

Tady u nás jednou zahromilo, ale nejsem si úplně jistej, neboť chvíli byli silnější nárazy větru a co se blesku týče, tak sice se mi něco zdálo ,ale to také není jisté, neboť ty proměny světla byli stále.
Jediné je fakt to, že mi to říkalo i více lidí a někteří se mě ptali, zda se mi také nezdálo, že byla bouřka. No tak nevím, byla nebyla???

33
# 30.03.2015, 20:38

Divoch Novohradský
Skus se podívat na detekci blesků. ;-)

107
# 30.03.2015, 22:11

Tak dnešní počasí jedním slovem bomba:D. Ne už sice tak pro ty kterým vichr utrhl střechu nebo polámal stromy:(, ale počasí bylo od rána opravdu pozoruhodné. Hlavně ta ranní sqalline a odpolední četné přeháňky a dokonce i místy bouřky. Píšu místy protože se opravdu vyskytovaly místy.

Ráno jsem jel do práce než jsem tam došel zhruba 0,5 km daleko tak za 5 minut to začalo tak že jsem to stihl akorát. Pak to začlo nárazový vítr přívalový liják a kroupy:!!:. Stalo se tak na Vsetíně kolem 6 hodiny ranní. Zaznamenal jsem i pár záblesků v dálce. Je ale zajímavé že tohle nikdo nečekal a to co přišlo během dne to už vůbec ne. Silný vítr, Bouřky a silný déšť s následkem stoupání toků nikdo neočekával a naši meteorologové se asi dnes vzbudili:zz::zz: a vydali konečně výstrahu.

Zítřejší počasí prý bude ještě divočejší ale jen co se týče deště a silného větru. Bouřky se mají taky vyskytnout, ale už jich asi nebude tolik jako dnes. Další bouřky můžeme zase čekat ve středu a v noci na čtvrtek kdy se očekávají i vnoci. Jenom škoda že musím chodit do práce sledoval bych to tady furt v práci jen mobilem a to je o ničem.

https://www.f...tream&fref=nf

Estofex na úterý v Sassku, severu čech a jz. polska možný výskyt tornáda, Zdroj: Estofex.org
obrázky dnešních přeháněk a bouřek
obrázky dnešních přeháněk a bouřek, Zdroj: Počasí ČT (Facebook)
# 31.03.2015, 20:09



Tak i v Pardubicích jsme se dnes dočkali, a na březen slušná blesková podívaná.:blesk::)

33
# 31.03.2015, 20:57

Navzdory mému neočekávání se i k nám nakonec dostala celkem slušná bouřka. Zatím sem viděl 2 blesky a slyšel 3 velmi silné hromy. Na jaro je to celkem slušné. Padají i kroupy ale to v toto období nebývá asi vyjímkou. Takže i dnešek můžu počítat za bouřkový den a za letošní rok už máme na kontě 3 bouřky z to jsou 2 v jednom dni. Včera jsem zapomněl zmínit ještě tu ranní bouřku.
Jo a taky se nám tu už po bouřce pěkně rozfoukalo v nárazech kolem 50km/h
Ale při bouřce to bylo daleko silnější.

107
# 31.03.2015, 23:47

No dnešní počasí opět bomba. Uvidíme co nám přinese zítřek a noc na čtvrtek to bude ještě veselo.:D:D:D

můj první záznam blesku z webové kamery na Velkém Javoru dnes po setmění, zdroj ČHMÚ
Mamata v Praze dnes, zdroj: CTRA
107
# 01.04.2015, 05:24

Estofex dnes

55
# 01.04.2015, 12:09

Zatím se předpověď příliš nenaplňuje, přeháňky jsou spíše slabé a bouřky jen v Německu, ale ještě je čas...

108
# 01.04.2015, 18:40

Dnes se nic nedeje. To zase v CHMU udelali humbuch,vystraha za vystrahou a h..no. Kdyz vystraha neni,tak jsou najednou povodne,haldy snehu atd. Meli by se uz nad sebou zamyslet.

# 01.04.2015, 20:56

To video z Pardubic pekna bida...to ja na to cucel z auta smer Pce...Hradec Kralove a Holice a to bylo jiny kafe :))) blesku jsem videl tak 40...;-)

116
# 01.04.2015, 21:36

Tak i mě dnešní počasí spíše zklamalo. Nyní se sice blíží nějaké srážky od západu až severozápadu, ty už ovšem souvisí s další frontou. Vyloženě co se přeháněk týče, těch se dnes vyskytlo 7, což je celkem slušné číslo, ale většinou byly slabé, tedy až na jednu. Ta přišla kolem 15. hodiny a jednalo se o silnou chumelenici s dohledností při nejsilnější intenzitě asi 100-200 metrů. Zajímavé je, že tato výhradně sněhová přeháňka přišla při teplotě přibližně +7°C.

Jinak, co se skupenství ostatních přeháněk týče, tak tam se jednalo opravdu o všehochuť. Déšť, sníh a ledové krupky a v některých případech i tohle všechno dohromady. Ale tyhle přeháňky byly, jak jsem zmínil, slabší intenzity. Po jedné podvečerní smíšené přeháňce se ukázala i duha. Bouřka se dnes opět neobjevila, někteří mají letos za sebou už 2 nebo 3 bouřky a Brno se stále může ,,chlubit" nulou. Ale neházím flintu do žita, vždyť právě dnes začíná bouřková sezóna. Takže času na bouřky bude ještě spousta. Další šance může přijít už zítra, po noční frontě se během dne budou opět vyskytovat přeháňky (většinou sněhové) a na nich nelze vyloučit nějaký ten ojedinělý výboj. ;-) :blesk:

33
# 01.04.2015, 22:10

Marek 2
Nechci tě nějak zahambit, ;-) ale u nás se dneska vyskytla už 4 bouřka tohoto roku. Čož se tady v tak brzských měsících stává velmi výjmečně. Dnešní bouřku doprovázely hlavně velmi silné poryvy větru a intenzivní sněhové srážky. Ikdyž to nebylo moc sněhové, spíš krupkovité, později až čistěsněhové. Krupky při vyšších odrazech dosahovaly až 1 centimetr. Ale nevyskytly se žádné kapalné srážky. Toto ledové skupenství se ale díky teplotě zatím na zemi neudrželo. Jen když se podíván na protější zalesněné kopce s místními loukami tak jsou bíle( jsou na severní straně kopce). Během dne se ale vyskytlo ještě spousta jak slabých tak i silnějších "sněhánek".
Kdyžtak se omlouvám za případné překlepy(chyby), píšu to narychlo z telefonu.
Tak toť vše k dnešnímu dnu. ;-)

# 02.04.2015, 15:45

Slezská Ostrava - Husté sněžení momentálně a silně hřmí, pěkné rány :snih::blesk:

33
# 02.04.2015, 20:08

Tak právě nás letos chytla už 5 bouřka letošního roku. Byla sice jen okrajová, ale i to se počítá. Chytla nás sice jenom krajem, ale hlavní je, že při ní bylo aspoň minimum srážek a viděl jsem blesk a slyšel hrom. Takže letošní už 5 bouřka. :D
Letošní rok tedy vypadá zatím velmi slibně.:D

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.