Tak jaká bude bouřková sezóna 2014 po velice teplé a suché zimě? Začne brzo, tak akorát či naopak pozdě? Loňské téma o bouřkové sezóně obecně bylo založeno 13. března, i přesto, že prognózy slibovaly spíše zimní ráz počasí. Letošní počasí je velmi teplé a první bouřku máme již za sebou, objevila se ale ještě v zimní sezóně.
Předpovědi bouřkové sezóny obecně, průběžné hodnocení jejího průběhu či poté postupně závěry, tedy zhodnocení sezóny z hlediska Vašich míst pozorování. Souvislosti teplá a suchá zima x bouřky v teplé části roku atd.
Hlasujte v anketě. (do 31.5.2014)
Bouřkovou sezónu 2014 očekávám z hlediska ČR:
Nadprůměrnou
151 (46 %)
Průměrnou
138 (42 %)
Podprůměrnou
36 (11 %)
Celkem hlasů: 325 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
Já jsem dal možnost číslo dvě že bude cca průměrná, nemám představu kde u bouřek začíná průměr a kde naopak končí. Ale těžko lze počítat že si bouřky užije cela ČR, pravě naopak, někde budou mít zážitku že nebudou vědět o který se podělit jako 1. a někde budou mít maximální počet bouřek jak prstu na jedné ruce, jak minimálně poslední dva roky.
Mrakomor Ano hodně bych mě to překvapilo kdyby jsme měly tentokrát my lepší bouřkovou sezonu než někde v oblíbeném pase bouřek táhnoucí se z jižních Čech přes Vysočinu do východních Čech. Protože poslední dva roky tomu tak bylo taký stereotyp. uničovák Tak 12 nebo 10 bouřek to je ještě hodně oproti Ostravě u nás byl úplně hnědý trávník a listí začalo opadávat už v létě.
Nerozebírejte zde, prosím, kde je bouřek více a kde méně. Většinou si každý stěžuje, že je u něho bouřek málo. Pro stížnosti toto téma neslouží. Anketu berte orientačně, globálně z hlediska ČR. Díky.
Já nevím co je za číslo průměru pro jaké konkrétní město nebo celkovou ČR atd. A mám do toho třeba zahrnout i bouřky které město obejdou? Těch je snad víc nežli ty které přímo přejdou přes nás.
Že je letos bouřek opravdu mimořádně mnoho svědčí i tento článek na portále Meteocentrum.cz. http://www.meteocentrum.cz/zpravy/page.php?page=14... A počasí dál bude pokračovat ve stejném duchu. Docela by mě zajímala délka slunečního svitu v posledních týdnech.
Já si myslím, že tato sezona bude průměrná, alespoň teda v létě. Podle mě právě tyto časté bouřky v dubnu jsou předzvěstí mírnější letní sezony. Vzpomeňte si na minulý rok; v červnu povodně, a v červenci největší sucho za několik let.
lukashrn Empiricky taková souvislost zjištěna nebyla. Počet bouřek na jaře nijak nesouvisí s těmi v létě. Myslím, že v květnu už takhle nadprůměrný počet bouřek nehrozí.
V městské části Brna, v Jundrově, čítá aktuální bouřková sezóna zatím 23 bouřek ve 14 bouřkových dnech. Není bez zajímavosti, že loňská bouřková sezóna měla naprosto stejný počet bouřek i bouřkových dnů na svém konci. Jako nejsilnější bouřku dosavadního průběhu bouřkové sezóny považuji první ze dvou 14. dubna, kdy padaly i menší kroupy. To samé se stalo i na bouřce, která přišla jen o několik hodin později, ta je tedy prozatím druhá nejsilnější. Třetí nejsilnější bouřka přišla 27. května večer, kdy přívalově pršelo a byly i silné nárazy větru. Jako nejzajímavější den dosavadní části bouřkové sezóny hodnotím neděli 20. dubna, kdy se zde vyskytlo v jednom bouřkovém dnu hned 5 bouřek. 3 z nich byly vzdálené, 2 nás lízly okrajem. Tento počet bouřek máme letos hlavně díky měsíci dubnu, který byl na bouřky velmi bohatý. Květen naopak zůstal lehce pod průměrem a červen byl takový menší propadák. Uvidíme, jak se bude vyvíjet druhá polovina bouřkové sezóny, za červenec zatím nemáme letos žádnou bouřku, tak doufám, že přijde dnes odpoledne.
Tak dnes přišel dost možná zásadní bod letošní bouřkové sezóny. Nejen, že tu byly tři bouřky, a tím pádem je letošní stav bouřek aktuálně už na 28 bouřkách v 17 bouřkových dnech, ale první a třetí bouřka dneška se zároveň stávají v tomto pořadí dočasně (nebo možná už trvale?) první a druhounejsilnější bouřkou roku 2014. Na třetím místě zatím zůstává první bouřka ze 14. dubna.
Psal jsem tu o tom zásadním bodu letošní bouřkové sezóny, ale to jsem ještě netušil, co se stane včera a dnes. S tím pátkem jsme tu zaznamenali nakonec 10 bouřek ve 3 bouřkových dnech. Včera tu byly 4 bouřky, z toho 2 přímé a 2 okrajové. Dnes se vyskytly další 3 bouřky, z toho 2 přímé a 1 vzdálená. Po dnešku tu máme celkem 35 bouřek v 19 bouřkových dnech a definitivně tak překonáváme i bouřkovou sezónu z roku 2012. I kdyby se už do konce letošního roku nevyskytla jediná bouřka, letošní bouřková sezóna už bude patřit k těm lepším. Brzy bude překonán i rok 2009 a na skvělou bouřkovou sezónu 2010 už chybí pravděpodobně jenom okolo 7 bouřek, což by vyjít mohlo. V těchto dnech to tedy s bouřkami vychází naprosto skvěle. Jinak, stav tří nejsilnějších bouřek letošního roku zůstává nezměněn.
Edit, 16.7.2014 21:00: Tak díky dnešní slabé vzdálené bouřce jsme letos dovršili jubilejní dvacítku bouřkových dnů. Po dnešním dnu tu tedy máme zatím 36 bouřek ve 20 bouřkových dnech.
U nás ve Hřebči na Kladensku se vyskytlo celkem 36bouřek, ale většina byla okrajových a vzdálených jen menší množství se přehnalo přímo přes nás, nejvíce bouřek se paradoxně vyskytlo v dubnu to jich bylo 14 a také v dubnu se vyskytla i nejsilnější, což je divné, to nás zasáhlo přímo jádro bouřky, které provázelo krupobití až 2cm velké přívalák a hlavně extrémně silné hromy a blesková aktivita a i vítr, uvidíme co ted přinesou další dny, další šance pro nás je ve čtvrtek a zatim vypadá v neděli, to by mohly být i velmi silné bouřky, ale je to ještě daleko
Vím, že si tímhle mnoho lidí proti sobě poštvu, ale letošní bouřková sezóna je prostě skvělá. Nejlepší byl zatím duben a i červenec je výborný. Dnes další 2 bouřky, první byla vzdálená, druhá už přímá. Proto tu po dnešku máme už 38 bouřek ve 21 bouřkových dnech. Už asi jenom 4 bouřky chybí do vyrovnání zatím nejlepší bouřkové sezóny na Brněnsku, sezóny 2010. To by se podařit mohlo, jsme teprve lehce za půlkou července a bouřky se kromě zbytku tohoto měsíce mohou objevit ještě i v srpnu a v září. I zimní bouřka se může ukázat, pravděpodobnost té je ale velmi malá.