Jen na CAPE to zdaleka nezáleží, btw. nyní jsou z ČR bouřky pryč. Může za to například zádržná vrstva CIN, která již začíná jít více do mínusu. Pokud by tyto hodnoty nebyly nízké, ostatní podmínky by docela přály i bouřkám nočním, což se spíše děje uprostřed léta.
Pavell: Proč pro Západní Čechy? U nás teda nespadla ani kapka To se zhrotilo až na Tachovsku. Taky kecali na Nově že tu byly blesky ... nebyl ani jeden, taky moulové
To putuje z Francie a Švýcarska a v Německu se to spojilo a nabylo na síle,i němci předpovídají,že to dorazí až k nám..tak uvidíme,jestli nás vzbudí v noci nebo spíš k ránu A ještě jižněji,Pyreneje a Francie,tam se to vyvíjí,noc,nenoc..
Ve Strakonicích vytrvalý vydatný déšť s nevýraznou bouřkou,cca 7.00-9.00 byly slyšet hromy..Jedna z mála vlnek,které letos dorazily z Bavorska při síle až sem,škoda jen,že až takhle ráno,večer by to bylo o dost silnější..
V Plzni byla po delší době bouřka s většími kroupami. Na trávníku byly většinou kolem 2 cm (při dopadu se odrážely a skákaly). Bouřka (buňka) se vytvořila těsně před Plzní a přehnala se jen severní a východní částí Plzně (v některých částech spadlo jen pár kapek). Byla opravdu velmi ohraničená (viz. foto nádherné dešťové clony - v horní části i trošku zbarvená zeleně - přítomnost krup, viz. druhé foto). Při příchodu bouřky se vyskytl downburst (nárazy větru kolem 80 km/h).
Straky Jen potvrzuji.Viděl jsem i blesk,ale hodně slabý.Hromů jsem slyšel max.5. Déšt byl trvalý,ale neřekbych tal silný-ale stačilo to.Ano škoda,že to nepřišlo později-odpoledne. Silná bouře dorazila přesně na hranici Šumavy,cestou dál slábla,ale srážkové pásmo rozšířilo.Připadalo mi to jako MCS na satelitu. Zítra se očekávají silné bouře od západu,jz!(50mm)
Tak Aladin už podruhé kreslí opravdu extrémní srážky. Ostatní modely ovšem také předpokládají vznik výrazné bouřky v Bavorsku směřující do Česka. Tyhle situace přinášejí velmi výrazné bouřky.
Aladin - noc ze středy na čtvrtek (první polovina), ČHMÚ