Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2016/2017

54
# 01.03.2017, 14:17

Zima byla celku chladná, ale jak už je zmíněno to je tak všechno, vím o mnohých zimách které byli lepší než tahle.

116
# 28.03.2017, 20:57

Zdá se, že zima se už nevrátí, je tedy čas na její zesumarizování.

Zima 2016/2017 byla u nás v brněnském Jundrově velice vydařená. Ano, zažil jsem už i lepší zimy, ale v kontrastu s těmi předchozími třemi, dá se říci mizernými, byl tohle velký pokrok. Nejvyšší sněhovou pokrývku jsem naměřil ve dnech 1. a 2. února, kdy tu leželo zprůměrovaně 22,7 cm sněhu, což je nejvíce od roku 2010.

Zima alespoň pro mě také nezvykle brzy začala. Výjimečně se potvrdila pranostika "Martin přijíždí na bílém koni", když jsme první sněhové vločky, čisté sněžení a vlastně i první sněhovou pokrývku (šlo o souvislý poprašek), zaznamenali jen o den dříve, tedy 10. listopadu. Nejvíce sněhu během jednoho dne (24 hodin) pak připadlo 11. a 12. ledna dohromady, a to celkem 11,6 cm. Poslední na zemi zůstávající sněžení, sněžení jako takové a vlastně i sněhové vločky se zde objevily 17. února, kdy napadl asi 1 cm sněhu. Jen o pár dnů později, konkrétně 19. února, už jsme zde byli kompletně bez souvislé sněhové pokrývky. Nějaké ty nahromaděné zbytky sněhu odtávaly sice ještě na začátku března, ale to už z meteorologického hlediska samozřejmě nemohu započítávat.

Ještě se krátce zmíním o jednotlivých měsících uplynulé zimy. Nejúspěšnějším byl pro mě naprosto jednoznačně leden. Ten přinesl souvislou sněhovou pokrývku téměř co se celé délky měsíce týče, skoro ve dvou třetinách tohoto měsíce navíc výška sněhu přesahovala hodnotu 10 cm, což je pro nás velmi neobvyklé. Leden se zároveň vyznačoval i tuhými mrazy s absolutním minimem -16,1 °C z 20. ledna, což je, nemýlím-li se, nejchladnější noc (ráno) od února 2012.
Na leden krásně navázal únor. Jeho začátek přinesl, jak už jsem zmínil, nejvyšší sněhovou pokrývku celé zimy, ale postupně už bylo znát, že zimě dochází energie. Mrazy tedy v půli února ustaly a sníh poté rychle odtál. Zima se po této události už nevrátila.
Jako vydařený musím hodnotit i prosinec. Jeho první polovina sice přinesla jen asi dvakrát napadený poprašek a několik rán s teplotami pod nulou, druhá polovina ale byla chladnější a 18. prosince napadlo přibližně 8 cm sněhu, který roztál až na Štěpána, takže jsme měli bílé Vánoce. Epizoda bez sněhu ovšem poté trvala jen zhruba týden, další souvislá sněhová pokrývka se vytvořila už 3. ledna a setrvala až do zmíněného 19. února (jak o tom tak píšu, přijde mi to až neuvěřitelné, jen těžko si vzpomínám na zimu, kdy by se u nás držel sníh měsíc a půl v kuse).
V poslední řadě musím zmínit i listopad, protože i ten nám několikrát přinesl poprašek. Naopak v březnu už se žádné charaktery zimy neprojevily... :snih:

Se zimou 2016/2017 jsem tedy nadmíru spokojen. Snad ta další na ni naváže. Teď už je ale čas na trochu jiné události v počasí, většina pravděpodobně ví, kam tím mířím. ;-) :blesk:

116
# 22.04.2017, 20:11

Musím lehce poupravit můj už téměř měsíc starý příspěvek, protože na konci druhé dubnové dekády přišlo ochlazení, které bylo až nečekaně silné. Poslední sněžení "zimy 2016/2017", jež se (byť částečně - vznikal nesouvislý poprašek) drželo na zemi, přišlo až 19. dubna. Poslední sněžení jako takové a patrně zároveň i sněhové vločky (sem počítám i smíšené srážky, které se však tentokrát nevyskytly) jsme zaznamenali až 20. dubna. V ten samý den zároveň roztály poslední zbytky sněhu z kopců nad Jundrovem, kde o den dříve napadly 2 cm sněhu.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.