Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Diskuse o počasí Jaká bude zima 2014/2015

28
# 19.01.2015, 17:50

No, dle mého názoru je opravdu nevhodné zmiňovat že Zima kterou známe již neexistuje. To by jsme mohli říci v létě, že už neexistuje léto, protože teplota za celé období nestoupla nad 30°C, i když je letní hodnota již 25°C. No a to samé platí i v zimním období, protože i +5°C je stále zimní hodnota.

To že jsou poslední 2 zimy trochu odlišné od těch předchozích ještě neznamená, že by to tak mělo pokračovat i nadále. Problém totiž vůbec není v tom, že by nebyl dostatek mrazivého vzduchu na uskutečnění řádné zimy, ale spíše v cyklonálním proudění, které je každým rokem o něco odlišné.

Proč zmiňovat globální průměr, když se jím Zima ani zdaleka nemusí řídit? Všichni známe statistické hodnoty, např. v Evropě prudce klesá spotřeba piva, v Česku se ho ale vypilo v posledních letech znatelně více...
Zima - průměrné hodnoty stoupají, na Ukrajině byla ale v posledních letech Zima jako na Sibiři...
Sníh padá v místech, kde ho neviděli i desítky let.
I když se Zima zrovna neprojevuje u nás, neznamená že není nikde - tudiž existuje a existovat bude a je jen otázkou času, kdy se vrátí i zpět do Česka.

818
# 19.01.2015, 22:59

Petr12
Možná jsem to trochu přehnal s tou zlobou na bulvár, naopak se ale snažím podstatu GW vysvětlovat. Zde je problém, že se někteří diví jak to, že je stále a už druhou zimu teplo. (neřeším teď raději otázku "kde", vztáhněme to k ČR, neboť se jedná o názory ohledně průběhu počasí v ČR)

Nicméně poté se pro změnu zas diví jak to, že je vlastně zima, když zima být podle teorie GW nemá a čtete komentáře typu "kdepak je to GW"? Odpovědi jsou jasné, je globální = celosvětové, ale neznamená jen oteplování, neustálé a všude. Lidské přičinění tam také je, vzhledem k současnému rozvoji a způsobu života, ale ne tak velké jak se traduje. To jen tak stručně teď pozdě večer.

Jen ještě názor k některým dalším příspěvkům trochu mimo téma, rozhodně se zde nejedná o žádné napadání, jen sdílení názorů a diskuze - je tu přeci diskuze že? Není nutno vše považovat hned za napadání. ;-)

Doplnění: A souhlasím s příspěvkem výše, prakticky hovoří i za mě. I když nebude zimy patrně přibývat, vezmeme-li v potaz pokračování oteplování, rozhodně se nejedná o její konec ve smyslu, "tak a od sezóny 2013/14 nebude najednou zima, nepřijdou žádné extra mrazy a vyšší pokrývka do nížin" atd.

33
# 07.02.2015, 17:17

Já bych to řek asi takhle: Většina tady zaregistrovaných a diskutujících členů bydlí opravdu v drtivé většině v nížinách nebo nižších polohách pod cc 300m.n.m. kde zima letos opravdu moc nebyla a většinou ani zima nebývá(kor v polabí či na jižní moravě). V těchto místech je prostě sníh jen výjmečně i ve vydařenější zimě. Jsou to prostě oblasti kde je a bude teplo proč by se tam jinak pěstovala třeba hodně na teplo zavislá vinná réva nebo meruňky atd. Proto se může zdát že zima stoují za houby když to tu tak většina lidí napíše. Ale když se podiváte třeba nad 400m.n.m hlavně tedy na Moravě uvidíte nádhernou zimní pohádku v Čechách je to pochopitelně od větší nadmořské výšky. Viděli jste někdy že by třeba v Praze ležela měsíc v kuse souvislá sněhová pokrývka? Já teda už dlouho ne.
To samé i jižní Morava tam je to ještě vzácnější. Já vím že řeknete že třeba v1000 m.n.m. bývalo třeba přes 100cm sněhu a teď je tam třeba sotva kolem 30cm. Ale minulý rok tam nebylo třeba ani to. My už tu máme dohromady za tuto zimu +- měsíc a půl souvilé sněhové pokrývky a to tu máme ještě měsíc zimy před sebou. Ledových dnů tu máme taky už kolem měsíce. Já vím že v Čechách je to uplně jiné ale teď mluvím za naší oblast Moravu kde je tato zima rozhodně 100x lepší něž ta minulá. V minulé jsme neměli ani týden se souvislou sněhovou pokrývkou a to samé o ledových dnů a ani tu nemá cenu připomínat arktické dny. Letos jsme tu měli už 2 . Takže říkám za Moravu a myslím že to tu i pár lidí potvrdí, máme mnohem lepší, hezčí a zajimavější zimu než minulý rok. Tak doufám, že mě za tenhle názor hned neukamenujete. :) ;-)

33
# 07.02.2015, 17:37

logitech2300
Já vím že to není novina, ale většina lidí z nižších poloh si myslí, že u nich bude v zimě měsís souvislá pokrývka a myslí si že je v nad.v. nad 500m.n.m. A prostě nedívají se na tu zimu z takového pohledu jaký mu přísluší.

293
# 07.02.2015, 17:45

Letošní zima se opravdu vyvíjí úplně jinak v Čechách, než na Moravě a Slezsku. Zatímco na východě leží sníh i v nížinách už poměrně dlouho, protože tam bylo více srážek a o ty kritické 2 - 3 °C chladněji (tam 0 a zde +3 °C v maximech), tak tady neleží sníh někde ani ve středních polohách. Zkrátka ta malá teplotní odchylka mezi východem a západem stačila na úplně odlišný charakter zimy. V Čechách je někde dokonce horší zima než vloni, protože zatímco vloni napadl na konci ledna sníh a pár dní vydržel, tak letos díky teplému počasí nebyl vůbec (mimo poprašku ráno). Dokládá to i počet ledových dní, které zatím buďto vůbec nebyly a nebo jen minimálně (v ČR jako celku nebyl ani jeden). Navíc vloni zde byly i větší mrazy než letos (vloni několik ledových dní v řadě). No a leden byl taky mezi nejteplejšími měsíci. Únor to asi moc nezlepší, nevěřím tomu, že by měl být lepší. Slunce už sílí a pokud by napadl sníh, tak asi dlouho nevydrží. Zatím tomu nic nenasvědčuje.

Já bych třeba u nás tuto zimu přirovnal té 2011/2012, která byla také v českých nižších polohách chudá na sníh, jen v únoru v první polovině byly výrazné mrazy. Tehdy také leželo o mnoho více sněhu na Moravě, protože v Čechách ty teploty lehce nad nulou zabraňovali v tvorbě pokrývky. Hory tehdy neměly nouzi o sníh díky frontám ze severu, které na návětří srážkami nešetřily.

No a co nám letos říkala husa?
Po Novém roce, tak do 7. ledna, sníh roztaje a bude bláto. Pak zase asi týden sníh, pak zase týden bez sněhu, dalo by se to nazvat "bláznivá zima", na střídačku. Dlouhodobější (např. celý měsíc) sněhová pokrývka by neměla nastat. Další sněhová pokrývka vychází na konec února, možná to bude i větší množství. Březen už ale má být bez sněhu, přinejmenším v nižších a středních polohách. Celkově by měla být tato zima o něco chladnější, než zima 2013/14, ale i tak bude nadprůměrně teplá. Neměly by ani nastat hluboké mrazy, jako např. v únoru 2012. Na horách by však měl sníh být trvale.
Můžete si udělat obrázek, jak se to plní. Zbývá nám ta vyšší pokrývka na konce února :D


Předchozí příspěvky jsem přesunul do zdejší diskuze, protože hovoří spíše o celkovém průběhu zimy. Děkuji za pochopení ;-)

ota
Avatar
2125
# 07.02.2015, 18:02

Musím souhlasit, zima je letos velmi rozdílná v Čechách, na jihu Moravy a tady na střední a samozřejmě taky severní Moravě. Co hraje podle mě zásadní roli je, že nám tu napadlo hodně sněhu v druhé polovině ledna a ten drží s občasnými novými dávkami a naopak občasným povolováním do teď. V této zimě už máme cca 30 dní se sněhovou pokrývkou. Poslední 14 dní je toho sněhu neustále mezi 15 a 25 cm, což je už na nížiny docela slušné. S loňskou zimou tady nelze vůbec srovnávat, ta byla u nás značně teplejší a hlavně suší. Už delší dobu máme zamrzlý i rybník a dá se bruslit, běžkovat se dá taky, počasí je nádherné, prostě pěkná zima jak má být. Ale vzhledem k počasí v Čechách a na jihu Moravy rozumím tomu, že jako celek se mnoha lidem letošní zima jeví jako opravdu mírná. Na druhou stanu je fakt, že naše oblast v zimě je obvykle poněkud chladnější než České nížiny a nížiny jižní Moravy a to i přes to, že jsme jen 200 metrů nad mořem. :)

# 07.02.2015, 19:46

Souhlasím s výše uvedeným.
V Ostravě nám leží sníh už 14 dní, občas připadne, někdy utaje a hlavně na to fiasko minulého pátku zase dlouho nezapomenu-místo kalamity pršelo, nakypalo jen na SK. U nás je taky zima lepší než to loni, přestože moc velké mrazy nebyly---možná ani nebudou.
Naše oblast je v zimě na tom celkem dobře, až na ty situace s fénem, kdy je +15°C a JV vánek. To je pak na zvážení, zda se z toho radovat nebo bečet. V některých dnech nám to teplo z jiných oblastí ČR i závidí...:D

Kachna není daleko od pravdy, už jen ta kalamita na konci února schází a pak ji zatleskám.

# 07.02.2015, 20:47

Dramyk
Chapu co chces rict....ale v Cisarove je uz mesic souvisla snehova pokryvka a to diky vhodnym podminkam a je to 200m.n.m.!!! A kdyby ty podminky panovali i v cechach, byli by jsme na tom stejne a rozhodne bych nerikal, ze je to neco VYJIMECNEHO je to uplne normalni. U nas je letos urcite vetsi zima jak v loni, ale co se tyce snehu,,to je velmi podobne.

536
# 07.02.2015, 23:03

České nížiny letos trpí , ale od poloh 500mnm zde v Čechách a na západě ve všech polohách je zima perfektní s dostatkem sněhu.Za Karlovarský kraj letos paráda.

# 07.02.2015, 23:58

Z mého pohledu je právě probíhající zima v Praze a Polabí celkem snesitelná. Až na pár krátkých nepříjemných epizod jako je právě končící týden či povánoční ochlazení.
Naštěstí už zima pomalu končí, dny se nám příjemně prodlužují a slunce sílí. Nějaké poslední zimní křeče lze ještě určitě očekávat, ale věřím, že to bude vzhledem k pokročilé době pouze přechodné. ;-):slunce:

# 08.02.2015, 09:06

Jarda to vystihl přesně. Pod 500 m letos jednoznačně nejhorší zima, horší než loňská. Jezdíme už 30 let na chalupu, kde se ještě nikdy nestalo, že bychom nemuseli odmetat sníh. Letos tam poprvé ještě žádný nebyl.

54
# 08.02.2015, 09:11

Jak tady už zaznělo tak u nás už sněhová pokrývka včera oslavila dva týdny své existence a snad ještě par dnu přidá i když už ji také bohužel zvoní umíráček. Dále 5. ledna u nás napadlo kolem 10 cm, to též vydrželo nějak 5 dnu, a ještě mezi svátky přes nějakých 5 cm. Takže rozhodně jsme na sníh bohatší než v loni.

# 08.02.2015, 10:36

Mark
Měl jsem na mysli Čechy, Morava je na tom letos dobře, včetně nížin.

0
# 08.02.2015, 18:33

Připojuji se s dosavadním hodnocením zimy v Kyjově na jižní Moravě. Letošní zima mnohem lepší než loňská. 14 dní v Kyjově a okolí leží souvislá sněhová pokrývka - kolem 15 cm, loni nebylo nic. Dá se tu i krásně zaběžkovat. Nadmořská výška 200 m.n.m.

krajina u Kyjova s vinicemi 31.1.2015
0
# 08.02.2015, 21:17

Domnívám se, že určující tlakové útvary pro zimu v Evropě jsou tlaková níže nad severním Atlantikem a tlaková výše na Azory. V letošní zimě je to zatím většinou naopak. Může mi to někdo vysvětlit ?
http://www.ac...rld/satellite

e.hora

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.